Aracınızda yer alan ayna mahruti dişlisi kırılması, aracın kaldırabileceğinden daha fazla bir yükle yüklendiği anlamına gelmektedir. Bu durumda dişli ağırlığı kaldıramaz ve birbirine sürterek kırılma meydana gelir.
Diş kırılması, ağız sağlığı bakımından büyük problemlere yol açabilecek tehlikelerden birini oluşturmaktadır. Dişleri kaplayan mine, beden en sert dokusu olsa dahi diş çürüğü öncelik olmak üzere düşmek, yüz bölgesine darbe almak ya da sert bir şeyi ısırmak gibi türlü faktörler dişin kırılmasına yol açabilir.
Ayna mahruti dişlisi, birbirleri ile arasına 90 derece olan iki eksen arasında hareket sağlayan dişlilere denmektedir. Görevi ise çekici tekerlerin aynı yönde dönmesini sağlamak diyebiliriz. Ayna mahruti dişlilerinin iç çeşidi vardır. Bunlar: düz, helis, konik dişli.
Ayna mahruti dişliler, birbiri arasında 90 derece olan iki eksen arasında hareket ve moment iletimi sağlayan dişlilerdir. Eksenler arasındaki açı uygulamaya göre değişikliğe uğrayabilir. Ayna mahruti dişli konik şekildedir. Eksenlerin kesiştiği noktada birbiri ile temas eder ve hareket sağlanır.
Ayna mahruti de konik dişli çark sistemleri arasında yer almaktadır. Kuvvet ve hareket düzlemini değiştirmek için kullanılmaktadır. Araçlarda diferansiyel sistemlerde ve hareketin iletiminin olduğu makine sistemlerinde de kullanılmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Aracın kendiliğinden akıp gitme hızlarında oluşan sesler arka aks bilyalarının arızasından ve diferansiyel ayna-mahruti diş temaslarının bozukluğundun kaynaklanır. Vuruntu ve çarpma şeklindeki sesler dişlilerin çapaklanmasından yataklardaki çapaklardan meydana gelir.
Dişliler, makine bileşenleri arasında hareket ve gücü aktarmak için kullanılmakla beraber mekanik aktarım elemanlarıdır. Eşleştirilmiş çiftler halinde çalışan dişliler, dişlerini, şanzıman işlemi sırasında kaymayı önleyen, karşılık gelen başka bir dişlinin veya dişli bileşenin dişleriyle birbirine geçirir.
Aracın vites takılmaları ve zor vites geçişleri, vites geçişlerinde oluşan metalik sürtünmeler sonucu, bakım onarım ihmalkârlığı yapıldığından dolayı şanzıman dişlisi kırılma arızası yaşayabilirsiniz. Şanzıman kontrol ve bakımı güvenli sürüş açısından önemlidir.
Ayna mahruti dişlisi hesabı yapılırken ilk önce; lastiğin dış çapına bakılır mesela 33, 35 gibi, daha sonra, ayna diş sayısı / mahruti diş sayısı = ayna mahruti oranı olarak belirlenir. Bu ikisinin tabloda kesiştiği noktanın hangi renk kutucuklarına yakın olduğuna bakılır.
Ayna mahruti dişli, girdi dişli çarkının dönüş yönünü değiştirirken çıkış dişli çarkının dönüş yönünü aynı tutar. Bu nedenle, ayna mahruti dişli oranı her zaman 1:1'dir, yani girdi dişli çarkı ile çıkış dişli çarkı arasında bir hız ve tork çarpışması yoktur.
İstavroz, diferansiyel içinde olan iki ve dört adet dişlilerden oluşan bir parçadır. Diferansiyelin doğru şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Diferansiyel, aracın arka lastiklerinin birbirinden bağımsız şekilde dönebilmesini sağlamaktadır. Böylelikle aracın yol tutuşu ciddi anlamda artmaktadır.
➢ Modül (m) : Birbiri ile çalışan dişlilerde sabit bir orandır. Adımın (p) , π sayısına bölümüne denir. ➢ Adım (p) : Bölüm dairesi üzerinde, iki ardışık diş arasında bir diş boşluğu ile bir diş dolusu arasındaki yay mesafesidir.
Şanzıman yağının zamanı geldiğinde değiştirilmemesi de dişlilerin ve bilyaların aşınması ve şanzımanın ömrünün fazlasıyla etkilemektedir. Zamanında şanzıman bakımı önemlidir. Kötü kalitede üretilen şanzıman yağı ve şanzıman sıvısı kullanmak şanzıman dişlileri bozmaya yol açar.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Otomatik şanzıman yağının eksik olması ve gerekli yenilemenin yapılmaması. Sert kalkışlarda arabayı hareket ettirme hatasına düşmek. Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması.
Şanzıman sızıntılarının çeşitli nedenleri olabilir, ancak en yaygın etkenler bazıları, kötüleşen şanzıman tavası, contalar, iletim hatları, valfler ve solenoidler, yanlış hizalama ve çatlaklar veya kırılmalardır. Bozulan veya yanlış hizalanmış bir şanzıman contası, genellikle şanzıman sıvısı sızıntısından sorumludur.
Ayna mahruti dişlisi kırılması aracın fazla yüklenmesi dışında tekerlek boyutları ile de alakalı bir durumdur. Mahruti belirli bir tekerlek boyutuna göre ayarlanmaktadır. Bu nedenle tekerlek boyutunun büyütülmesi halinde dişliler birbirine sürtünerek kırılma meydana getirebilir.
Diferansiyel dış muhafaza, istavroz taşıyıcı, yağ tapası, mahruti dişli, aks dişlileri, istavroz dişliler ve ayna dişliden oluşur.
Senkromeç arızası yaşanması durumunda ise vites geçişleri sorunlu olur, vites kutusu ve sistemdeki parçalar ciddi seviyede zarar görür.
Senkromeç tamir edilmezse araçta sürekli viteslere geçişte problem olur. Geçişlerde hem sürücü hem de araç zorlanır. Vites sistemi düzgün çalışmazsa sürücünün dikkati dağılabilir ve sürüş güvenliği tehlikeye düşebilir.
Manuel vites dişli arızasının belirtileri çok belirgin olarak anlaşılmaktadır. Dişlilerin kırılması veya dağılması gibi bir durumda arabanın hareket ettirilmesi zor olacaktır. Dişlilerin dağılması bütün vitesleri etkiler ve aracın hareket etmesini engeller.
Debriyaja basarak, vites arasındaki geçiş sağlanır ve motor bölmesinde de gerekli parçalar ile vites değişikliği yapılır. Bu işlem sırasında vites değişikliğini kolay bir şekilde yapmak için şanzıman dişlisi görev alır. Bu geçişlerin kolay bir şekilde yapılması için hareket halinde bulunur.
Diş Arası Boşluk Nedir? Dişler arası boşluk, dişlerin birbirlerine yakın olduğu ancak aralarında bir boşluk olduğu durumdur. Bu boşluklar, dişlerin yapısına ve konumuna bağlı olarak farklı büyüklüklerde olabilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir yaşta ortaya çıkabilmektedir.
Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri