Yağ ayrı ayran ayrılınca içine bir parça buz atın . Yağ donacaktır . Sonra süzgeçten geçirin . Çeşmenin altında sağa sola sallayarak toparlanmasını sağlayın bir tabağı alıp kaşıkla bastırarak fazla suyunu süzün yağınız hazır.
Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen tereyağıdır. Geçmiş dönemlerde genellikle ev tipi tereyağı üretimi yaygınken, günümüzde sanayi üretimi geleneksel üretimin yerini almış ve teknolojinin gelişmesi ve farklı katkılar eklenmesi ile tereyağı üretimi de çeşitlenmiştir.
Tereyağının üretim aşaması kabaca şöyledir: Süt mayalanarak yoğurt elde edilir. Yoğurda su eklenir ve ayran yapılır. Ayran ise tahtadan yapılan ve hayvan derisi ile kaplanan adına da yayık denen aletle uzun süre çalkanır ve sonunda tereyağı elde edilir.
Dövme Ayranlı Tereyağ Hakkında Merak Edilenler
Dövme ayranlı tereyağ inek sütünden üretilmektedir. Uzun süre kaynatılmaya bırakılan sütün dinlendikten bir süre sonra yağ tabakası alınarak yapılır. Bir daha kaynatılmaya bırakılan süt sıcak su ile homojenize olduktan sonra buz veya soğuk su tercih edilir.
Günümüzde pek yaygın olmasa da eskiden tereyağı evde yoğurtla yapılırdı. Yoğurttan tereyağı yapmak oldukça sağlıklı ve basit. Tereyağı çok sık tüketilen ürünler arasında.
İlgili 28 soru bulundu
Daha önce hiç duymadıysanız, tereyağı ile yoğurt mayalamak size ilginç gelebilir. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan bu yöntem, yoğurdun taş gibi bir kıvamda olmasını sağlar. Ayrıca ekşimsi tadı yoktur ve daha uzun süre muhafaza edilir.
Derin bir kaba konulan malzemeler yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlemin sonunda yağ kabın üstüne çıkmaya başlar. Bu aşamada az bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ iyice ayrıştığında tereyağı hazır demektir.
Bir kere tereyağı sütten değil yoğurttan elde edilir. Yoğurtda su katarak ayran yapılırken yayıkta biriken yağlar toplanır ve ayrandan ayrıştırılır. Yoğurttan tereyağı almak fiziksel bir değişimdir. Yani yapıları 2 sinin de aynıdır.
2.5-3 kg yoğurt veya biriktirdiğiniz kaymak üzerine 1.5-2 litre su ilave ederek tereyağınızı yapabilirsiniz. Yoğurt ya da kaymak ve üzerine ilave edeceğiniz su oda ısısında olursa 10-15 dk da tereyağınızı yapabilirsiniz.
Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor.
Eğer tereyağı sütten elde edilmiş ise ortada yağı alınmış bir süt kalır. Şayet yoğurttan yapılmış ise yağı tamamen alınmış yoğurt ya da yayık ayranı dediğimiz ayran kalacaktır.
Mutfağınızda tereyağı eksikse kullanabileceğiniz en kolay alternatif sıvı yağ olur. Ancak ölçüyü birebir aynı yapmak yerine biraz değiştirmelisiniz. 1 su bardağı tereyağının karşılığı 7/8 su bardağı sıvı yağdır. Hindistan cevizi yağı ise tereyağı ile birebir ölçüde kullanılabilir.
Cevap: özkütle diye biliyorum. Açıklama: yanlışsa eğer kusura bakma.
Özkütle farkından yararlanılarak yapılan uygulama alanları : Ayrandan tereyağı elde edilmesi. Ebru yapımı Kuyumculuk.
Tereyağ toplanmıyor ne yapmalıyım? Soğuk su (hatta mümkünse buzlukta bekletilmiş soğuk su), tereyağının toparlanmasına yardımcı olacaktır.
Temel besin maddelerinden biri olan sütten pek çok farklı yiyecek elde edilir. Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz. Eğer blender ile yaparsanız ayranınız daha köpüklü olur.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Kış aylarında tereyağı beyaz renkte olur. (inekler ahırda kaldığı ve kuru ot yediği için). Not: Dikkat edilecek husus Kars'ta Köy tere yağı diye normal tereyağından daha pahalıya satılabiliyor. Kars'ta 12 ay boyunca köy tereyağı bulma ve bu kapasitenin günlük 50-100kg ve üzeri olma ihtimali yoktur.
Tereyağı ne kadar sütle çıkar: Süt ineğin cins ve ırkına göre değişmektedir. 5-10 kilo sütten ileri bir teknik ile laboratuvar ortamında 1,5-2 kilo tereyağı oluşabilir. Ancak bireysel üretimlerde sütün yağlılık durumuna göre 5-10 Kg'da 350 gr. ile 650 gr. ile 1,350 gr. elde edilebilir.
Tesislerde üretilen tereyağı pastörize edilmiş kremadan yapılmaktadır. Sütün santrifüjleme işleminden geçmesi sonucu krema kısmı sütten ayrılır ve bu şekilde tereyağının ham maddesi elde edilmiş olur.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri