Ayrıca Mekke'ye gitmek üzere yola çıkan Hacı kafileleri ve Surre Alayları'nın da burada toplaşıp uğurlandığı da bilinmektedir. Rivayete göre şehirden ayrılan kafileler son olarak buradan uğurlandığı için çeşmenin adı Ayrılık Çeşmesi olarak halk diline yerleşmiştir.
Tarihte bir nevi veda çeşmesi olarak anılan Ayrılık Çeşmesi, Osmanlı'da Doğu'ya yönelen seferlerin ve kervanların İstanbul'dan ayrılış noktasına inşa edilmiş; sefere çıkanların buradan uğurlanması ve uğurlayıcıların da buradan ayrılmaları sebebiyle çeşmeye bu isim verilmiş.
Gazenfer Ağa Çeşmesi, Dürriye Sultan Çeşmesi olarak da bilinir. 1600'lerin başında Kızlarağası Gazanfer Ağa tarafından yaptırılmıştır.Üç yalaklı ve geniş namazgahlı olan çeşmenin günümüze tek yalağı gelebilmiştir.
Marmaray Ayrılık Çeşmesi Aktarma İstasyonu | Marmaray'ın Ayrılık Çeşmesi istasyonundan Kartal Metrosu'na kolayca aktarma yapabilirsiniz.
Ayrıca Mekke'ye gitmek üzere yola çıkan Hacı kafileleri ve Surre Alayları'nın da burada toplaşıp uğurlandığı da bilinmektedir. Rivayete göre şehirden ayrılan kafileler son olarak buradan uğurlandığı için çeşmenin adı Ayrılık Çeşmesi olarak halk diline yerleşmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
II- İSTANBUL MEYDAN ÇEŞMELERİ
Meydan çeşmeleri adından da anlaşılacağı üzere halkın su ihtiyacını karşılamak üzere meydanlara inşa edilen çeşmelerdir. Sadece fonksiyonel amaçlarla inşa edilmeyen meydan çeşm- eleri sosyal bir değişimin de habercisi olmuşlardır.
İstanbul Kadıköy'de eski Bağdat sefer ve kervan yolunun başlangıcı olan menzil yeri ve çeşmesi. Üsküdar'dan başlayarak Anadolu içlerine doğru uzanan ana yol üzerinde eski Haydarpaşa çayırı kenarında yer almaktadır.
İlk vagonlar 2024 Şubat'ında raylara inecek
İlk etapta M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı ve M10 Pendik-Sabiha Gökçen metro hatlarında hizmete alınacak araçlar, 2025 yılında tamamlanması planlanan Pendik Merkez-Kaynarca Merkez-Fevzi Çakmak metro hattında da kullanılacak.
Söğütlüçeşme Marmaray Durağı Anadolu Yakası'nda aktarma yapmak için sıklıkla kullanılır. Söğütlüçeşme metrobüs durağına yakın olması nedeniyle, Avrupa Yakası'nda Marmaray durağı olmayan kişiler de Söğütlüçeşme metrobüs durağından inerek Marmaray istasyonuna kısa sürede geçiş yapabiliyor.
Ayrılıkçeşme, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Semt, adını IV. Murad tarafından 17. yüzyıl'da yaptırılan Ayrılıkçeşmesi'nden almaktadır.
Ayrılık Çeşmesi Metro İstasyonu, İstanbul metrosu'nun M4 (Kadıköy - Sabiha Gökçen Havalimanı) Metro Hattı'nda yer alan ve 29 Ekim 2013'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.
Marmaray durakları isimleri bilindiğinde ulaşım da oldukça kolaylaşır. Marmaray'ın Gebze ve Halkalı arasında 15 dakikalık seferleri bulunmaktadır. Marmaray'ın toplam 43 durağı bulunuyor. Marmaray'da en uzun mesafe 115 dakika sürüyor.
Bir çeşmeden ziyade abide gibi duran yapının inşaası 1732 yılında başlamış ve 30 yıldan biraz uzun sürede tamamlanmış. Aşk Çeşmesi'nin ortasında, asıl heykel Neptün'dür. Neptün mitolojide deniz tanrısı olarak bilinir.
Toplam 43 duraktan oluşan Marmaray'da en sık kullanılan duraklardan birisi de Ayrılık Çeşmesi'dir. Anadolu yakasında bulunan bu durak, Gebze'den 28. Durak, Halkalıdan ise 16. Duraktır.
Kadıköy- Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı durakları ise şu şekilde; Kadıköy, Ayrılık Çeşmesi, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane-Adliye, Soğanlık, Kartal, Yakacık-Adnan Kahveci, Pendik, Tavşantepe, Fevzi Çakmak-Hastane, Yayalar, ...
İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışı gerçekleşen olan Pendik (Tavşantepe) - Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı ile günlük 1 milyon 200 bin yolcu kapasitesi ile bugün hizmete başladı. Yeni metro hattı sayesinde Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı arası seyahat süresi 50 dakika oldu.
Ayrılık Çeşme Marmaray Durağı ile ulaşım sağlamak isteyenler bu istasyonun nerede olduğunu merak etmektedir. Ayrılık Çeşme Marmaray Durağı Söğütlüçeşme ve Üsküdar arasında yer almaktadır. Kadıköy'ün en uğrak yerlerinden biri olan Ayrılık Çeşmesi'ne ulaşım için bu Marmaray istasyonu tercih edilir.
Marmaray kullanarak Ayrılık Çeşmesi aktarması ile yaklaşık 50 dakikada Sirkeci'den Sabiha Gökçen'e ulaşmak mümkün.
Yeni açılan Kadıköy Kartal Metro hattı durakları süreleri yaptığımız seyahate göre şöyle gerçekleşti: Kadıköy – Ayrılıkçeşme metro istasyonu: 2 dakika.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1.308 çeşmeyi sitesinde konumsal olarak işaretlerken, İstanbul Kültür Envanteri çalışmasında 542 kayıt görünmektedir. Affan Egemen'in kitabında ise İstanbul'daki 1.164 çeşme ve sebilin bilgileri ve fotoğrafları yer almaktadır. Kısaca İstanbul'da sayıları 1.000'in üzerinde çeşme mevcuttur.
Çeşme ilçesi, İzmir İlinin batısında yer alır. Doğudan Urla, kuzeyden Karaburun, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrilidir.
Tophane Çeşmesi - İstanbul
Tophane Meydanı'nda olan çeşme, 1732'de I. Mahmut tarafından Hassa Baş Mimarı Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri