Açıkça belli değilse, alıcı malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa, haklarını korumak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür.
Ayıplı Hizmet
Tüketici, hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren otuz gün içerisinde bu ayıbı sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür.
ÖZET : Dava, satış sözleşmesinde ayıplı aracın iadesi veya bedelinin tahsili istemine ilişkindir. Malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir.
Yargıtay 13.
Sayılı kararında bu durumu şöyle izah etmiştir: “Alıcı, teslim aldığı malı işlerin olağan akışına göre, imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp gördüğü zaman bunu satıcıya derhal (uygun süre içinde) ihbar etmekle yükümlüdür.
Ayıp ihbarının şekle bağlı olmadığı ve şahitle de ispatı mümkün olduğu Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin ve 15. Hukuk Dairesinin içtihatlarıyla kabul edilmiştir. Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmamış olduğundan telefonla veya karşılıklı sözle de yapılması mümkündür.
İlgili 42 soru bulundu
Ayıp ihbarının nasıl yapılacağı hususunda bir şekil şartı yoktur. Bu nedenle sözlü olarak da yapılabilir. Nitekim ayıp ihbarı maddi olayın bildirilmesi niteliğinde olduğundan karşı tarafa bildirilmesi şekle tabi değildir.
Bu açıdan hâkimin, ayıbın ve malın niteliğini takdir ederek, ayıbın teslim anında var olduğu konusundaki ispat yükünün yine tüketicide olduğuna karar vermesi mümkündür. Ayıplı malda tüketicinin seçimlik haklarından faydalanabilmesi için ayıbı belirli bir süre içinde ihbar etmesi yükümlülüğü kaldırılmıştır.
Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Araçtaki Ayıbın Çok Sonra Fark Edilmesi
-Satıcıya derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği ve ağır ihmalinin bulunduğu bir ayıp söz konusu ise gene derhal başvurulmalıdır. -Eğer satıcının kötüniyetle gizlediği bir durum yoksa ağır ihmali olmayan bir durum söz konusu ise artık satıcıya başvurulamaz.
Kural olarak kanunda gösterilen haller dışında ihtarname çekilmesi zorunlu değildir. İhtarname göndermek aynı zamanda pahalı bir uygulamadır. Bir sayfalık normal bir ihtarnamenin noter harç, masrafı 200 TL civarındadır. Çekilen ihtarnamenin bir nüshasını da kişi kendi almalıdır.
Satım konusu malın ayıplı olduğu açıkça belli değilse alıcı, malı teslim aldıktan sonra sekiz gün içinde incelemek veya incelettirmekle ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa haklarının korumak için durumu bu süre içinde satıcıya ihbarla yükümlüdür.
Alıcı, ayıplı mal ile karşılaştığında kanunda düzenlenen seçimlik haklarını kullanabilmesi için satıcıya bu ayıbı ihbar etmesi gerekmektedir. Yapılan bu ihbara ayıp ihbarı denir. Öncelikle bilmemiz gereken önemli hususlardan biri alıcının karşılaştığı ayıplı maldaki ayıbın hangi nitelikte olduğunu bilmesidir.
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
Hangi mallar ayıplı sayılmaktadır? Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
Ayıplı mal durumunda alıcının haklılığı ispatlandığı durumda, yukarıda belirttiğimiz haklardan tüketici hangisini tercih ederse satıcı yerine getirmekle yükümlüdür. Yani satıcının, ürünü tüketiciden geri almak zorundadır. Müşteri kabul ederse ürünü servise gönderebilmektedir.
Satıcının ayıplı mala ilişkin seçimlik haklarınızı kullandırmaması durumunda satın alınan ürünün değerine göre tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurarak haklarınızı kullanmanız mümkündür.
Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
“Hemen Al” ya da “Açık Artırma” seçenekleri ile satın aldığınız aracı teslim aldıktan sonraki 14 gün içerisinde, ekspertiz raporunda belirtilen hasar ya da kusurlardan farklı bir bulguyla karşılaşırsanız garanti kapsamında iade etmeniz mümkündür. Bunun için aracı 500 kilometreden fazla kullanmamış olmanız gerekir.
Yargıtay bu konu ile ilgili emsal teşkil edebilecek nitelikte kararlar vermekte olup, bu suçu işleyen kişiler 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve beş gün güne kadar adli para cezasına hükmedilmek üzere Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanmaktadırlar.
Ayıplı malın onarılmasını veya değiştirilmesinin talep edilmesi halinde; söz konusu malın niteliğine göre bu süreler farklılık gösterse de genel olarak azami 20 iş günü olarak belirlenmiştir.
Ayıplı mal iddiasında olan tacir, satış sözleşmesi sonucunda ayıplı mal ile karşılaştığında düzenlenen seçimlik haklarını kullanabilmesi için satıcıya bu ayıbı ihbar etmelidir. Yapılan bu ihbara ayıp ihbarı denir.
Ağır bir sorumluluk altında olan muhataplara kanun koyucu tarafından sağlanan bir başka avantaj ise, ayıptan doğan sorumlulukta zamanaşımının başlangıcına aittir. Gerçekten de ayıptan sorumlulukta zamanaşımı mallarda teslimle, hizmetlerde ise hizmetin ifasıyla işlemeye başlar.
İlgili hüküm “Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Satıcı ayıptan sorumludur. TBK m. 219/2 “Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.” hükmünden de açık bir şekilde anlaşıldığı üzere satıcı, ayıptan sorumludur.
Tacirler arasında gerçekleşen bir ticari satışta malın ayıplı olduğu kolaylıkla anlaşılabilir nitelikte ise, durumun satıcıya iki gün içerisinde noter kanalıyla, iadeli taahhütlü mektupla, telgrafla veya elektronik imza kullanılmak suretiyle kayıtlı elektronik posta üzerinden ihbar edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri