Birbirinden önemli faydası bulunan ayvayı bebeklere meyve saatlerinde 6. Aydan itibaren verebilirsiniz. Meyve saatlerinde cam rendeden geçirerek verebilir, rendeleyebilir veya çok sertse buharda pişirilip çatalla ezilebilir püre olarak verebilirsiniz (5).
Ayva Püresi (6+ Ay)
Yalnız ayvayı muz gibi düşünün, ishal durumlarında rahatlıkla verebilirsiniz; ama normalde tereyağı ile beraber tüketilirse daha iyi olur. Bu tarifte ayvaya ilave elma da çok yakışıyor.
Ayvanın faydalı özellikleri anne sütü ile bebeğe geçer. Ayvanın kabız yapma özelliği olmadığı için emziren annelerin ayva yemesinde hiçbir sakınca yoktur. Özellikle ayvanın kaynatılıp kompostosunun yapılması, anne ve bebek için çok faydalıdır.
Ayva beğendi (Ayva püresi) tarifi Nasıl yapılır? Ayvaları çekirdeklerini çıkarıp karanfille birlikte düdüklü tencerede haşlayın. Kestaneleri de ayrı bir yerde haşlayın. İyice yumuşayan ayvaları ezip püre haline getirin ve ince delikli bir tel süzgeçten geçirin.
Sindirimi Kolaylaştırır. Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
İlgili 45 soru bulundu
Ayva Zararları
Ayva tüketmek dolaylı yollardan yan etkilere yol açabilir. Özellikle fazla tüketmek ishale neden olabilir. Bunun yanı sıra kilo almaya çalışan kişiler ayva tüketimi yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Ayva lif yapısı ile tokluk hissi vereceği için kilo alımını yavaşlatacaktır.
Şekersiz tüketildiği sürece ayva zayıflamaya da yardımcı olur. İçerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleri sayesinde ayva, vücudun enerji ihtiyacını da doğal yoldan karşılar. Üstelik glisemik indeksi düşük olan ayva sayesinde kan şekeri, yavaş yükseldiğinden aniden açlık krizlerine girilmesini önler.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
Bu karışım da bebeklerde meydana gelen kuru öksürüğü kısa sürede giderecektir. 1 yaşından küçük bebekler için ıhlamur, ayva yaprağı karışımı kullanılabilir. Öncelikle ayva yaprağı ve bir tutam ıhlamur birlikte kaynatılır. Ilık halde bebeklere verilir.
Ayva çayının demlenmesine çok dikkat edilmelidir. Ayva çayı genel olarak ayva çayından yapılır. Buna göre kaynamış klorsuz suyun içerisine ayva yaprakları atılır. Bu ayva yaprakları ile birlikte su yaklaşık 10 dakika daha kaynatılır.
Her anne adayı bebeğinin sağlıklı, güzel ve gamzeli olarak doğmasını bekleyebilir. Ayva yemek bebeği güzelleştirir ve bebek gamzeli olarak doğabilir gibi söylemler toplum içerisinde süregelmiş inanışlardır. Ancak, hamilelikte ayva tüketilerek doğacak bebeğin gamzeli olma ihtimali yoktur.
Hamilelikte günlük kalori ihtiyacının 2000-2200 kalori arasında olduğu düşünüldüğünde ayvanın ne kadar düşük kalorili olduğunu görebiliriz. Ayva düşük kalori oluşu ve bol lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlayıp hamilelikte gereksiz kilo alımını önler, fit bir şekilde hamileliği tamamlamanıza yardımcı olur.
Birbirinden önemli faydası bulunan ayvayı bebeklere meyve saatlerinde 6. Aydan itibaren verebilirsiniz.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir.
Bunun yerine evde ya da iş yerinde hazırlanabilecek sağlıklı bitki çayları ile hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak mümkündür. Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur.
Ayva ağrıları azaltır, öksürüğe iyi gelir
Ayva suyu veya ayva çayı öksürüğe iyi gelir, bağışıklık sistemini destekler. Grip, nezle gibi hastalıklarda tedavi amacıyla kullanılabilir” dedi.
Meyvesinden yapılan reçel, sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi edici olarak görev üstlenmekte, cinsel arzuyu kuvvetlendirmektedir. Tereyağında pişirilen ayva; nefes yolu hastalıklarına, müzmin öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır. Ayvaların depodaki gelişimleri elmalara benzer özellik göstermektedir. Depolama süresi 2-3 aydır ve işlenecek meyveler 20 °C'de olgunlaştırılır.
Yılbaşı gecesi yemeği fazla kaçıran ve yağlanan vücudu toparlamak isteyenler ayva detoksunu yapabilirler. Bir ayvayı rendelenip 2-3 yemek kaşığı yoğurt ile karıştırın. Üzerine yarım limon sıkın ve öğün yerine tüketin.
Ayva meyvesi, %84 su ve çoğu şeker olmak üzere %15 karbonhidrat içermektedir, yağ ve protein oranı ise çok düşüktür.
Ayva ise glisemik indeksinin düşük olma sebebi sayesinde kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip dengeleri bozan bir etkisi bulunmaz. Bu sayede özellikle diyet yapan ya da diyabet hastaları için ayva, tüketimi uygun olan bir meyvedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri