Ayvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz orta ateşteki geniş tencereye ilave ediyoruz üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar 30 dk kaynatıyoruz şekeri ilave edip daha sonra ılımaya bırakıyoruz ılıyınca parçalayıcı mikserle karıştıra karıştıra ayran yoğunluğuna getiriyoruz.Süzgeçten geçirip sürahiye ...
Ayvalarınızın kabuklarını bir soyacak veya bıçak yardımıyla soyup limonlu suyun içerisinde bekletin. Bu sayede rengi kararmaz.
Özellikle öksürüğü kesmekte, oldukça işe yarayan bu çay, soğuk kış aylarında en büyük desteğiniz olacaktır. Ayrıca sadece ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
Ayva suyu yüksek mineral ve bol vitamin içeriği ile birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor. Uzmanlar özellikle kış aylarında ortaya çıkan öksürük, anjin, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde ayva suyu içilmesini tavsiye ediyor.
Uzmanlar, özellikle kış aylarında sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının önüne geçilebilmesi için ayva suyunun içilmesini öneriyor. Ayva suyu içeriğindeki C vitamini, kalsiyum, demir, protein ve karbonhidratlar ile birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor.
İlgili 34 soru bulundu
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde 10-15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ardından demliğin kapağını kapatıp, 5 dakika bu şekilde dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız ayva çayını süzüp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Damak tadınıza göre içine bal ekleyebilirsiniz.
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Ayva kabukları ve çekirdekleri atmayın, çay yapın. Ayva çayının sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Cildi güzelleştiren ayva çayı aynı zamanda öksürüğü azaltarak boğazı da yumuşatıyor. Ayva kabukları, çekirdekleri ile birlikte karanfil, kakule ve kabuk tarçın birlikte kaynatılır.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim. Hepinize şifa olsun.
Şekersiz tüketildiği sürece ayva zayıflamaya da yardımcı olur. İçerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleri sayesinde ayva, vücudun enerji ihtiyacını da doğal yoldan karşılar. Üstelik glisemik indeksi düşük olan ayva sayesinde kan şekeri, yavaş yükseldiğinden aniden açlık krizlerine girilmesini önler.
Soğuk algınlığı sırasında ayva çayı içmek kişileri oldukça rahatlatacaktır. Düzenli bir şekilde tüketmek faydalarını alabilmek için oldukça önemlidir. Bunun yanında çayı günde bir ya da iki fincan içmenizde bir sakınca bulunmaz. 10 dakikalık bir demlenme sonrasında rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Ayvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz orta ateşteki geniş tencereye ilave ediyoruz üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar 30 dk kaynatıyoruz şekeri ilave edip daha sonra ılımaya bırakıyoruz ılıyınca parçalayıcı mikserle karıştıra karıştıra ayran yoğunluğuna getiriyoruz.Süzgeçten geçirip sürahiye ...
Tencereye ayvaların üzerini geçecek şekilde kaynar su dökülür ve bu şekilde ayvalar 25-30 dakika haşlanır. Haşlanan ayvalar fırın kabına alınır. İç harcı için, elmalar soyulur ve rendelenir. Ardından küçültülmüş cevizler ve bir iki kaşık şeker ve tarçın ile suyu çekene kadar pişirilir.
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Özellikle cildi sıkılaştırdığı bilinen ayva çekirdeği jeli, vücudun farklı yerlerinde doğum ya da farklı nedenlerle oluşan çatlakların da görünümünü düzeltiyor, yeni çatlakların oluşma riskini en aza indiriyor. Sözün kısası ayva çekirdeği jeli, cildin parlak, tertemiz, yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlıyor.
Ayva çayı düzenli tüketildiği takdirde önemli faydaları bulunmaktadır. Ayva çayı genel olarak öksürüğü keser. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren bu çay kış mevsiminde grip ve soğuk algınlıklarından da korumaktadır. Ayrıca kuru öksürük ve nezle gibi sorunları da hızlı bir şekilde çözecektir.
Küçük bir tencereye tarçın, karanfil ve ayvaları koyup üzerine 5 su bardağı sıcak su ekleyerek kaynatın. Tenceredeki su kaynayınca altını kısarak 2-3 dakika kadar tıngırdatın. Ihlamuru tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ocaktan alın, 7-8 dakika kadar ıhlamuru demleyin.
Ayvaya limon döküp yemek kış aylarındaki hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanızı ve boğazlarınızın yumuşamasını sağlar. Ayvayı en rahat şekilde yemenin kolay yolu, ayvayı dilimlere ayırıp üzerine bolca limon dökmektir.
Ayva içeriğindeki Çinko, E vitamini, demir gibi maddeler ile cilt güzelliğini arttırmaya yardımcıdır. İçeriğindeki E vitamini cildi besler ve cilde genç ve güzel bir görünüm verir. Çinko ve diğer minerallerle de saç ve tırnak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Gribe soğuk algınlığına iyi gelen ayvanın akciğer temizleme özelliği de var. Ayvayı taze tüketmek dışında tatlı, şerbet reçel olarak da kullanılıyor. Yaprağı da kaynatılıp içiliyor. Ayva çekirdeği de doğal renklendiricidir.
İnce bağırsak iltihabını giderir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva grip ve soğuk algınlığını giderir. Ayva suyu böbrek ve idrar torbası iltihaplarına iyi gelir.
Ayva kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntının, çarpıntının geçmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri