Dilimize pelesenk ettiğimiz bir tabir vardır; ayrık otu gibi muamele görüyorum türünden.. Ve bu tabirin beslendiği kültürde ayrık otu bilinçaltımızda hep olumsuz bir imaj konumundadır. Yerine göre ailenin yüz karası oluverir. Bazen de hak ettiğini elde edemeyen şahısları tanımlar.
Sarı ve beyaz arasında bir renge bürünen ayrık otu kökü, şifa niyetine toplanmaktadır. Bitki yeşil renklidir, kötü ise daha açık tonlardadır. Ayrık otunun en üst bölümünde çiçekli ve hafif kuru bir başak yer alır. Sapı, kökü ve başağı ile beraber hayvanlar için bitkisel protein kaynağı olmaktadır.
Latince adı 'Agropyron repens' olan Ayrık otu, buğdaygiller familyasındandır. Anavatanı, Kuzey yarımküre ve Anadolu'dur. Yabani olarak boş tarlalar ve yol kenarlarında yetişir. Yaprakları yeşil renkli, uzun, ince ve yassı olan çokyıllık bir bitkidir.
Özellikleri : Diüretik / idrar söktürücü, depüratif / kanı temizleyici, sedatif / gevşetici, ekspektonan / balgam söktürücü, antifebril / ateş düşürücü, antihelmintik / bağırsak kurtlarını düşürücü, koleretik / safra akımını sağlayıcı. Faydaları : İltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı ve ferahlatıcı olarak kullanılır.
Ayrık otu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,bitki bilimi Buğdaygillerden, kökü hekimlikte idrar söktürücü olarak kullanılan yabani bir bitki (Agropyrum repens)
İlgili 16 soru bulundu
Yerine göre ailenin yüz karası oluverir. Bazen de hak ettiğini elde edemeyen şahısları tanımlar. Haksızlığa uğramış olmanın mazrufudur genel olarak. Üstüne, itibarı olmama, kâle alınmama, göz ardı edilme, nimetten sayılmama ve istenmeme şeklinde yerini bulur..
AYRIK OTU. i. Buğdaygillerden, kökü çok derin ve sert olduğu için çok çabuk yayılan, bu yüzden tarlalarda, bahçelerde asıl bitkiye zarar veren, ayıklanması zor, kökü idrar söktürücü, çok yıllık otsu bitki, bir cins çayır otu.
Ayrık bitkisi ülkemiz çayır-mera alanlarında, kurak ve dağlık bölgelerde doğal olarak yetişmektedir. Tarımsal üretimde ise otlak ayrığı, mavi ayrık ve yüksek otlak ayrığı ülkemizde yetiştiriciliği yapılan en önemli ayrık türleridir.
Zambak ve ayrık otu bitkilerinin rizom denilen toprak altı gövdelerinden yeni bitkiler gelişir. Gözyaşı bitkisinde (), yaprağını kenarlarında meydana gelen tomurcuklardan küçük bitkicikler gelişir. Daha sonra ana bitkiden ayrılan ve toprağa düşen bu bitkiciklerden yeni gözyaşı bitkileri oluşur.
Ayrık otu her bahar çıkar; onu sabırlı ve düzenli bir şekilde temizlemek gerekir (Termodinamiğin ikinci yasası uyarınca; kontrolsüz bırakılan her düzen önce bozulur, ardından kaosa sürüklenir). Farklı çim türleri vardır. Özellikleri öğrenilip çim türüne uygun şekilde davranılmazsa istenen sonuca ulaşılamaz.
SUPER GALLANT® ile en iyi ve kesin netice yabancı otların 15-20 cm boyunda, 5-6 yapraklı devresinde kullanıldığında alınır. İlk uygulamadan 20-25 gün sonra aynı dozda yapılan ikinci uygulama ile tarlada yeni çimlenen yabancı otlar da kontrol edilir. Köpek dişi ayrığı ve ayrık otu mücadelesinde tek uygulama yeterlidir.
Kurutulan ayrık otu kökünün yaklaşık olarak 20 gramı 1 litre kaynar suda haşlanarak demlenir. Kullanım dozu olarak günde 4 bardak yemeklerden önce önerilir. Aktardan alınan toz ayrık otu için ise bir fincan ılık su ile karıştırılarak tüketilir.
Ayrık (Agropyron repens) köklerinden salgılanan bazı maddelerde kültür bitkilerine toksik (zehirli) olabilmektedir.
Bu kelime grubu Türk Dil Kurumu üzerinden bitişik olarak yazılmaz. Aksine ayrı olarak ele alınması ile birlikte 'ayrık otu' şeklinde değerlendirilir. Özellikle de şifası ile birlikte çok sık öne çıkan ve değerlendirilen önemli kelimeler arasında geldiğini ifade etmek gerekir.
- Ayrık otu ve zencefil rizomla üreme yöntemine örnek verilebilir. - Çilekler ise sürünücü gövde ile üreme yöntemi ile üremektedir. - Portakal, böğürtlen ve fındık türleri daldırma yöntemi ile üremektedir. - Söğüt, kavak, elma gibi bitkiler ise çelikle üreme yöntemi ile üremektedir.
Halk arasında at kuyruğu otu olarak da bilinen kırkkilit otu, çiçeği olmayan, kısa ve sivri yapraklara sahip, kök kısmı 1 metre derinlikte olan, genellikle su kenarlarında yetişen, atkuyruğugiller familyasından çok yıllık şifalı bir otsu bitkidir.
Oldukça şifalı bir bitkidir. Toprağın altında bulunan sarımtırak renkteki kökleri, bitkisel ilaç olarak kullanılır. Ülkemizde yaklaşık yirmi farklı türü yetişen ayrık otu, Mekke ayrığı olarak da adlandırılır.
Tüysüz bir bitkidir ve çok güçlü rizomları vardır. Gövde dik ve sağlam, boğumlar kısa tüylüdür. Yapraklar: Yapraklar geniş (4 cm ye kadar) ve 60 cm ye kadar büyüyebilirler. Düz, az pürüzlü, kalın orta damarlı, çok net olamayan beyaz renkli ve yaprak tabanında yoğun tüylüdür.
1.İltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı ve ferahlatıcı olarak kullanılır. 2.İdrar söktürücüdür. 3.Böbrek ve mesanede meydana gelen taş ve iltihapları giderir. 4.Kan tükürmeyi önler.
Mavi ayrık orta boylu, kök-saplarla gelişen çok yıllık bir yem bitkisidir. Kuru ot elde etmek ve otlatmak amacıyla yetiştirilir. Bitkinin verimi yüksek ve otlatmaya oldukça dayanıklıdır.
Ayrık otuyla etkin mücadele yolu bedensel emekten geçer: Toprakta derinlere inip, ayrığın kökten sökülmesi ve tüm dallarıyla alandan toplanması gerekir. Hobi bahçelerinde ayrık otunu tümden kurutmanın en etkili yöntemi, bel ve kazma yardımı ile ayrık otunun bulunduğu bölgeyi iyice kazmaktır.
Ayrık Tek ve çok yıllık monokotiledonlu (dar yapraklı) | Syngenta Turkey.
Köpeklerin yediği ot ayrıkotudur, yabancı literatüre köpek çimi olarak geçmiş olan bu bitkiye aslında gözümüz çok aşınadır fakat ot diyip geçeriz. Köpek iç güdüsel olarak bu bitkiyi tanır ve özellikle de sindirim sorunu ya da idrar yolları ile ilgili bir problemi varsa bu bitkiyi yer.
Eğretileme, bir sözcüğün alışılmış anlamının dışında bir başka anlamda kullanılmasıdır. Bir başka deyişle, bir şeyi anlatmak için ona benzetilen bir başka şeyin adını eğreti olarak kullanmadır. Eğretileme, sözlüklerde “mec.” biçiminde belirtilen bilgilerle ilgilidir.
* Bu ürünü 45,74 TL den başlayan taksitlerle satın alabilirsiniz. Bu ürünü 45,74 TL den başlayan taksitlerle satın alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri