Dişçi Aynası Nedir Dişçi aynası ağız aynası da denilen diş hekimlerinin kullandığı bir aynadır. Hastaların ağzına uymakta olan uzun bir tutamağa tutturulmuş küçük bir ayna modelidir. Dental ağız aynası olarak da geçen bu ayna diş hekimlerinin muayene odasındaki diş ekipmanlarından en önemlisidir.
Ayna; ayna başı ve ayna sapı var. Temel görevi indirek ağız içi görüşü sağlama, ayrıca yumuşak dokuları ekarte etme ve ışığı ağız içinde yönlendirme Sond; çürük, diştaşı gibi sert dokuların muayenesinde kullanılır. Sapı sert, uç kısmı esnek, sivri ve ince Uçları orak veya düz olabilir.
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Bu özelliklerinden dolayı dişçilerin ağız muayenelerinde kullandıkları araçlarda, teleskoplarda, mikroskoplarda, tıraş ve makyaj aynalarında kullanılır. Bir metal kaşığın iç yüzeyi çukur ayna özelliği gösterir. Görüntü gerçeğiyle birebir aynı özelliklere sahiptir.
Ayna: Diş hekiminin ağız yapılarını ve dişleri görmesine yardımcı olan, iki parçadan oluşan alettir. Sond: Sivri, düz ve orak uçlu olabilen, diş hekimlerii tarafından genellikle teşhis amaçlı kullanılan bir alettir. Presel: Ağza pamuk rulo gibi malzemelerin taşınmasını sağlayan alettir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu mavi ışık nedir? Diş dolgusunda kompozit dolguları sertleştirmek için kullanılan ışık, mavi renk bandındadır, ultra viyoleye yakındır ve ışığın şiddeti yüksek olduğu için göze zararlıdır. Mavi ışık kaynağındaki lamba LED (light emitted diode), veya quartz tungsten halojen, veya plazma arc lambalardır.
Kırılabilir veya küçük nesneleri güvenli bir şekilde tutmak ve yerleştirmek için tasarlanmış tek kullanımlık yapışkan aplikatörler. Tek bir tedavi sırasında birçok kez kullanılabilir.
Düzlem aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler de sanaldır. Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir.
Gerçek görüntüleri dar bir görüş alanı içerisinde görebilmemize rağmen, sanal görüntüleri daha geniş bir görüş açısından görebiliriz. Gerçek görüntüler aynaların önünde, sanal görüntüler ise aynanın arkasında görünür.
EVET AYNALAR IŞIĞI KIRAR.
Diş hekimi olan @thyrants bu konuda "Evet, bazen anlıyoruz. Peteşiler adı verilen kırmızı ya da mor noktalar oluşuyor. Fakat hasta çok küçük değilse ya da fiziksel taciz gibi bir belirti yoksa bu durumu önemsemiyoruz." dedi.
Diş beyazlatma işlemi, diş hekimleri tarafından ve hekim kontrolünde gerçekleştirilen yöntemdir. Bu işlemlerdeki amaç dişlere beyaz ve estetik bir görünüm kazandırmaktır.
Bazı kişilerde 6 ayda bir röntgen alınması gereklidir. Bazıları için ise 2 yıllık periyotlar yeterlidir. Yaşa göre değişmekle birlikte, çocukların bir çoğunda röntgenler 6 ay ile 1 yıl arasında değişen sürelerle çekilmelidir. Çünkü çocukların ağızlarında çürük kolaylıkla gelişebilmektedir.
Ayna Terapisi (Mirror Therapy), kişinin sağlam uzvunun hareketlerini, (etkilenen uzvunu görmeyecek şekilde) gövdenin önüne (orta hattına paralel olacak şekilde) yerleştirilen aynada gözlemlenmesine dayanan ve beyinde görsel illüzyon yaratan bir tamamlayıcı tedavi yöntemidir.
Şeffaf ayna, geleneksel, şeffaf kristal görünümdeki camlar üzerine yapılan çok ince bir metal kaplama tabakası ve bu kaplama üzerine koruyucu başka bir tabaka oluşturarak elde edilmektedir. Mobilyadan asansöre yaşam alanlarımızın çoğu yerinde, arzu edilen bir çok alanda kullanılmaktadır.
Pamuk rulo / pelet : Dişin tükürükten izole edilerek kuru tutulması ve kavitenin temizlenmesi için kullanılır.
Aynadan elde edilen görüntü simetrik iken, ana (arkadaki) kamera başka bir perspektiften doğru görüntüyü verecektir. Selfie kamerası ise tamamen yazılıma bağlıdır. İnsan kendini dışarıdan ziyade aynadan görmeye alışık olduğu için selfie kameraları da simetrik çıkış verecek şekilde kodlanmıştır.
Hayır arkadaşım kamera doğru olan değil aynada gördüğün doğrusu. Kamera belirli diyafram aralığında belirli megapikselde fotoğraf çeken bir aygıt tam olarak gerçeği çekmiyor yani ayna seni olduğu gibi yansıtıyor.
Çünkü bilinçaltınız, bu verileri yüzün asimetrik özellikleriyle bütün olarak algılar ve o şekilde kaydeder. Aynaya baktığınızda ise kendinizi farklı açılardan gördüğünüz için yüzünüzün simetrik olduğunu düşünürsünüz. Aslında aynada gördüğünüz şey gerçek görüntünüz değil, sadece yansıyan görüntünüzdür.
Düzlem Ayna (Düz Ayna)
Cisimlerin görüntüsünü gerçeğe en yakın şekilde gösteren aynalardır. Çünkü yansıtıcı yüzeyleri düz olan aynalardır. Düz ayna gelen ışınları, gelme açısının yansıma açısına denk bir şekilde yansıtmaktadır.
Çukur aynada görüntü
Çukur aynada merkezde ( 2F ) 'de bulunan bir cismin görüntüsü yine merkezde ( 2F ) , ters ve gerçektir. Boyu ise cismin boyuna eşittir.
Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.
EKSKAVATÖRLER VE MİNE KESKİLERİ
Bunlar mine ve dentinin yumuşak kısımlarını el ile kazıyarak kaldırmaya yararlar.
Çocukların süt dişlerini çekmeye yarayan el aletleridir. Üst süt keser davye, üst süt molar davye, alt süt keser davye alt süt molar davye gibi çeşitleri vardır. Braketleri tutmak, taşımak ve dişler üzerine yerleştirmek amacıyla kullanılan el aletleridir.
Elevatör diş problemlerinin hemen hemen her aşamasında tedaviye katkı sağlar. Çekilecek dişin tutulması, diş eti problemlerinde dişetinin itilmesi veya köke yapılacak müdahalelerde destek sağlar. Diş hekimliği elevatör çeşitleri olarak da çok sayıda ürüne sahiptir. Bein elevatör, en fazla kullanılan elevatör çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri