Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Türk toplumunun yemek alışkanlıkları içerisinde özellikle etin yanında ayran veya yoğurt tüketmeyi çok severiz ama bu durum demir emilimini kısmen azaltmaktadır. Bu nedenle özellikle demir içeren gıdaların süt ve süt ürünleriyle tüketilmemesine ve öğün aralarında alınımına dikkat etmek gerekiyor.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Ayran süt ürünlerinden yoğurt ile yapıldığı için besin değeri yüksek bir içecektir. Genellikle yemek ile beraber tüketilen ayran, aslında ara öğünlerin en leziz ve doyurucu tercihidir. Sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde uzun süre tokluk sağlar.
Süt ve tavuk besin değeri açısından aynı maddeleri içeren yiyeceklerdir. Bu yüzden ikisini bir arada tüketmek vücutta aşırı protein ve kalsiyum birikmesine neden olur. Bunun yanı sıra sütün içeriğinde bulunan laktik asit tavuğun midede ekşimesine sebep olur.
İlgili 15 soru bulundu
Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Bugün için zehirlenme durumlarında süt ve yoğurdun zehirli maddeyi seyreltmek dışında bir etkisi bulunmadığı kabul edilir.
Ayran kan basıncını düzenleme görevine sahiptir. Kan basıncı konusunda önemli gücü olan ayran, tansiyonu ideal değere getirir. Sıcak günlerde tansiyon hastalarını kurtaran bir içecek olarak dikkat çeker. Güçlü bir probiyotik olan ayran, sindirim sorunlarına karşı tüketilebilecek bir içecektir.
Fabrikasyon ayranların birçoğunun ambalajı plastiktir ve bardak şeklinde olanların kapakları da alüminyumdur. Ayran asidik bir içecek olması sebebiyle içinde bulunduğu plastik kaplarla ve alüminyumla etkileşebilir ve bu kimyasal etkileşme sağlığa zararlı maddelerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Uzun, "Etin yanında asitli/gazlı içecekler tüketilmemelidir. Mümkün olduğunca çay ve kahve, et tüketiminden en az 45 dakika sonra içilmelidir” dedi.
Kırmızı et, portakal suyu gibi C vitamini yönünden zengin içecekler ile birlikte tüketildiğinde ette bulunan faydalı besin ögelerinin vücutta kullanımı artıyor. Bu nedenle uzmanlar, et tüketirken yanında bir bardak portakal suyu içilmesinin önemini vurguladı.
Ona kuvvetli beyaz şarap veya pembe şarap eşlik edebilir. birlikte içilebilir ancak kuzu gibi hafif etlere daha çok yakışır. kırmızı şaraplar güzel bir tercih olacaktır. yaşlı, keskin aromalı kırmızı şaraplar içilebilir.
Eğer sindirim problemleri yaşayan biriyseniz, gün içinde ya da yemeklerin yanında soda ayran tüketebilirsiniz. Soda sindirimi rahatlatan bir içecektir ve ayran içinde yer aldığında mide problemine karşı bir önlem olduğunu hatırlatır.
Kabızlığı Giderir:Ayranın sulu bir içecek olması bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlık sorununun giderilmesinde etkili olur.
YENİ başlatılan “her çocuğa günde bir bardak süt” uygulaması, çoçuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmesi bakımından doğru bir karardır. “Söz konusu sağlıksa eğer”, süt de yoğurt da ayran da doğru seçimlerdir, üçü de sağlığı korur, güçlendirir; gerisi teferruattır!
İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yonca Yüceer, hem sağlığı korumak hem de sıcaklarda ferahlamak için asitli içecekler yerine ayran içilmesini önerdi. Yüceer, ayranın kanser riskini düşürmeye yardımcı olduğunu da belirtti.
Ayranın Diğer Faydaları: Düzenli olarak ayran içmek sadece başta sindirim sistemi olmak üzere iç organların sağlığını korumakla kalmaz aynı zamanda cilt sağlığının korunmasına da yardımcı olur. Cilt maskelerinde cildin temizlenmesi dışında güneş yanıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
İçeriğindeki çinko ve laktik asitsayesinde gözenekleri açar, cildi ölü hücrelerden temizler ve cilde sağlıklı bir parlaklık sağlar.
Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır.
Yarım yağlı yoğurt mide asitlerini dengeler. Diyet yapan kişiler aç karnına light ya da laktozsuz yoğurt Yediklerinde bu onlara tokluk hissi verir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Düzenli olarak her gün aç karnına yoğurt yenildiğinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
Yemekle birlikte yenen yoğurdun, bazı yemeklerin besin değerini olumsuz etkileyebildiğini uzmanların ağzından duymak mümkün. Bu yüzden yoğurttan tam bir verim alabilmek ve içindeki minarelleri, vitaminleri alabilmek için yemekten 2-3 saat sonra veya gece yatmadan önce yememiz tavsiye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri