Peki ama neden bunu yaşıyoruz? Fazla şeker koyduğumuzda ve meyveleri bu şekerin içerisinde fazla bekleterek pişirme işlemine geçtiğimizde ya da limon suyu ilave ederken fazla kaçırdığımızda reçelin kıvamı katılaşıp ağdalaşıyor. Reçeller oda sıcaklığında bekledikçe kendi kıvamını bulan tariflerden.
Not: Ayvayı şeker ile beraber kaynatırsanız ya da şekerde bekletirseniz, sert olur. Yumuşak olması için, ayvaları önceden haşlayın. Afiyet olsun.
Ayvaları küçük küçük doğrayın ve çelik bir tencereye alın. Üstlerine 2 su bardağı toz şekeri gezdirin ve 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Ayrıca rengi kıpkırmızı olsun istiyorsanız, ayva reçelinin içine bir miktar lohusa şekeri ya da vişne suyu koyarak pişirebilirsiniz. Böylelikle rengi daha kırmızı olacaktır.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
İlgili 39 soru bulundu
Öncelikle reçel su eklenerek yapılmaz, reçel bir gece önceden şekerde bekletilir ertesi gün ocağa konup pişirilir. Ayva gibi bazı meyveler reçel için yeteri kadar sulanmadıklarından, daha sonra pişerken gerek görülürse su eklenebilir ancak.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak. Yani sıcak denebilecek bir konumdayken koymak diyebiliriz.
Ayva reçeli yaparken tencerenin kapağı kapatılır mı? Ayva iyice yumuşadı ama reçeliniz sulu kalıyorsa bir türlü yoğunluğa ulaşmıyorsa panik yapmayın. Tencerenin kapağını kapatın ve ocaktan aldığınız reçeli bir gece aynı tencerede dinlendirin sabah reçeliniz istediğiniz gibi koyulmuş olacak 🙂 Malzemeler: 1,5 kilo ayva.
Ayva ve şeker ölçüsü genelde bire birdir. 1 kilo ayvaya 1 kilo şeker eklenir. Daha tatlı bir reçel seviyorsanız 1 kilo ayvaya 1 buçuk kilo şeker de ekleyebilirsiniz.
Bir kilo kadar ayva yıkanıp kabukları soyulur, küçük doğranıp dört saat kadar bir kilo şekere yatırılır, iki su bardağı su ilave edilir.
Şekere yatırılma usulü ile de reçel yapılabilir. Bir kilo kadar ayva yıkanıp kabukları soyulur, küçük doğranıp dört saat kadar bir kilo şekere yatırılır, iki su bardağı su ilave edilir. Ocakta kırk dakika kaynatılır. Ayvaların çekirdekleri, iki adet karanfil ve yarım limon suyu eklenir.
Ayva Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
Not: ayvaya konulacak su ayvanın hafif üzerine çıkacak kadar olmalıdır. örnek: bir kilo ayvaya 500 gram toz şeker konulabilir karanfilde üç beş tane olabilir.
Ayva reçeline eklemeniz gereken bir diğer ilave de tarçın ve karanfil. Tarçının çubuk tarçın olması hem aromasının daha kuvvetli olmasını ve reçelinizin berraklığını korumasını sağlayacak hem de piştikten sonra tencereden çıkarmanız kolaylaşacaktır.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Genellikle 1 kg meyve için 1,5-2 kg şeker, meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur. Dikkat !!! Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır. Reçele limon tuzu veya limon suyu katıldıktan sonra iki dakikadan fazla kaynatılmamalıdır.
Şeker, bir reçelin her şeyi. Zira şeker az olursa reçel sulanır, şekeri fazla kaçarsa şekerlenir ve katılaşır.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır.
Bal ve reçeller buzdolabına konulduğunda donmaya başlar. Bu da bir süre sonra şekerlenmeye yol açabilir. Bu nedenle serin, soğuk yerler reçel saklamak için uygun koşullar değildir. Reçel saklarken soğuk, karanlık yerlerden uzak tutulmalı, açık ve serin ortamlar tercih edilmelidir.
Yumuşayan ayvaların üzerine suyunu dökmeden şekerini, ayva çekirdeklerini ve karanfilini ekleyin. Şeker eriyene kadar yavaşça karıştırın ve kısık ateşte kıvamı koyulaşana kadar kaynatın. Ocaktan almadan 5-6 dakika önce yarım limonun suyunu ekleyin.
Ayvaları soy, küp küp doğra. Doğradığın ayvaları tencereye al, üzerine toz şeker ve suyu ekle. Orta ateşte kaynadıktan sonra altını kısığa al ve 45 dakika pişir. 45 dakikanın sonunda tereyağını ve limon suyunu ekleyip 15 dakika daha kaynat ve altını kapat.
Ara sıra karıştırarak pişirdiğiniz ayva reçelinin içerisine son olarak limon suyu ilave edin. 2-3 dakika da limon suyu ile reçeliniz pişmeye devam etsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri