Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
Bebeklere süt ve süt ürünleri doğrudan verildiğinde bazen gaz yapabilir. Ancak yoğurt çorbası halinde bebeklere yemek hazırlandığında gaz yapma riski ortadan kalkar. Yoğurt çorbası içen bebeklerin gelişimi sağlıklı şekilde ilerler ve sindirim sistemi kuvvetlenir.
İçerdiği yüksek protein ve vitaminler nedeniyle anne sütünün arttırılmasında süt, ayran ve kefir gibi içecekler önemli rol oynar.
Süt - yoğurt – ayran da gaz yapabilir. Sütü sıcak veya az şekerli muhallebi olarak, yoğurdu ise oda ısında tüketmek gaz yapıcı özelliğini biraz olsun azaltabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Süt / Ayran: Anne sütünü artırmanın ilk yolu sıvı tüketimini artırmaktır. Bu sıvıların başında da önemli protein kaynağı olan ve kalsiyumdan zengin süt ve ayran gelir. Sütü yağsız, ayranı ise yağsız ve tuzsuz tercih edin.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Bu Besinler Bebekler de Soruna Neden Olabilir
Portakal, mandalina, greyfurt, armut, şeftali, erik, ananas gibi meyveler ile inek sütü, acı biber, isot, kahve ve gazlı içecekler kararında tüketilmeli. Annelerin bu gıdaları tüketmesine bağlı bebeklerinde gaz sorunu yaşayabileceği akılda tutulmalıdır.
Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alır. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi birçok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlar.
Elma, şeftali, armut, erik, greyfurt gibi meyveler vücudun sindirmekte zorlandığı doğal şeker alkolü olan sorbitol içerir. Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Malzemeler: 1 çay kaşığı rezene tohumu , 1 çay kaşığı dereotu tohumu,1çay kaşığı Frenk kimyonu,1 çay kaşığı anason ve yoğurt. Yapılışı : Kasenin içine belirtildiği miktarda malzemeleri koyup karıştırın ve yemek sonrasında tüketin. Yoğurt yerine isteyenler su ile de bu karışımı yapabilir.
Karnabahar, lahana, kuru baklagil gibi gaz yapıcı besinlerin, annenin beslenme programından çıkarılması bebekte gaz sancısı oluşmasını azaltabilmektedir. Gaz sancısından muzdarip olan bebeğin, karın bölgesine ve sırtına yağ ile masaj yapmak, karnına ve sırtına ılık bez koymak bebekte gaz çıkarımını kolaylaştırmaktadır.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Sütün gaz yapmaması için sütü yeteri kadar tüketmeli fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Laktozsuz ve yağsız sütleri tercih etmeliyiz. Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
Karnına sıcak havlu koymak. Bebeğe duş aldırmak ve sonrasında bebek yağı ile masajı yapmak (Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan masaj bağırsakları harekete geçirmekte ve arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.)
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Özellikle sezaryen doğumdan sonra oluşan gaz sorunu için kimyon çok yardımcıdır. Anne sütü bebeği de etkilediği için şişkinlik ve gaz sorununa iyi gelecektir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Süt ve yoğurt gaz yapıcı karbonhidrat içeriğine sahiptir. Süt ve yoğurt yerine ilk haftalarda yayla, yoğurt çorbaları, süt eklenen çorbalar veya sütlü tatlılar hastalara verilebilir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
6) Bağırsak Sistemini Düzenler
Emziren anneler ise yayla çorbası gaz yapar mı diye araştırma halindedir. Yoğurt tek başına tüketildiğinde gaz yapma etkisine sahiptir. Fakat çorba içinde piştiği için gaz yapan özelliğini yitirir. Bu nedenle emziren anneler güvenle yayla çorbasını içip faydalarını alabilir.
5. Gaz yapan gıdalardan uzak durun
Bebeğin gaz problemi varsa brokoli, lahana, karnabahar, domates, soğan, portakal, inek sütü, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri