Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoterapist Mehmet Başkak, halk arasında 'ayna hastalığı' olarak bilinen dismorfofobi hakkında önemli bilgiler verdi: Dismorfofobi olarak da bilinen
Eisoptrophobia ; aynalardan korkmak anlamına gelmektedir. Bu fobiye sahip olan kişi aynalara bakamaz ve ayna olan ortama giremez. Aynadan korkma fobisi olanların yansımalara da duyarlılığı vardır. Aynaya baktığında kendini farklı görmek, cin, iblisle karşılaşma korkusu vardır.
Aynaya baktığınızda ise kendinizi farklı açılardan gördüğünüz için yüzünüzün simetrik olduğunu düşünürsünüz. Aslında aynada gördüğünüz şey gerçek görüntünüz değil, sadece yansıyan görüntünüzdür.
Şaman, aynaya bakarak gelecekten haber verir veya kendi ruhunu görebilir. Gözle görünmeyen varlıkları gösterir. Erlik Han, yanında bir ayna gezdirir ve buna baktığında insanların işledikleri tüm günahları görür. Gece aynaya bakmak, uğursuzluk getireceği düşüncesiyle hoş karşılanmaz.
Eisoptrofobi: Kendisinin veya bir başkasının yansımasını aynada görme korkusu olarak tanımlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Talassofobi sözcüğü Yunanca deniz ve korku anlamlarına gelen iki sözcüğün birleşmesiyle oluşur ve deniz korkusu anlamına gelir. Kısa tanımıyla talassafobi büyük su kütlerinden korkmak anlamına gelir. Talasofobisi olan insanlar okyanustan, denizden ve büyük göllere karşı korku besler.
Başarısızlık korkusu -psikiyatrideki adıyla kakorafiyafobi- kişinin bir şeyi hayata geçirmek adına istek duymasına rağmen, o kişiyi bu isteği için harekete geçmekten alıkoyan negatif bir duygudur.
Yatak odanızda ayna bulundurmayın!
Çünkü “yin” (sakin, durgun) olması gereken bir yatak odasında aynalar ortama “yang” (canlı, aktif) enerji sağlarlar. Bunun sonucunda da delik deşik bir uyku hali, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar. Chi'yi hareket ettirip canlandırır.
Aynadan ruh ve cinleri görenler, geleceği görebilenler, gece aynaya bakmanın uğursuzluk getirmesi, yatak odalarında ise aynaların kullanılmadığında üzerine örtü örtülmesi gerektiği gibi inanışlar bulunmaktadır. Bu ve bunun gibi onlarca mucize, inanış ve korku aynalara yüklenmektedir.
Ayna materyal olarak gece veya gündüz arasındaki ışık ve sıcaklık farkından etkilenip fiziksel ya da kimyasal değişime uğramaz. Bu nedenle fonksiyonu değişmez. Bu yüzden de gece bakılmaması için bir sebep yoktur. Ayna; bir camın tek yüzeyinin sırlanmasıyla elde edilen bir eşyadır.
Kamera ile ters taraflara bakmanıza rağmen, aynalanmış selfie görüntüsünde yönleriniz ile aynı olacaktır. Böylece kendimizi daha rahat ayarlayıp poz verebiliriz. "Doğru" görüntü yazıların düz okunduğu görüntüdür. Dışarıdan o görüntüde görünürsünüz.
Arka kamera gerçekleri gösteriyor. Ön kamera ayna gibi gösterdiği için kendi görüntüne alışkınsın. Kendini sürekli aynada gördüğün görüntü aslında gerçek görüntün değil senin yansıman. Arka kameradan çekindiğin fotoğraf veya videolar aslında senin gerçek görüntülerindir.
Yani hiçbir yalana tenezzül etmeden, dalkavukluk yapmadan, ikiyüzlülüğe müracaat etmeden gerçekleri olduğu gibi insanın yüzüne söyler.
Aynalarla ilgili yaşadığımız ürpertinin sebebi nedir? Asıl sebep, aynada ki görüntümüzün hareket edeceğini düşünmemizdir, bu bizim bilinçaltımızı tetikler ve korku oluşur. Biliçaltımızda bulunan korku tohumlarının sebebi ise aynalarla ilgili dinlediğimiz hikayeler veya izlediğimiz filmlerdir.
"Ayna benlik" (İng: "Looking-Glass Self"), bir kişinin benlik algısının başkalarının o kişiyi nasıl algıladığından kaynaklandığını ifade eder. Bu teoriye göre, bireylerin kendi değerlerini ve davranışlarını ölçmek için başkalarının yargılarını kullanır.
Niktofobi, travmatik bir deneyimin sonucu olduğunda, genellikle travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile ilişkilidir. Niktofobinin diğer yaygın nedeniyse, bir korku filmi izledikten veya üzücü bir hikaye duyduktan sonra ortaya çıkar.
Evde ayna bulundurmak caizdir. Bunu yasaklayan hiçbir sahih hadis yoktur! Kim bunun yasak olduğunu söylüyorsa, delil getirmesi gerekir!
Metal işlemeli aynaya ne dersiniz
Çok sade, açık renklerin hakim olduğu bir banyoda birazcık şatafatlı bir görünüm istiyorsunuz ama abartıya da kaçmak istemiyorsunuz. Bunun için faydalanabileceğiniz şey banyodaki ayna olabilir.
Kullanıldığı yerin havasını anında değiştiren aynalar, yemek alanlarına derinlik ve estetik katan en önemli aksesuarlardan biridir. Feng Shui öğretisine göre, ayna enerjiyi kat kat artırabilen bir semboldür. Bu nedenle yemek masasına bakacak şekilde asılan aynaların eve bolluk ve bereket getirdiğine inanılır.
Nihat Hatipoğlu - Gece Yatmadan Önce Aynaya Bakana Cinler Musallat Olurmu - Hocamız 30 ocak 2014 tarihinde atv'de yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Dosta Doğru programında bu soruyu cevaplandırmıştır. Böyle bir inancın gerçek olmadığını dile getiren hocamız, saatlerce ayna karşısında durmanında doğru olmadığını belirtti.
Aynalar, dikkatinizi dağıtabilir.
Gece uyumak için yatağa girdiğinizde dışarıdan gelen uyarıcılara karşı zihin kendini kapatır ve gevşemeye başlar. Ancak yatağın tam karşısında duran ve her detayı yansıtan bir ayna sizi sürekli uyarır ve dikkatinizi dağıtarak, uykunuzun kaçmasına neden olabilir.
aynadaki görüntü bir yansıma olduğu için sanal görüntüdür yani çevrilmiş halidir gerçek görüntü değildir. ve evet bir fotoğraf makinesinin kamerasından/ telefonun arka kamerasından çekilen fotoğraf neyse diğer insanlar da sizi öyle görmektedir.
Aquafobi veya su korkusu (Yunanca:ὕδωρ+φόρος), suya karşı olan anormal bir korkudur. Aquafobi, hastanın kontrolünün ötesinde veya günlük yaşantıya müdahale edebilecek düzeyde korku içeren özel bir fobidir.
Amaksofobi, sürücü ya da yolcu olarak fark etmeksizin bir araçta bulunma korkusudur. Amaksofobi, yaşamı ciddi anlamda ksııtlar ve bu kişiler, uçak, otobüs, tren dahil pek çok araca binmekten korkarlar.
Verminofobi, germofobi, germafobi, bakillofobi veya bakteriyofobi olarak da bilinen mizofobi, kontaminasyon ve mikropların patolojik korkusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri