Süt ve süt ürünler: Süt, peynir, yoğurt, ayran, kefir gibi ürünler içerdikleri kalsiyum ve fosfor ile kemikler ve diş sağlığı için çok faydalıdır, ayrıca diş minesini korur ve tükürük akışını da düzene sokar.
Peynir ve yoğurt.
Peynir ve yoğurttaki bakteriler dişlerinize çok iyi gelir. Bu bakteriler ağzınızdaki asit miktarını azaltarak zararlı bakterilerin giderilmesine yardımcı olur. Bu kültürlerin diş etlerinizdeki kan akışını düzenlediğine ve hatta diş minesini güçlendirdiğine inanılır.
İlgili 24 soru bulundu
Gebelik döneminde et, yumurta ve kuru baklagillerin tüketimi protein ve demir ihtiyacını karşılar. Protein dokuların temel yapıtaşı olarak görev yapar bu nedenle gelişimdeki en önemli faktördür. Süt ve süt ürünleri öncelikle kalsiyum ve protein kaynağıdır.
Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Diş minesi kendini onarabilen bir yapıya sahip değildir. Aşınma meydana geldiğinde kesinlikle uygun tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir. Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir.
Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın. Diş ipi gibi diş arası temizleyiciler kullanın ve dişler arasındaki besin parçalarını, plakları ve bakterileri temizleyin. Profesyonel temizlik ve ağız içi problemlerinin erken teşhisi ve tedavisi için dişçinizi düzenli olarak ziyaret edin.
Düzenli diş fırçalayan kişiler tarafından merak edilen pek çok konu arasında dişleri aşırı fırçalamanın sararma yapıp yapmayacağı yer almaktadır. Çok diş fırçalamak diş sararmasına neden olmaz.
Evde diş beyazlatmak isteyenler limon ve karbonat karışımını kullanabilirler. Bir çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atarak üzerine limon sıkınız. Daha sonra karışımda köpükler oluşana kadar karıştırınız. Daha sonra diş fırçanıza karışımdan bir miktar sürerek dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Yapılan son araştırmalara göre çay içmek dişleri sağlıklı tutmak için iyi bir yöntem. Plusdent Diş Kliniği Diş Hekimi Onur Öztürk yapılan son araştırmalara göre çayın ağız hijyenini bozan zararlı bakterilerle savaşarak dişeti hastalıkları ve çürüğün oluşumunu azalttığını belirtti.
İçme suyu, yeşil çay ve diğer bitkisel çaylar içerisindeki aksioksidanlar ve antibakteriyel özellikleri sebebi ile diş ve dişeti sağlığı için yararlı içeceklerdir.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Diş fırçasını 45 derecelik açıyla tutun ve kısa darbeler yaparak dişlerinizi ileri geri fırçalayın. Diş minesini güçlendirmek için kalsiyum veya florür açısından zengin bir diş macunu kullanın ve tırnak yeme veya sert fırçalama gibi alışkanlıkları bırakmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
Dişleriniz dilinize, dudaklarınız ya da ağız içindeki herhangi bir bölgeye zarar verecek şekilde uzunsa ya da tırtıklı bir yapıya sahipse diş hekimlerine başvurarak törpüleme tedavisinde yararlanabilirsiniz.
Dişlerde oluşan plaklar çürüklerin oluşmasına yol açan ana sebeptir. Çok fazla şekerli ve nişastalı gıda tüketmek, bunun ardından gerekli diş temizliğini yapmamak çürüklere neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi halinde, plaklarda bulunan bakteriler beslenir.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
Elma sirkesi ile gargara yapıldığında dişlerin arasındaki bakteriler yok olur. Bu sayede diş eti iltihabı sorunu ortadan kalkmış olur. Elma sirkesi ile günde 2-3 kez gargara yaparak, diş eti iltihabı sorununu ortadan kaldırabiliriz. Diş eti iltihabına elma sirkesi iyi gelmektedir.
Limon pek çok hastalıkta olduğu gibi diş ve diş eti sorunları için de kullanabileceğiniz doğal bir malzemeldir. Enfeksiyon ve bakteri oluşumuna karşı tedavi edici olan limonu diş etlerinize doğru sürüp ovarak bu bölgede oluşan zararlıları azaltabilirsiniz.
Diş etleri, diş kemiğine yapışık bir konumdadır. Diş etlerinin zarar gördüğü durumlarda vakit kaybetmeden diş hekimine danışmanız gerekmektedir. Diş etleri kendiliğinden iyileşen bir yapı değildir. Bu nedenle vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine danışmanız gerekmektedir.
C vitamini eksikliği ve vücudun ihtiyacı olan suyu alamaması. Yapılan araştırmalar doğrultusunda C vitamininin vücuttaki eksikliği durumunda diş eti çekilmesi sıklığının arttığı gözlemlenmiştir.
Diş eti çekilmesi eski haline gelir mi diye soracak olursanız, evet doğru bir tedaviden sonra diş etleri eski haline geri gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri