Ayva reçeli yapılışı Küp küp hazırlanan ayvaların rengini kaybetmemesi yani kararmaması için daha önceden hazırlanan limonlu suya koyulur.
Ayvalar dilimlendikten sonra bir kabın içine alınarak üzerine şeker ilave edilir ve birkaç saat beklemeye bırakılır. Şekerler erimeye başladıktan sonra tencereye alınarak üzerine su eklenir.
Ayva Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
Not: ayvaya konulacak su ayvanın hafif üzerine çıkacak kadar olmalıdır. örnek: bir kilo ayvaya 500 gram toz şeker konulabilir karanfilde üç beş tane olabilir.
Not: Ayvayı şeker ile beraber kaynatırsanız ya da şekerde bekletirseniz, sert olur. Yumuşak olması için, ayvaları önceden haşlayın. Afiyet olsun.
Ayvalar yumuşayınca 20 çay bardağı şeker eklenir ve kaynamaya bırakılır. Soyarken çıkardığımız ayva çekirdekleri ince bir tülbente alınır ve ağzı bağlanır. kaynayan reçelinin içine atılır. Eğer renginin koyu olmasını istiyorsanız ayva çekirdeği miktarını arttırmalısınız.
İlgili 23 soru bulundu
1 Kilogram Ayvaya Ne Kadar Şeker Konur? Ayva reçeli yaparken 1 kilogram ayva için yaklaşık 2,5 su bardağı toz şeker eklemek yeterli olacaktır.
Bu nedenle oda sıcaklığında soğuttuktan sonra kıvamının tutup tutmadığını gözlemleyin mutlaka. Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Ayva reçeli nasıl kırmızı olur? Ayva reçelinin kırmızı olması için ne yapmak gerekir sorusunun tek cevabı var bu da reçelin içine ayvaların çekirdeklerinin atılmasıyla olur.
Ayva tatlınızı en kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakın. Piştikçe çekirdekler ona kırmızı rengini verecek ve yoğunlaşmasını sağlayacaktır.
Ama tam kıvamında olması için doğru ölçülerde şeker kullanmak önemli. 1,5 kg ayva kullanıyorsanız buna 1 kg kadar şeker kullanmanız gerek. Bu şekilde hafif ağdalı nefis bir kıvama kavuşuyor. Tarçın ve karanfil... Ayva reçelinin iki muhteşem baharatı.
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır. Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın.
Önceden haşladığınız ayvaları koyup iyice rengini verip koyulaşana kadar orta kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Kıvamını anlamak için tezgahın üzerine hafif ılık bir damla reçel damlatın. Dağılmadan top gibi duruyorsa olmuş demektir.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
(Her kase başına 3 er kaşık olacak). Üzerine çekirdeklerini de ekleyip tencerenin kapağını kapatmadan ocağa koyup sulanmasını bekliyoruz. Suyunu saldığında köpüklenmeye başladığında tereyağını ekleyip karıştırıp kapağını kapatıyoruz. Düdüklü öttüğünde düğmesini indirip 10 dk pişiriyoruz.
Ayırdığınız çekirdekleri de tencereye bırakın. Ayva tatlınızı en kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakın. Piştikçe çekirdekler ona kırmızı rengini verecek ve yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Yavaş yavaş kırmızı rengini alınca ocaktan alıp dinlendirin.
Dilerseniz gıda boyası da kullanmaya bilirsiniz ben ayvanın rengini kırmızı sevdiğim için kullanmayı tercih ettim diğer türlü istediğim rengi elde edemiyorum çünkü. Dr. Oetker jel gıda boyası marketlerde vardır yoksa aktarlarda satılan toz gıda boyası kullanabilirsiniz.
Marmelatların, margarinlerin ya da reçellerin yapısını düzenlemek için jelatin kullanılabilir.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri