AYN. Boğaz ortasından, ses telleri yani boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. İnce bir harftir.
Arap harflerinin tamamı şöyle sıralanır: Elif, Be, Te, Se, Cim, Ha, Hı, Dal, Zel, Ra, Sin, Şin, Sad, Dad, Tı, Zı, Ayn, Ğayn, Fe, Kaf, Kef, Lam, Mim, Nun, He, Vav, Ye olmaktadır. Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır.
Arapçadaki Ayn (ع) yutaksıl bir ses olup, kesinlikle sessiz bir harftir. Türkçede bu ses yoktur. ISO'nunArapça latinizasyonunda hemze ˈ ile gösterilirken Ayn ise ʿ işaretiyle kullanılır. Başka latinizasyon sistemlerinde de ise hemze için kullanılan kesme işaretinden farklı bir kesme işareti kullanılır.
1.Kalın ünlüler: a, ı, o, u. 2.İnce ünlüler: e, i, ö, ü
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur. "غ" (Ğayn) harfi, boğazın ağza yakın olan üst kısmından çıkar. Kalın okunur.
İlgili 20 soru bulundu
Şahıs isimlerinde (kavram ve mezhep isimlerinde) yer alan harekesiz ayn harfleri, Türkçe metinde hemze (') değil ayn (') olarak gösterilir. ör. Şu'be, Mu'tezile.
Esasen ünsüz bir ses olan ayın harfi kelime başında kendisini okutan ünlüsüyle okunur; böylece bu gibi kelimelerde ayın harfi adeta bir ünlüymüş gibi görünür. Latin harfi karşılığı bulunmayan ayın harfi transkripsiyonlu çevirilerde ters kesme işareti (ʻ) ile gösterilir.
Kalın sesli harfler "a, ı, o, u" harfleridir. İnce sesli harfler ise, sesli harfler arasında bulunan ve söylenişi sırasında ağzın nispeten daha az açıldığı ve yuvarlak bir form almadığı seslere karşılık gelen harflerdir. İnce sesli harfler, "e, i, ö, ü" harfleridir.
NUN. Dilin ucunun üst ön dişlerin etlerine değmesiyle çıkar. İnce bir harftir.
Ayn; Göz, görmek, korunmak ve korumak demektir. Ayn ; AŞK'tır, yanmaktır. 'Ayn-ı kalb ile nazar kılsan içinde nar var. Ayn'ın kokusu Rahmanın kokusudur.
Örneğin; Ayın “ع” harfi tek başına müstakil olarak yazıldığında bu şekildedir (ع). Kelimenin ilk harfi olarak gelirse ـع (زيزع 'Aziz, نامثع 'Osman) şeklinde, kelimenin ortasında bulunduğunda ـعـ şeklinde (هدعم mi'de, تمعن ni'met, تداعس sa'âdet), kelimenin son harfi ise عـ (عنم men') şeklinde yazılır.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce “ü” sesi Arapça'da bulunmaz. Kalın harfleri ötre ile okurken “u”, inceleri ise ü-u arası bir kalınlaştırma ile okumak gerekir.
Aslında Arapçada bulunmazlar. Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz. Örneğin Ömer ismi gerçekte Umar olarak yazılır ve telaffuz edilir. Harflerin seslendirilmesi Hareke adı verilen işaretler ile yapılır.
Bölüm | Kalın Okunan Harfler ( خ ص ض ط ظ غ ق ) - Hafız Davut Kaya - YouTube.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur.
28 Kur'ân harfinitanırken, 7 'sinin kalın ve geriye kalan 21 'inin de ince olduğunu görmüştük.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Vav sesi, dudaklar yuvarlaklaştırılıp ileriye doğru uzatılması suretiyle, dişleri kullanmadan çıkarılan kalın bir sesdir.
Alfabemizde 4 ince 4 kalın ünlü harf vardır. Kalın ünlü harfler şu şekilde sıralanabilir. a, ı, o, u.
Dı/Tı (ط) harfi T ve D arası bir ses verir (Ṫ). Bazen Arapçada bu ses dilin üst dişlerin damakla birleştiği yere değdirilerek çıkarılır. Bu nedenle D sesine benzer.
Nun harfi Arap alfabesinin 14. Harfidir. Bu harfin Arap dil geleneğinde pek çok anlamı vardır. Nun, aynı zamanda Kur'an'da bazı surelerin başında bulunan mukattaa harflerinden biridir.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir. Ebced hesabındaki değeri 1'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri