Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayrıca iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim.
Yapılan bir Japon çalışmasında ayva kabuğundaki anti-viral maddelerin Hepatit A,B ve C'ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği saptanmıştır. Ayvadaki vitamin ve minerallerin karaciğer fonksiyonlarını uyardığı ve pankreas yetersizliği tedavisinde de yardımcı rol oynadığı iddia edilmektedir.
Ayva kabukları ve çekirdekleri atmayın, çay yapın. Ayva çayının sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Cildi güzelleştiren ayva çayı aynı zamanda öksürüğü azaltarak boğazı da yumuşatıyor. Ayva kabukları, çekirdekleri ile birlikte karanfil, kakule ve kabuk tarçın birlikte kaynatılır.
İlgili 34 soru bulundu
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
İnce bağırsak iltihabını giderir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva grip ve soğuk algınlığını giderir. Ayva suyu böbrek ve idrar torbası iltihaplarına iyi gelir.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde 10-15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ardından demliğin kapağını kapatıp, 5 dakika bu şekilde dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız ayva çayını süzüp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
En Hızlı Öksürük Kesici Yöntemler
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Ayvanın kabuğunu soymamanız gerektiğini biliyor muydunuz? Kabuğu soyulan ayvanın faydaları azalıyor. Çünkü ayva kabuğu vücut için önemli bir lif kaynağı. Ayva kolon kanserini ve bağırsak hastalıklarını önlüyor.
Ayva çayı düzenli tüketildiği takdirde önemli faydaları bulunmaktadır. Ayva çayı genel olarak öksürüğü keser. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren bu çay kış mevsiminde grip ve soğuk algınlıklarından da korumaktadır. Ayrıca kuru öksürük ve nezle gibi sorunları da hızlı bir şekilde çözecektir.
Ayvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz orta ateşteki geniş tencereye ilave ediyoruz üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar 30 dk kaynatıyoruz şekeri ilave edip daha sonra ılımaya bırakıyoruz ılıyınca parçalayıcı mikserle karıştıra karıştıra ayran yoğunluğuna getiriyoruz.Süzgeçten geçirip sürahiye ...
Toz zencefil, karanfil, bal ve limon karıştırılıp çay şeklinde içilmesi öksürüğü rahatlatır.
Gribe soğuk algınlığına iyi gelen ayvanın akciğer temizleme özelliği de var. Ayvayı taze tüketmek dışında tatlı, şerbet reçel olarak da kullanılıyor. Yaprağı da kaynatılıp içiliyor. Ayva çekirdeği de doğal renklendiricidir.
Malum kış yaklaşırken vücut direncini bitki çaylarıyla güçlendirmek lazım. İşte size mayhoş tatta, yapımı kolay, içmesi olay bir çay. Çaydanlığımıza kabukları ve çekirdekleri atıp üzerini geçecek kadar su ilave edip kaynatıyoruz. Afiyet olsun.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Ayva yaprağı antioksidan maddeler içermektedir. Antioksidan maddeler sayesinde ödem problemini kısa sürede ortadan kaldırır. Ayva yaprağının bağırsakları düzenleme görevi vardır.
AYVA VE IHLAMUR BOĞAZI RAHATLATIR
“Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenler nedeniyle öksürüğün giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayva ve ıhlamur karışımından elde edilen çaya şeker yerine bal ilave edilebilir. Böylece öksürük ve soğuk algınlığı belirtileri daha etkili şekilde kontrol altında tutulabilir.”
Bal ayva ile birlikte tüketilirse bulantı ve kusmayı engeller. Ayva ve balın antioksidan özelliği vücudumuzda bakteri ve mantar oluşumunu engeller.Yüksek oranda lif içeren ayva balla birlikte tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Kan yapıcı özellikleri olan ayva ve bal alerjik hastalıklara da iyi gelir.
Bronşit Ve Öksürük İçin Faydalıdır: Ayva yaprağının kaynatılmasıyla yapılan çay; bronşit rahatsızlığı olanlar için faydalıdır. Ayva yaprağı her derde deva diye fazla kullanmak ve sürekli kullanmak doğru değil. Günde 2 fincan yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri