Ayna Hammaddesi Aynaların temel hammaddesi camdır. Aynalar, camın yansıtıcı bir özellik kazanmasıyla üretilir. Bu yansıtıcı özellik, camın bir yüzeyine uygulanan ince bir metalik tabaka sayesinde elde edilir. Metalik tabaka genellikle gümüş, alüminyum veya bazen de bakır kullanılarak oluşturulur.
Metal yüzeylerin parlatılmasıyla ilk ayna elde edilmiştir. Daha sonra ise, cam levhaların bir yüzeyi cıva amalgamları ile kaplanarak ayna elde edilmiştir. Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir.
AYNA NASIL YAPILIR? 1- Cam fabrikasından gelen büyük cam tabakalar bir taşıma düzeneğinin üzerine konulur. Cam, makine yardımıyla zımparayla ovulur ve suyla durulanır. 2- Sulandırılmış kalay çözeltisi cama püskürtülür, böylece gümüş düzgün bir şekilde camın üzerine yapışır.
İlk olarak metal yüzeyler parlatılarak aynalar üretilmiştir. Daha sonraları ise camların bir tarafı cıva ile kaplanarak aynalar üretiliyordu. Günümüzde ise cam levhaların bir yüzeyi ince gümüş tabaka ile kaplanmaktadır. Ev dekorasyon yapılması sırasında aynalar mutlaka kullanılmaktadır.
Üzerine düşmüş olan ışığın tamamına yakının bölümünü yansıtabilme niteliğine sahip olan yüzeylere ayna adı verilir. Aynaların bir yüzeyi çok daha iyi parlatılmış, diğer yüzeyiyse gümüş, kalay, alüminyum ve cıva ile kaplanmıştır. Aynalar, yansıtıcı olan yüzeylerinin biçimlerine göre isimlendirilir.
İlgili 24 soru bulundu
Aynaların temel hammaddesi camdır. Aynalar, camın yansıtıcı bir özellik kazanmasıyla üretilir. Bu yansıtıcı özellik, camın bir yüzeyine uygulanan ince bir metalik tabaka sayesinde elde edilir. Metalik tabaka genellikle gümüş, alüminyum veya bazen de bakır kullanılarak oluşturulur.
Eski dilde yazılan kitaplarda ayna sözcüğünün yerine ayine kelimesi kullanılırdı.
Bilinen en eski ayna ise Anadolu topraklarında bulundu. Arkeolog James Melleart tarafından Çatalhöyük'te bulunan ayna, milattan önce 6. yüzyıla tarihlendirildi. Aynanın “volkan camı” olarak da adlandırılan ve volkanik patlamalar sonucu oluşan lavın soğumasıyla meydana gelen obsidiyenden yapıldığı belirlendi.
Silikonu sürmediğiniz bölgelere de daha kuvvetli olması için çift taraflı köpük bant kullanabilirsiniz. Çok ağır aynalarda sağlamlık için, silikon kuruyana kadar geçici olarak aynanın çevresinden kağıt bant ve tamir bandı ile bantlamanızda fayda olacaktır.
Sirkeli su ile temizleme: Bir kabın içerisine bir miktar su ve beyaz sirke ekleyin. Bu oranı 1 litre suya 3 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyerek ayarlayabilirsiniz. Tercihiniz ise ılık su olsun. Oluşturduğunuz karışımla yumuşak bir bez yardımı ile aynanızı dairesel hareketler ile silin.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Karşısına koyulan cisim hangi renkteyse ayna o renkte görünür. Çünkü aynalar yüzeylerine çarpan ışığı aynı şekilde yansıtır, yani aynaya çarpan ışığın gelme ve yansıma açısı aynıdır. Kusursuz bir aynanın yüzeyine çarpan ışığın tamamını yansıtması gerekir. Dolayısıyla aynaların gerçek renginin beyaz olması gerekir.
Aynalar üstüne düşen ışığı yansıtarak cisimlerin görüntülenmesini sağlamaktadır. Ayna çeşitleri ise üç tanedir. Bunlar; düzlem ya da düz ayna, içbükey ya da çukur ayna ve tümsek ya da dışbükey aynadır. Ayna çeşitlerinin görüntü özellikleri, kullanım alanları, odak noktaları farklılık göstermektedir.
Ayna Terapisi (Mirror Therapy), kişinin sağlam uzvunun hareketlerini, (etkilenen uzvunu görmeyecek şekilde) gövdenin önüne (orta hattına paralel olacak şekilde) yerleştirilen aynada gözlemlenmesine dayanan ve beyinde görsel illüzyon yaratan bir tamamlayıcı tedavi yöntemidir.
1. Aynadaki görüntümüz bizi ters çeviriyor. Aynaya baktığımızda gördüğümüz şey aslında kendi görüntümüzün aynısı değil, yansımamız. Aynada görülen yansıma, görüntümüzün ters çevrilmiş hali.
Gazete kağıdı ve sirkeyi birlikte kullanarak tertemiz bir aynaya sahip olabilirsiniz. Sirke ile suyu eşit miktarda olacak şekilde boş sprey kutusuna dökün ve karıştırın. Aynadaki lekeli bölgeye bu karışımı sıkın. Son olarak aynayı gazete kağıdıyla silin.
Nötr esaslı ayna yapıştırma işlemlerinde kullanılan yapıştırma silikonudur. Özel Ayna silikonu, ayna yapıştırmak için nötr esaslı yüksek kaliteli bir profesyonel yapıştırıcıdır. Havadaki nem ile kürlenerek dayanıklı elastik kauçuk bir yapıya dönüşen eşsiz bir yapıştırıcıdır.
Kalınlıkları 3 mm den başlayarak sırasıyla 4mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 19mm olarak bulunmaktadır.
Ağır aynaların asılacağı yeri tespit ettiyseniz aynanın üzerindeki özel ip veya arka kısmındaki yuvaları kullanabilirsiniz. Kendi oluşturduğunuz özel delik ve üzerindeki vidaları yuvalara geçirerek asma işlemini tamamlayabilirsiniz. Eğer halatlı ağır aynaları kullanıyorsanız daha fazla vida kullanmanız gerekebilir.
Gümüş nitrat, cam yüzeye sıvanırken ayrıştırmak için Rochelle tuzu ya da şeker kullanılmıştır. Günümüzde kullanılan aynalar ise 1903 yılında Emil Bloch tarafından geliştirilmiştir. Bloch, düz camı altın folyo ya da gümüş ile kaplayarak modern anlamda ilk aynayı elde etmiştir.
Aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler gerçek ve sanal (zahiri) olarak ikiye ayrılır. Gerçek görüntülerin kaynağı belirli bir noktada kesişen, sanal görüntülerin kaynağı ise sanki bir noktadan yayılıyormuş gibi görünen ancak aslında ayna üzerindeki farklı noktalardan yansıyarak gözümüze gelen ışık ışınlarıdır.
İnanışa göre yedi günlük yas döneminde ayna kullanımı yasaktır. Ölü evinde bulunan aynaların ya üzerleri örtülür ya da ters çevrilir. Burada amaç insanın aynada yansımasını görüp dikkatinin dağılmaması dolayısıyla ölüye ve Tanrı'ya saygısızlık yapmamakla birlikte ölünün ruhunun gömülene kadar orada dolaşmasıdır.
Metal işlemeli aynaya ne dersiniz
Çok sade, açık renklerin hakim olduğu bir banyoda birazcık şatafatlı bir görünüm istiyorsunuz ama abartıya da kaçmak istemiyorsunuz. Bunun için faydalanabileceğiniz şey banyodaki ayna olabilir.
Şaman, aynaya bakarak gelecekten haber verir veya kendi ruhunu görebilir. Gözle görünmeyen varlıkları gösterir. Erlik Han, yanında bir ayna gezdirir ve buna baktığında insanların işledikleri tüm günahları görür. Gece aynaya bakmak, uğursuzluk getireceği düşüncesiyle hoş karşılanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri