Fizyolojik kaynaklı bir sorun olan boyun düzleşmesinin tedavileri için muhakkak ortopedi uzmanlarına ve fizik tedavi uzmanlarına başvurulmalıdır. Boyun düzleşmesi tamamen fiziksel bir hastalıktır. Genetik ya da doğum sırasında meydana gelebilecek olan problemler boyun düzleşmesine yol açmaz.
Egzersiz oturarak yapılabildiği gibi yatarak ta yapılabilir. Boyuna bir terabant yerleştirilir eller ile bant öne doğru çekilirken kafa geriye doğru ittirilerek direnç verilir, 5 e kadar sayılıp gevşenir. Bu hareket 10 defa yapılır. 10 tekrarlı hareket aralara ikişer dakika dinlenme konularak 3 set halinde yapılır.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Fiziksel bir sağlık sorunu olarak görülen boyun düzleşmesi, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam ile yok edilebilir.
Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır. Bu seanslar hastalığın derecesine göre aletli fizik tedavilerde 10-20, maniplasyon (Manuel Terapi) yönteminde 5-10 seans sürmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Boyun Düzleşmesinde Fizik Tedavi
Boyun düzleşmesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavisinde aletli fizik tedavi ve el ile fizik tedavi şeklinde iki ayrı çeşit fizik tedavi uygulanır. Hastalığın ilerleme hızı ve mevcut haline bağlı olarak aletli olarak yapılan fizik tedaviler 10 ile 20 seans şeklinde ortaya çıkar.
Bu kapsamda, boynun zorlanmaması, istirahat edilmesi, boynun uyku esnasında uygun şekilde konumlandırılması, soğuk veya sıcak uygulama yapılması ve iş hayatı veya günlük aktivitelerde ergonomik ürünlerin kullanılması yapılabilecekler arasındadır.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun düzleşmesinin asıl tedavisi cerrahi işlemlerdir. Ameliyatla servikal kifoza bağlı basıya maruz kalan dokuların rahatlatılması, anormal eğriliğin düzeltilmesi, boyun omurlarının anatomisinin yeniden düzenlenmesi ve şekil bozukluklarının giderilmesi hedeflenir. Ameliyat şekli ve kararı hastaya özel olarak alınır.
Fizik tedavide Maniplasyon (Manuel Terapi) veya aletli fizik tedavi uygulanabilir. Aletli fizik tedaviler genellikle 10-20 seans sürer. Maniplasyon (Manuel Terapi) ise hastalığın şiddetine göre hafif vakalarda 2-4, orta ise 5-7, ileri olgularda 8-10 seans sürmektedir.
Ayrıca boyun düzeleşmesinde tamamlayıcı tedaviler de özellikle uzun süreli ağrı yaşayan hasta gruplarında etkili ve güzel sonuçlar alınan tedavi seçenekleridir. Tamamlayıcı tedaviler olarak ise hastalarımıza kuru iğneleme, hacamat tedavisi, ozon terapisi veya manuel terapi gibi tedaviler öneriyoruz.
Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi boyun ağrısıdır. Ağrı, sırt ve omuza yayılabilir. Bu tabloya baş ağrısı da eşlik edebilir. Tedavi edilmediği takdirde boyun düzleşmesi kişinin yaşam kalitesini önemli bir derecede etkiler.
BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİ EDİLMEZSE FITIK OLUR
Sıkça baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere neden olur.
Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir. Isı tedavisinin ise maksimum 15-20 dakika boyunca uygulanmasına özen gösterilmelidir. Tedavi sürecinde duruş ve davranışlarınız da kontrol altına alınmalıdır.
Kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için başvurulan manuel terapi yöntemi, bel fıtığı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, donuk omuz, topuk dikeni ve kas yırtılması gibi pek çok omurga hastalığı ve sorununda uzun yıllardır başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Boyun düzleşmesi, öne doğru açık bir 'C' gibi olan boyun vertebral kemiklerinin düzleşmesi durumudur. Duruş bozuklukları, stres, demir ve kalsiyum eksikliği, yanlış yastık seçimi gibi faktörler boyun düzleşmesinin nedenlerindendir. Boyun ağrısı ise boyun düzleşmesinin öncelikli belirtisidir.
Örneğin, ayak ve el parmaklarında kas ağrıları boyun düzleşmesine eşlik eden yaygın bir durumdur. Ayrıca ağrılar; kollara, omuzlara, sırta, kürek kemiğine de vurabilir. Diğer taraftan boyunda başlayan ağrı kulaklarda ve baş bölgesinde de hissedilebilir.
Boyun Düzleşmesi Fizik Tedavi Kaç Gün Sürer? Boyun düzleşmesi sonrasında uygulanan fizik tedavi bireysel farklılıklara ve hastalığın durumuna göre on hafta kadar sürebilir. Bununla birlikte tedavi on haftadan daha uzun veya kısa olabilir.
Sorusunun cevabında Ortopedi ve Travmatoloji branşı karşımıza çıkıyor. Öte yandan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü de, duruş bozukluklarının tedavisi ile yakından ilgileniyor. Duruş bozukluğu, vücudun dik durma pozisyonunun normalden sapması veya omurganın yanlış hizalanması sonucu oluşan bir durumdur.
Şayet boyun düzleşmesi-gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat önerilir. Fakat boyun düzleşmesi-gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedavide, fizik tedavi yöntemlerine baş vurmak gerekmektedir.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Özellikle boyun düzleşmesi ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz. Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler.
Kunak, boyun fıtığından, boyun düzleşmesinden kurtaran kolay yapılabilen egzersizleri uygulamalı olarak gösterdi. Kunak, içerisinde patates, anason yağı, ozon yağı ve karabiber olan boyun ağrılarına iyi gelen lapa tarifini izleyicilerle paylaştı. Kunak, karışımı ısıttıktan sonra ağrıyan yere uygulanmasını söyledi.
Boyun kaslarının güçlendirilmesi, pilates ile duruşun düzeltilmesi sonucunda semptomlar azalır, hareketli ve daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla boynunuz ağrılı dönemi atlatmaya başlar.
Boyun çevresi kasları güçlendirmek için boyun fıtığı egzersizleri önerilir. Egzersizler itme/çekme/germe tarzında olabilir. Fizik tedavi uzmanı veya fizyoterapist eşliğinde uygulanacak traksiyon boyundaki kas spazmını azaltacaktır. İlave olarak sıcak/soğuk uygulaması, elle masaj da uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri