Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında doğal nitelikli yağlı koyun yoğurdu yeğlenir.
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Türk Gıda Kodeksi‟ne göre ayran; «Yoğurda su katılarak veya kurumaddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave edilerek içilebilir kıvamda hazırlanan fermente üründür.» Şeklinde tanımlanmaktadır.
Ayran kan basıncını düzenleme görevine sahiptir. Kan basıncı konusunda önemli gücü olan ayran, tansiyonu ideal değere getirir. Sıcak günlerde tansiyon hastalarını kurtaran bir içecek olarak dikkat çeker. Güçlü bir probiyotik olan ayran, sindirim sorunlarına karşı tüketilebilecek bir içecektir.
Bu ürünün üretiminde hammadde olarak kullanılan yoğurda su, tuz ve stabilizatör madde ilave edilmekte ve ısıl işlem uygulanmaktadır. yoğurttan gerçekleştirilmektedir. isimlendirilmektedir. Yoğurt, tuz ve sudan oluşan ayran ticari olarak iki şekilde üretilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Sağlık açısından birçok faydası olan ayranın doyurucu özelliği de vardır. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.
Her yiyecek ve içecekte olduğu gibi fazla ayran tüketmenin de çeşitli zararları bulunur. Bu zararların en çok görülen etkisi bağırsak sorunlarıdır. Probiyotik içeren ayran, bağırsaktaki bakterilerin artmasını sağlar. Bu sebeple kabızlık ve ishal gibi sorunlar oluşabilmektedir.
YENİ başlatılan “her çocuğa günde bir bardak süt” uygulaması, çoçuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmesi bakımından doğru bir karardır. “Söz konusu sağlıksa eğer”, süt de yoğurt da ayran da doğru seçimlerdir, üçü de sağlığı korur, güçlendirir; gerisi teferruattır!
İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir.
Fabrikasyon ayranların birçoğunun ambalajı plastiktir ve bardak şeklinde olanların kapakları da alüminyumdur. Ayran asidik bir içecek olması sebebiyle içinde bulunduğu plastik kaplarla ve alüminyumla etkileşebilir ve bu kimyasal etkileşme sağlığa zararlı maddelerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Soğuk algınlığında eski peynirlerden uzak durun
Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırmaktadır.
Hazır ayran tüketmekte kilo yapmaz. Çoğu diyet listelerinde tok tutucu özelliği nedeni ile ayranı tek başına bir öğün olarak görebiliriz. Probiyotik ürün olması sebebiyle kilo aldırmak yerine vücut yağ yakmasına da katkı sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
Bugün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir.
Vücudun sıvı akışını dengelemek ve normal kan basıncını sağlamak için gerekli olan potasyumu sağlar. Ayrıca ayran triptofan içermesi vesilesi ile sakinleştirici etkiye sahip olup antistres besinleri listesinin ilk sıralarında yer almaktadır.
Sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin artışına yardımcı olur. Her besinde olduğu gibi ayranın da aşırı tüketimi uzmanlar tarafından önerilmez. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücudun zinde kalmasını sağlar. Ayran sadece iç organlara değil cilde de faydalı bir besindir.
Ayran ve yoğurt ikilisi herkesin bildiği uyku getiren yiyeceklerin başında yer alır. Ayran veya yoğurt tüketimi yatmadan önce yapılırsa kişiyi rahatlatarak uykusunu getirir. Patates içinde bulunan tripofan sayesinde dengelerinizi sağlar ve uykuya geçişi hızınızı kısaltır.
7) Uyku Düzenleyici
Vücudu rahatlatma etkisi olan bir bardak ayran, uykuya dalma sorunu olan kişilerin de şifası olacak.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Ayran içmek istemediğ1inizde krema kıvamında, hafif ekşimsi tadı olan fermante bir süt içeceği olan kefiri denemelisiniz. Kefir ayrandan farklı olarak daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olmanızı sağlar. Kefir diğer süt ürünlerine göre kanser oluşumunu engelleyecek etki yaratır.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Sütaş Ayran 1 lt. doğal ve besleyicidir.
Kültürümüzün ve sofraların geleneksel lezzeti olarak son derece ferahlatıcıdır.
Günde Kaç Bardak Ayran İçilmeli? Ayran, potasyum, fosfor, kalsiyum, D vitamini ve B kompleks vitaminleri açısından oldukça zengindir. Hatta çocukluktan yaşlılık dönemlerimize kadar sofralarımızdan eksik etmememiz gereken bir içecektir. Bu nedenle günde en az 1 bardak tüketilmelidir.
Eğer sindirim problemleri yaşayan biriyseniz, gün içinde ya da yemeklerin yanında soda ayran tüketebilirsiniz. Soda sindirimi rahatlatan bir içecektir ve ayran içinde yer aldığında mide problemine karşı bir önlem olduğunu hatırlatır.
Soda ayran limon kürü, etkisini çok kısa sürede ve etkili şekilde gösteriyor. 2 hafta boyunca düzenli bir şekilde kullandığınız takdirde itenmeyen kilolarınızdan ve göbek yağlarınızdan kurtulmanız mümkün. Bunların yanında bu karışım metabolizmanızın hızlanmasını da yardımı oluyor.
Ayranın mineraller bakımından da zengin olduğuna dikkat çeken Arıcan, "Ayran, kalsiyum, potasyum, fosfor, B2, B12 mineralleri bakımından çok zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri