Evde hazırladığınız reçel ve marmelat şekerlenirse bir miktar su koyarak yeniden kaynatın. Reçel normal duruma döner fakat rengi biraz koyulaşır. Şekerlenme miktarı fazla ise bir kilo reçele bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katıp bir iki taşım kaynatın.
Eğer şekerlenme miktarı çok fazla değilse ve yeni başlamışsa, o bölgeyi alarak atabilir ya da sıcak bir su içerisinde kavanoz ile birlikte bekletebilirsiniz. Ancak fazla ise reçel içerisine bir miktar su ekleyerek yeniden kaynatabilirsiniz.
Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler.
Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın. Karıştırarak ve içerisindeki şekerin erimesini sağlayarak yeniden pişirin.
Şekerlenmiş reçele çok az su koyarak kaynatabiliriz ve böylelikle şekerlenmeden kurtulmuş olacaktır. Not: 1. İşlemde reçelin rengi koyulaşabilir ama tadında hiçbir değişiklik asla olmaz. Reçelimizi yarım kap dolusu sıcak suyun içine oturarak şekerini eritebiliriz böylelikle şekeri erimiş olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Ayvaları küçük küçük doğrayın ve çelik bir tencereye alın. Üstlerine 2 su bardağı toz şekeri gezdirin ve 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Ayrıca rengi kıpkırmızı olsun istiyorsanız, ayva reçelinin içine bir miktar lohusa şekeri ya da vişne suyu koyarak pişirebilirsiniz. Böylelikle rengi daha kırmızı olacaktır.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Ayva Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
Not: ayvaya konulacak su ayvanın hafif üzerine çıkacak kadar olmalıdır. örnek: bir kilo ayvaya 500 gram toz şeker konulabilir karanfilde üç beş tane olabilir.
Reçelin kıvamını videodaki gibi suyunu soğuk tabağa damlatarak anlayabilirsiniz.
Ayva çekirdeklerinin bir kısmını bıçak yardımıyla çizerek tencereye koyarsanız daha da fazla renk verecektir. Üstelik bu çekirdekler sadece renk vermekle kalmıyor, reçelin kıvamını da güzelleştiriyor. O yüzden ne kadar çekirdek o kadar çok kırmızı renk demek.
Genel olarak ayva reçeli 30-40 dakika kadar kaynatılıyor.
Olması gerektiğinden az kaynatılan veya 80 derecenin altında şişeleme işlemi reçelin kısa süre içerisinde bozulmasına sebep olabilir. Hazırlanan reçellerin uygun sıcaklığı elde edip etmediğinden emin olunmayan zamanlarda, 10 dakika kadar reçel şişeleri ağzı açık bir şekilde sıcak suyun içerisinde bekletilmelidir.
Öncelikle reçel su eklenerek yapılmaz, reçel bir gece önceden şekerde bekletilir ertesi gün ocağa konup pişirilir. Ayva gibi bazı meyveler reçel için yeteri kadar sulanmadıklarından, daha sonra pişerken gerek görülürse su eklenebilir ancak.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Soğumuş reçel tekrar kaynatılır mı? Şekerlenen reçel az su ve limon suyu ilavesiyle tekrar kaynatılabilir. Reçel kavanozlara doldurulurken ya ocaktan alınınca hemen doldurulmalı, ya da tam olarak soğuması beklenmelidir.
Ayva reçeli mutlaka kısık ateşte kaynamalı çünkü ancak bu şekilde tam kıvamında (ağdalı) olabilir. Ayva reçeli neden sertleşir sorusunun cevabı ise ayvaların iyi pişmemesidir.
Gelelim yapımına;ayvalar soyulur, çekirdekleri çıkarılıp, minnak minnak doğranır ve bir tencereye koyulan ayvalar, üzerine şekeri de eklenerek bir gece bekletilmeye bırakılır.
Eğer reçel fazla kaynadıysa, bu durumda reçel koyulaşır. Bu sorunu reçele su ilave ederek gidermeniz mümkün değildir. Yapacağınız işlem ayrı bir tencerenin içerisinde 1 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı suyu kaynatarak koyu olan reçelin çerisine ilave etmektir.
Ayva ve şeker ölçüsü genelde bire birdir. 1 kilo ayvaya 1 kilo şeker eklenir.
Şekere yatırılma usulü ile de reçel yapılabilir. Bir kilo kadar ayva yıkanıp kabukları soyulur, küçük doğranıp dört saat kadar bir kilo şekere yatırılır, iki su bardağı su ilave edilir.
Ayvaların hepsi doğrandıktan sonra limonlu sudan alın ve derin bir reçel tenceresi içerisine koyun. Üzerine iki bardak su ilave ederek haşlayın. 3. Orta ateşte yaklaşık 10 dakika kaynayan ve güzelce yumuşayan ayvalar mutfağınıza hoş bir koku yaymaya başlayacaktır.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Çok tatlı meyveler için, 1 kg meyveye 1 kg şeker, daha az tatlı meyvelerin 1 kg'sine 1.5 kg şeker ve ekşi meyvelerin 1 kg'sine 2 kg şeker ölçüsü uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri