Eski motor yağından temizlenmeden üzerine yeni motor yağını eklemek eski motor yağından biriken kalıntıların yeni motor yağına karışmasıyla istenen verim alınmaz ve ömrü kısalır. Bu nedenle eski motor yağını aracımızdan arındırmamız gerekmektedir.
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Özellikle uzun yola çıktığınızda hele hele yağ eksiltme sorunu olan bir motosikletinin varsa, farklı bir yağ eklemesi yapabilirsiniz. Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Yağ Değişim Zamanı:
Motor sıcakken yağ eklemek mümkündür, ancak bu işlemi dikkatlice ve kontrollü bir şekilde yapmalısınız. Motosikletinizi düzenli olarak kontrol etmek ve yağ seviyelerini uygun şekilde korumak, motorun sağlığı için önemlidir.
Zamanla motorda meydana gelmeyen yağlama işlemi motor parçalarını yıpratmaya başlar ve ömrünü kısaltır. 8 bin veya 10 bin km'de bir yapılan yağ değişimleri unutulmaması gereken önemli işlemlerden biridir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Motor sıcakken yağ hareketli parçalar üzerinde bir tabaka halinde tutunduğundan karterde sanki seviyesi eksikmiş gibi çıkabilir. Bir süre dinlenen motorda yağ tabana süzülür ve seviye yükselebilir.
Motor Yağı Ölçümünde Anlaşılır!
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Fazla motor yağı konulduğu takdirde bazı sorunlar oluşacaktır; Yağ basıncı artar bunun sonucunda pompa ve filtreye zarar verebilir. Eski model araçlarda krank keçelerini patlatabilir ve motor yağı sızdırması meydana gelir. Yeni model araçlarda yağı yanma odasına atar ve mavi duman çıkmasına neden olur.
Motor yağı değişimi yaparken aracın yakıt türü, taşıtın kullanım alanı ve iklim koşulları gibi etkenleri de göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Sıfır yağ içeren bir diyet düşünülemez
Çünkü yağlar midede diğer besinlere oranla daha uzun süre kalır ve tokluk hissinin daha fazla sürmesini sağlar. Bu nedenle yağsız bir diyet düşünülemez.
Yani farklı iki yağ karıştırılınca ortaya işgörmez bir yağ çıkmaz. Tam sentetik yağa yarı sentetik yağ ilave etmek tam sentetiğin birçok özelliğinden vazgeçmek demektir. Eklenebilir. Motor sorunsuz çalışır.
Çalışan araçlarda yağ kontrolü yapılması doğru sonuç vermeyecektir. Ayrıca tehlikeli olabilir. Tam olarak aracınızın en az 10-20 dk arası motor durduktan sonra bekleyin.
Araç çalışır vaziyetteyken yağ kapağı açılır ve kapak sıkmadan üstünde bırakılır. Eğer kapak alttan gelen havayla düşer ya da fırlarsa motor üflemesi vardır. Diğer bir kontrol yöntemi ise yağ çubuğuyla yapılır. Yağ çubuğu çekilir, conta kısmına sıkıştırılmadan bırakılır.
Araç motorundaki yağ seviyesi her 1000 kilometrede bir kontrol edilmelidir.
Yağ çubuğunuzun üzerindeki seviye çizgileri size olması gereken yağ seviyesi konusunda bilgi verecektir. Motor yağı seviyeniz genel olarak yağ çubuğunda yer alan iki çizgi arasında bir seviyede olmalıdır. Aksi takdirde yağ seviyeniz fazla ya da az olarak değerlendirebilirsiniz.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı bir litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşmaktadır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Bir motor için normal bir değer bir başka motor için aşırı olabilir. Örneğin BMW, bazı motorlarının yaklaşık 1500 km de 1 litre yağ yakmasının normal olduğunu söylüyor. GM ise düzenli bakımları yapılan ve düzgün kullanılan bir aracın, 3000 km. de ortalama 1 litre yağ eksiltebileceğini söylüyor.
Bu sistemlerde fan, motor yağı ile su ve antifiriz karışımında herhangi bir arıza ya da eksiklik olması durumunda ise motor soğumaz. Böylece hararet baş gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri