Az yemenin, yani yediklerinizi azaltıp düşük kalorili besinlere yönelmenin kilo kontrolünü kolaylaştırdığı, kilo vermeye yardım ettiği kesindir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta az yemekle öğün atlamalar ve ara öğünleri ciddiye almama yanlışlarının yapılmasıdır.
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
İngiltere ve Amerika'da yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 33 yıl boyunca 2 bin 385 yetişkinin verilerini analiz etti. Bu çalışmaya göre, az ve sık yemek yiyen insanlar daha sağlıklı şeyleri tercih etme eğiliminde ve kiloları daha az.
Yağ yakmak için bir ve yalnızca bir kural var: gün içerisinde harcadığımız enerjiden (yani kalori) daha az besin yemeliyiz! Bunu basit buluyor olabilirsiniz. Fakat bilimsel çalışmalar arka arkaya bize gösteriyor ki, depo olarak sakladığımız o yağ dokuları, ancak ve ancak onlara ihtiyaç duyarsak yakılıyor.
Yetersiz ve dengesiz beslenme vücudun büyüme, gelişme ve normal çalışmasında aksaklıklara neden olmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenen kişilerin metabolizmaları mikroplara karşı dayanıklı değildir. Bu kişiler kolay hasta olur ve iyileşme süreçleri uzun zaman sürer.
İlgili 38 soru bulundu
Günde bir öğün yiyen kişiler, günlük olarak alınması gereken vitaminleri vücuda kazandıramaz. Yeterli vitamin, mineral alınmazsa sonucunda; tırnak kırılması, halsizlik, saç dökülmesi gibi durumlar meydana gelebilir. Şurada Paylaş! Günde tek öğün yiyen ya da yeterli besini alamayan kişilerde baş ağrısı görülür.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Aç kalarak zayıflanmaz, aksine kilo vermek uğruna aç kalmak, öğün atlamak, genelde kilo almamıza neden olur.
Hem o çok sevdiğiniz yüksek kalorili, lezzetli yiyecekleri yiyip hem de zayıf kalmanız mümkün değildir.
Az yemenin, yani yediklerinizi azaltıp düşük kalorili besinlere yönelmenin kilo kontrolünü kolaylaştırdığı, kilo vermeye yardım ettiği kesindir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta az yemekle öğün atlamalar ve ara öğünleri ciddiye almama yanlışlarının yapılmasıdır.
Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz. %10'luk bir kilo kaybının gerçekleşmesi için ise kabul edilebilir süre 6-12 aydır. Kilo yönetimi tedaviniz sırasında etkin bir tedavi için sıkı bir takip gerekir.
Günde tek öğün beslenme (OMAD) diyetinin bazı potansiyel faydaları şunlardır: Kilo kaybı: OMAD diyeti, kalori alımını sınırlamak için etkili bir yöntemdir ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Ayrıca, insülin direncini azaltarak yağ yakımını artırabilir.
Aç kalma, etkili ve güvenli bir ağırlık kaybı için şüphesiz önerilmemektedir. Çünkü bu yolla kaybedilen vücut ağırlığı, büyük oranda yağsız vücut ağırlığı yani kas dokusudur. Aç kalma ile kaybedilen ağırlığın yalnız üçte biri yağ dokusundan, üçte ikisi ise yağ olmayan dokudan kilo kaybı gerçekleşmektedir.
Kilo Verirken Yağ Yakımı İlk Nereden Başlar? Vücudun yağ depolama bölgeleri kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak, yağ yakımı ilk olarak karın bölgesi, kalça ve bel çevresindeki yağlardan başlar.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Vücudunuzun sindiriminde ve boşaltımında etkin rol oynayan su tüketimi, kilo vermeniz sırasında size büyük destek sağlar. Ancak uzmanlar tarafından, sadece su tüketerek kilo verme işleminin mümkün olmadığı belirtilir.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir. 16:00-17:00 arası kardiyovasküler ve kas dayanıklılığının en iyi olduğu zaman dilimidir.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
Açlık, büyüme hormonunun seviyesinin yükselmesini sağlar. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile planlanmış uzun süreli açlık, kişilerin enerjilerinin yükselmesini sağlar. Bağırsak sisteminin daha doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Peygamber Efendimizin (asm) üç gün orucunu hiç açmadığı olmuştur. Buna visal orucu denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri