Örnek 1: Ayran yapıp bardağa dolduralım. Adım 1: Başla Adım 2: Yoğurdu kaba koy. Adım 3: Su ekle. Adım 4: Çırp. Adım 5: Tuz koy.
Tarihçe. MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu.
Fabrikasyon ayranlar iki farklı yöntemle üretilmektedir. Birinci yöntem süte su ve ayran mayası katılarak doğrudan ayran elde etme metodudur. Bu yöntemle yoğurt oluşmadan doğrudan sütten ayran elde edilmektedir. Diğer yöntem ise önce yoğurt elde edilmesini takiben su ve tuz ilavesiyle ayran elde etme yöntemidir.
Pratik ayran tarifimizi hazırlamak için 2 kısa adımımız var. Sürahi içerisine yoğurt ve tuzu ekleyip, blender ile çekmeye başlıyoruz. Karışım krema kıvamı alınca suyu azar azar içerisine ekliyoruz. Ardından servis ediyoruz.
İlgili 37 soru bulundu
Süzme Yoğurdun Özellikleri
İsteğe göre yağ oranı farklı yoğurtlardan üretilen süzme yoğurdun randımanı % 20-30 arasında değişmektedir. Üreticiler tarafından istenen randıman oranı 3 kg sütten 1kg yoğurt çıkmasıdır.
Ayranın ticari üretimi iki şekilde yapılmaktadır. İlk üretim şeklinde, inkübasyondan önce ayran sütüne su ilave edilir; ikinci şekil üretimde ise, inkübasyon sonrasında yoğurda su ilave edilir. İki yöntemde de ayranın genel bileşimi ve tüketici beğenisi açısından anlamlı bir fark yoktur.
Sütün uygun mikroorganizmalar tarafından fermentasyonu ile pH değerinin koagülasyona yol açacak veya açmayacak şekilde düşürülmesi sonucu oluşan ve içermesi gereken mikroorganizmaları yeterli sayıda, canlı ve aktif olarak bulunduran süt ürünüdür.
Yoğurt, tuz ve sudan oluşan ayran ticari olarak iki şekilde üretilmektedir. edilmesi veya inkübasyondan sonra yoğurda su ilave edilmesidir.
552- 745 yılları arasında hüküm süren Göktürklerin, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklemeleri, dünyanın 'tesadüfen' ayran ile tanışmasına vesile oldu. Ayran sözcüğü, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde 'sütten elde edilen içecek' olarak tanımlandı.
Ayranın köpüklü olması için yağlı ev yoğurdu kullanabilirsiniz. Hazır yoğurt kullanacaksanız kaymaklı yoğurtla yapmalısınız. Hafif ekşi yoğurtla yapılan ayranlar daha köpüklü olur.
Susurluk ayranı, Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü, yapımı ve tadı klasik ayrana göre farklılık gösteren Türk mutfağına ait bir çeşit yöresel ayran. 1950'li yıllarda meşhur olmaya başlamıştır.
Yoğurt üzerine sodayı döktüğünüz anda biraz kabarcıklar çıkacağı için bardağınızı her zaman biraz büyük seçin. Yoğurdu ve sodayı güzelce çırparak ayran kıvamını elde edin ve afiyetle için. Tadını daha da lezzetlendirmek isteyenler ayranın üzerine bir tutam nane de ekleyerek daha ferah bir tat elde edebilirler.
Kara maya ayranı, geleneksel bir Türk içeceği olan ayranın farklı bir çeşididir. Ayran, yoğurt, su ve tuzun karıştırılmasıyla yapılan ferahlatıcı bir içecektir. Kara maya ayranı, adından da anlaşılacağı gibi, içine kara maya eklenerek hazırlanan bir çeşidi olarak öne çıkar.
Ayran; koagüle olmuş kazein ve denatüre serum proteinlerinden oluşan bir ağ yapısına sahiptir. Yapısı itibarı ile yoğurda benzemekle birlikte kıvam olarak ve tuz içermesinden dolayı da aroma açısından yoğurttan farklıdır. Geleneksel olarak gerek evlerde gerekse endüstriyel boyutlarda üretilen ayranlardır.
Yoğurdu süzerken havadan bulaşan mayalar ve yoğurdun süzüntü suyuna geçen bakterilerin gerçekleştirdiği fermantasyon ayranın hafifçe ekşimesini sağlıyor. Daha ekşi bir tat elde etmek isteyenler cam şişedeki ayranı oda sıcaklığında bir saat bıraktıktan sonra buzdolabına koyabilir.
Yapımıyla standart ayrana göre farklılık gösteren Susurluk Ayranı kendine has koku ve tadıyla ön plana çıkmaktadır. Ayrıca herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve tuz miktarının düşük olması ve sadece yoğurt kültürü ile üretilmesi ayrana kendine has tadını vermektedir.
Diyetinizdeki diğer besinlerle birlikte, soda ayranı da doğru oranda tüketmek önemlidir. Maden suyu ayran faydaları arasında sindirime iyi gelmesi yer alır. Soda ayran tüketirken doğal malzemeler kullanmak sağlıklı olacaktır.
Gelelim sodalı ayranı evde nasıl hazırlayabileceğinize. Sodalı ayranı hazırlamak için klasik ayran gibi içme suyu kullanmanıza hiç gerek yok, sadece 1 şişe maden suyu ve yoğurt ile bol sodalı bir ayran hazırlayabilirsiniz.
5 Kilo Sütten 250 Gram Kaymak yaptık, kalan sütten de 4 Kilo Yoğurt elde ettik. Tam anlamıyla sütün etinden sütünde faydalandık :)) Ev yapımı süt kaymak ve yoğurt nasıl yapılır? Bu tarifle birlikte ağzımıza layık enfes kaymağı hiç zorlanmadan yapabiliriz.
yapılır. 1,5 litre Sütten 1 kl. Yoğurt elde edilir .
Çiyalı Ayran Hazırlanışı
Yoğurdu bir çırpıcı yardımı ile iyice pürüzsüz hale getirene kadar çırpın. Pürüzsüz hale gelen yoğurdun içerisine tuzunu atıp iyice karıştırın. Çiya tohumunu da ekleyip su ile dilediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri