Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen tereyağıdır. Geçmiş dönemlerde genellikle ev tipi tereyağı üretimi yaygınken, günümüzde sanayi üretimi geleneksel üretimin yerini almış ve teknolojinin gelişmesi ve farklı katkılar eklenmesi ile tereyağı üretimi de çeşitlenmiştir.
Tereyağının üretim aşaması kabaca şöyledir: Süt mayalanarak yoğurt elde edilir. Yoğurda su eklenir ve ayran yapılır. Ayran ise tahtadan yapılan ve hayvan derisi ile kaplanan adına da yayık denen aletle uzun süre çalkanır ve sonunda tereyağı elde edilir.
Günümüzde pek yaygın olmasa da eskiden tereyağı evde yoğurtla yapılırdı. Yoğurttan tereyağı yapmak oldukça sağlıklı ve basit. Tereyağı çok sık tüketilen ürünler arasında.
Dövme Ayranlı Tereyağ Hakkında Merak Edilenler
Dövme ayranlı tereyağ inek sütünden üretilmektedir. Uzun süre kaynatılmaya bırakılan sütün dinlendikten bir süre sonra yağ tabakası alınarak yapılır. Bir daha kaynatılmaya bırakılan süt sıcak su ile homojenize olduktan sonra buz veya soğuk su tercih edilir.
Cevap: özkütle diye biliyorum. Açıklama: yanlışsa eğer kusura bakma.
İlgili 19 soru bulundu
Bir kere tereyağı sütten değil yoğurttan elde edilir. Yoğurtda su katarak ayran yapılırken yayıkta biriken yağlar toplanır ve ayrandan ayrıştırılır. Yoğurttan tereyağı almak fiziksel bir değişimdir. Yani yapıları 2 sinin de aynıdır.
Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
2.5-3 kg yoğurt veya biriktirdiğiniz kaymak üzerine 1.5-2 litre su ilave ederek tereyağınızı yapabilirsiniz. Yoğurt ya da kaymak ve üzerine ilave edeceğiniz su oda ısısında olursa 10-15 dk da tereyağınızı yapabilirsiniz.
Özkütle farkından yararlanılarak yapılan uygulama alanları : Ayrandan tereyağı elde edilmesi. Ebru yapımı Kuyumculuk.
Derin bir kaba konulan malzemeler yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlemin sonunda yağ kabın üstüne çıkmaya başlar. Bu aşamada az bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ iyice ayrıştığında tereyağı hazır demektir.
Daha önce hiç duymadıysanız, tereyağı ile yoğurt mayalamak size ilginç gelebilir. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan bu yöntem, yoğurdun taş gibi bir kıvamda olmasını sağlar. Ayrıca ekşimsi tadı yoktur ve daha uzun süre muhafaza edilir.
Tereyağ toplanmıyor ne yapmalıyım? Soğuk su (hatta mümkünse buzlukta bekletilmiş soğuk su), tereyağının toparlanmasına yardımcı olacaktır.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Eğer tereyağı sütten elde edilmiş ise ortada yağı alınmış bir süt kalır. Şayet yoğurttan yapılmış ise yağı tamamen alınmış yoğurt ya da yayık ayranı dediğimiz ayran kalacaktır.
Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir. Sonbahar ve kış aylarında ise, sütü veren hayvanlar kuru gıdalarla beslenmeye başlayacakları için bu dönemde üretilen tereyağları daha açık renkte olabilmektedir.
Tereyağı katı bir maddedir.
Bir maddenin birim hacminin kütlesine özkütle veya yoğunluk denir. Birim hacim olarak 1 cm3, kütle birimi olarak da g alırsak, özkütle birimi g/cm3 olur. Bir maddenin kütlesi(m) hacmi(v) bilinirse ;o maddenin özkütlesi(d), d=m/v bağıntısı ile bulunabilir. Bir maddenin kütlesi ile hacmi orantılı olarak değişmektedir.
Santrifüj cihazı ile yapılan ayrıştırma yöntemi de yine özkütle farklılığına dayanmaktadır. Içerisinde sıvı bulunan tüp cihazın haznesine konulur. Cihaz çalıştırılınca tüp yuvalarını taşıyan tambur büyük bir hızla döner. Bu dönüşün etkisiyle tüpteki sıvının bileşenleri özkütlelerine göre ayrışır.
Ayran, yoğurda su ve tuz eklenmesi ile hazırlanırken, yayık ayranı, yoğurda su eklenerek yayıkta dövülmesi, tereyağının ayrıştırılması ve yoğurttan arta kalan açık renkli, yapışkanımsı kıvamlı ve kendine has kokulu yayıkaltına tuz eklenmesi sureti ile üretilmektedir.
Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz. Eğer blender ile yaparsanız ayranınız daha köpüklü olur.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Yoğurttan ayran yapılması fizikseldir. Yoğurdun iç yapısında herhangi bir değişiklik olmaz sadece dış özellikleri değişir.
Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerden sonra maddenin iç yapısında değişiklikler olur ve yeni maddeler oluşmaktadır. Buna bir örnek olarak da sütün mayalanıp yoğurt elde edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri