Kayısı kısmen soğuk bölgelerde yetiştirilen bir bitki olması nedeniyle, budamanın soğuklar geçtikten sonra, kış sonu veya ilkbahar başlarında yapılması gerekmektedir.
Kayısı ağacının çeşidine göre soğuğa dayanaklıkları farklıdır yarım saat ve daha az süre -3,9°C kalırsa tomurcukları, -2,2 °C kalırsa açmış çiçekleri -0,6 °C kalırsa küçük meyveleri zarar görür.
İklim: Kayısı, mevsimlerin birbirinden kesin olarak ayrıldığı soğuk ve sürekli bir kış, kurak ilkbahar ve güneşli-sıcak yaz mevsimine sahip iklim bölgelerinde iyi yetişmekte ve kaliteli ürün vermektedir.
Bununla birlikte mevcut kayısı bahçelerini korumak için uygulanabilecek en iyi yöntemler rüzgâr fanı ve yağmurlama sulama sistemleridir. Rüzgâr fanı uygulaması 10-12 metre yükseğe 5-6 metre çapında bir fanın 100-200kW'lık bir motorla çalıştırılması ve 1000-1500 devirle kendi etrafında döndürülmesi şeklinde uygulanır.
"Kayısıyı artık rakımı bin 400 ile bin 800 metre arasında olan yerlerde kuru tarım yapılan alanlarda dikmeye de müsaade ediyoruz. Bu alanların kayısı tarımına kazandırılmasında bir artış oldu.
İlgili 24 soru bulundu
Kayısı ağaçları genel olarak sudan hoşlanmazlar. Ancak meyvelerin irileştiği ve olgunlaştığı yaz devresinde sulanması gerekmektedir. Su tutan ve derin topraklara dikilmiş kayısı ağaçları zamk çıkartmakta ve çok miktarda çiçek ve meyve dökümü yapmaktadır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
İklim İstekleri
Kayısı ağacı yarı sıcak ve kurak geçen bölgelerde, dağların bol güneş gören güneye bakan eteklerinde çok iyi yetişmektedir.
Zirai Don Sınıflandırması
Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır. Don tehlikesi olan dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır.
Ortalama olarak bir rakam vermemiz gerekir ise tam verime geçmiş kayısı ağacından cinside bağlı olmakla beraber ortalama 50-90 kilogram arasından meyve alınır.
Kayısı derin, geçirgen, iyi havalanan, sıcak ve besin maddelerince zengin olan ince dokulu, tınlı veya tınlı kireçli topraklarda en iyi yetişir. Kayısılar, çok nemli ağır topraklardan hoşlanmaz. Bu gibi topraklarda ancak erik anacı üzerine aşılanırsa büyümesine devam edebilir.
Derin köklü olduğu için ( kökleri 2 m' ye kadar ulaşır ) derin, geçirgen iyi havalanan, tınlı, tınlı-kireçli topraklarda topraklar da en iyi şekilde yetişir. Taban suyuna çok hassastır. Çok nemli, killi, ağır ve asitli toprakları sevmez çok fakir, kuru topraklarda iyi gelişmez. Kuraklığa dayanıklıdır.
Tomurcukların dinlenmeden çıkabil- mesi için gerekli olan düşük sıcaklık isteğini belirten soğuklama süresi; 0-7°C arasındaki ve altındaki sıcak- liklarda geçen sürenin toplam saat olarak ifade edilmesidir.
Kayısı bol güneş isteyen bir bitkidir. Tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği olan yüksek toprakların tercih edilmesi gerekir.
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değişmekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama yapılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla devam edilir.
Zirai Don Sınıflandırması
2 m siper içi sıcaklığına göre bitkiler için don sınıflandırması; Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C, Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C. Kuvvetli don: -4.4 °C'den daha düşük.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden sıkça duyduğumuz zirai don uyarısının anlamı ilk kez duyanlar merak edip araştırıyor. Zirai don kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olay olarak tanımlanır.
Meteorolojik faktörlerin etkisiyle meydana gelen zararlar arasında kültür bitkilerinin gelişme devresinde zaman zaman ortaya çıkan don olaylarının önemine işaret eden Eroğlu, "Ülkemizde tarımsal yönden çok tehlikeli olan donlar mart, nisan ve mayıs aylarında görülen ilkbahar geç donlarıdır.
Evde meyve yetiştirmek isteyenler için en uygun tohum genellikle meyve çekirdekleri oluyor. Evde kayısı meyvesinin içinden çıkan çekirdeği uygun bir saksıya ya da bahçenizin güzel bir bölgesine ekerek ilerde meyve alabileceğiniz bir ağacın ilk toprağını atabilirsiniz.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
1. Hasanbey. Sofralık kayısı çeşitleri arasından en sevilenlerden bir tanesi olan bu kayısı türü, 1930 yılında eski Malatya belediye başkanlarından Hasan Derinkök'ün bahçesinde bulunmuştur. Sarkık dallara sahip olan Hasanbey kayısı ağacı, şekil olarak yayvandır ve kuvvetli yetişir.
Kayısı Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Kayısı ağacı kısa bir ömre sahip olan bir ağaçtır. Ömür uzunluğu 30 ila 35 arasında değişmektedir. Bu yaşı geçen ağaçlar verimliliklerini kaybederler ve kesilmeleri oldukça akıllıca bir tercih olmaktadır.
Satın aldığınız kayısı fidanı klasik anaçlı yani kök sistemine sahipse meyve vermesi, çoğunlukla 4 yılı bulur. Dikilen kayısı fidanı bodur ya da yarı bodur bir meyve fidanı ise, 1-2 yıl sonra rahatlıkla o ağaçtan ürün alabilirsiniz.
Klasik anaçlı kayısı ağaçlarının büyümesi 4 yıl civarı sürerken, yarı bodur ve tam bodur anaçlı kayısı ağaçların büyümesi yaklaşık 3 yıl sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri