Davranışta kontrast, bir tür psikolojideki “kendini ayarlama” ya da sosyal öğrenme kuramındaki “öz düzenleme kapasitesi” olarak düşünülebilir. Diğer bir ifadeyle, birey kendi davranışlarını denetleyebilir, düzenleyebilir ve kontrol edebilir.
Davranışta Kontrast (Zıtlık-Karşıtlık)
Birbirinden farklı ayırt edici uyarıcı ortamlarında, davranışın pekiştirilen ortamda artması, pekiştirilmeyen ortamda ise azalması veya kaybedilmesine denir.
Renk tonlarının arasındaki farklar kullanılarak oluşturulan bir kontrast, görselin anlatısını destekleyen önemli bir unsurdur. Kullanılan renkler arasındaki ton farkı arttıkça, kontrast değeri de artar. Kırmızı ve turuncu düşük kontrast, kırmızı ve yeşil yüksek kontrast olarak değerlendirilir.
örneğin işe personel alacağınız vakit karşınıza gelen ilk aday sizin istediğinizden çok daha fazla nitelikliyese, bir sonraki adayın (ki bu aday tam sizin işinize göre olsa bile) bir önceki nitelikli adayla kıyaslanıp vasat diye nitelendirilmesidir.
negatif kontrast: bireyin ortamdaki davranışında başka bir ortamda pekiştireçteki artış sonucu azalma olması durumudur.
İlgili 33 soru bulundu
Kontrast, monitörün sağladığı görüntü içinde yer alan en parlak alan ile en karanlık bölüm arasındaki farktır. Ekrandaki siyah ile beyaz renk arasında yer alan kontrast aralığı genişledikçe bu iki renk arasında yer alan ton seviyesi de artar.
Kontrast Nedir? En basit anlamı ile karşıtlık durumudur. Diğer bir geniş tanıma göre ise; Bir nesneyi ayırt edebilmek için renk çeşitliliğinin, farkının ve parlaklık derecesinin belirlenmesidir. Kontrast günümüzde bilgisayar monitörleri ve televizyonlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Davranışta kontrast, bir tür psikolojideki “kendini ayarlama” ya da sosyal öğrenme kuramındaki “öz düzenleme kapasitesi” olarak düşünülebilir. Diğer bir ifadeyle, birey kendi davranışlarını denetleyebilir, düzenleyebilir ve kontrol edebilir.
Kontrast Renkler
Birbirine karşılık gelen renklere kontrast –tamamlayıcı renkler denir. Kontrast renkler yan yana geldikleri zaman en yüksek zıtlık etkisini yaparlar. Kırmızı -yeşil, sarı-mor, mavi-turuncu kontrast renklerin aralarında bütünleyici, tamamlayıcı özellikleri vardır.
Kontrast maddeler acil serviste PO, PR, IV olarak kullanılmaktadır. Kullanım yolu endikasyona göre değişmektedir. Sıklıkla abdominopelvik işlemler sırasında kontrast opasifikasyonunu arttırmak ve barsak distansiyonu sağlamak amacıyla kullanılır.
Negatif kontrast maddeleri hava, nitröz oksit ve karbondioksit oluşturmaktadır. Günümüzde kullanım alanları çok sınırlıdır. Bunlar x ışınlarını dokulara göre daha fazla geçirirler. Bu nedenle film üzerinde daha koyu görüntü (radyolüsent) verirler.
Kontrast, ögelerin farklılıklarını ima eder. Kontrast, çelişki ifade eden bir kavramdır. (Zıtlık bazen direk görünürde olur bazen de sezgilerde olabilir.)
Kontrast, birbirine zıt, birbirlerini belirginleştiren ögeler arasındaki ilişkidir. Aydınlığın karanlıkla, siyahın beyazla, kırmızının yeşille, sıcak tonların soğuklarla, yatay çizgilerin dikeylerle olan ilişkileri, birbirlerine karşıt, aynı zamanda birbirlerinin tamamlayıcısıdır.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Bu teoriye göre edimsel koşullanma yoluyla pekiştirilen (yani ödüllendirilen) davranışların gelecekte tekrarlanma olasılığı daha yüksek olacaktır. Yani, bir kişi bir davranışının ardından olumlu bir sonuç aldıysa bu davranışı tekrarlamaya devam edecektir.
Koşullanma sürecinde koşulsuz uyarıcının zıttı bir uyarıcı verilerek koşullu tepkinin tersinin ortaya çıkmasıdır. Karşıt koşullanmada amaç kaşullanma yoluyla elde edilen bir davranışın tersine çevrilmesidir.
Kontrast fotoğrafta dikkat çekilmek istenen nesneyi veya kişiyi ön plana çıkarmak için kullanır bu sebeple oldukça önemli olan bir araçtır. Fotoğrafta kontrastın iki türü vardır; ton kontrastı ve renk kontrastı.
Sarı ve yeşil, mavi ve turuncu, kontrast renkler olarak bilinir. Bu tonların bir arada kullanımı, moda sektöründe veya farklı alanlarda görülebilir. Bu renklerin en önemli özellikleri tamamlayıcı ve bütünleyici olmalarıdır. Yani zıt tonlar kullanılarak tamamen bütün bir görünüm elde edebilmek mümkündür.
Davranışçı kuram problemlerin çözümlerinde uygulanan davranışların kişilerin geçmişte yaşadıklarına göre şekillendiğini ileri sürerler. Davranışçı kuram savunucularına göre kişiler geçmişlerinde yaşadıkları olaylara ya da durumlara göre yeni davranışlar ortaya koyarlar ve buna göre bir davranış biçimi oluştururlar.
Davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar. Davranışçılar, organizma ve çevre ilişkilerinin insan ve hayvanlarda birbirinin aynı olduğu kanısındadırlar. Bu nedenle hayvanlar üzerinde psikolojik araştırmalar yapmışlardır. Örneğin Pavlov koşullu öğrenme deneylerini köpekler üzerinde yapmıştır.
Klasik koşullanma yoluyla kazanılan davranışlar koşullu uyarıcı-koşulsuz uyarıcı bitişikliği ortadan kaldırıldığı zaman giderek azalır ve kaybolur. Buna davranışın sönmesi denir. Klasik koşullanma, insanların karmaşık bilgileri öğrenmesini açıklamamaktadır.
türkçeye karşıtlık olarak çevirilmiş bir kelime.
Kontrast madde, tıbbi görüntülemede vücuttaki yapıların veya sıvıların kontrastını artırmak için kullanılan maddedir. Kontrast maddeler, kendi başlarına radyasyon yayan radyoaktif izleyicilerden farklı olarak, dışarıdan gelen elektromanyetizma veya ultrasonu emer veya değiştirirler.
"Kontrast oranı", bir ekranda gösterilirken parlaklık veya yayılan ışığın yoğunluğu ile iki bitişik renk arasındaki fark hesaplamasıdır. Bu oran, 1 ile 21 arasında değişir (genellikle 1:1 - 21:1 şeklinde yazılır). Burada, sayının artması daha yüksek kontrast anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri