Nohutu yemek, salatalarda, çorbalarda ve soslarda kullanın, ancak yumuşayana kadar iyice pişirin. Az pişmiş nohut ne lezzetli ne de sağlığınız için faydalıdır. Az pişmiş nohutların çiğ, odunsu bir tadı ve sert bir dokusu vardır. Baharatları da kolayca emmezler, bu yüzden tatlarını maskelemek zordur.
Az pişmiş nohut ogliosakkaritler veya karmaşık şekerler içerir. İnsan sindirim sistemi bu şekerleri midede kolayca sindiremez. Şekerler, bakteriyel enzimlerin onları parçaladığı bağırsaklara taşınır. Sonuç gaz ve mide sıkıntısıdır.
Ancak buna rağmen nohut pişmiyor, taneleri taş gibi sert kalıyor ve asla yumuşamıyorsa bir malzemeden yardım almalısınız. Özellikle ithal olmayan, yerli nohut türlerinde gözüken yumuşamama sorununun önüne geçmek için yapmanız gereken bir gece önce nohutları bıraktığınız ıslama suyuna yarım çay kaşığı karbonat eklemek.
Pişireceğiniz nohutu bol su ile önce iyice yıkamanızı, daha sonra kullanmadan bir gece önceden soğuk su dolu bir kaba koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede nohut su çeker, dış kabukları yumuşar ve daha kolay pişer. Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
Birçok yemekte kullanılan lezzet sırrı karbonat, nohut yemeği için de harika malzemelerden biridir. 150 gram nohut için 1 tatlı kaşığı karbonat kullanarak nohutların yumuşamasını sağlar nohut yemeğinin pişme süresini kısaltırsınız. Aynı zamana kabukları iyice yumuşayan nohutlar, gaz problemini de azaltacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
5) Kısık Ateşte 1 Saat Haşlayın
Ayrıca tencerede pişireceğiniz zaman nohut haşlama süresi bir miktar daha uzun olacaktır. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişen nohut, tam kıvamında olacaktır.
Nohutu bekletmeden haşlamak istediğinizde de en iyi sonucu almak için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Kullanacağınız miktardaki nohutları iyi şekilde yıkayın ve düdüklü tencere içine ekleyin. 25 dakika sonra nohutlar hazır!
Nohutlar çorba yapılmadan önce mutlaka haşlanmalıdır. Bir tencereye su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine buğday atılır ve buğday haşlanır.
Ardından düdüklü tencereye nohut ve suyunuzu aktarın. Kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan 10 - 15 dakika sonra altını kapatın. Bunlar toplamda 30 - 40 dakika arası sürecektir.
Kısacası oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerimiz yetersiz kalıyor ve kuru fasulye gibi baklagiller yendiğinde bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşuyor. Bunu engellemenin yolu ise oligosakkaritleri kalın bağırsağa ulaşmadan önce parçalayabilmek.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohutu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
yurdumuzun pek çok bölgesinde çekirdek vesaire gibi eğlencelik yiyecek kategorisinde satışa sunulan, pek lezzetli taze nohut.
Nohut pişirirken dikkat edilecek hususlar; Nohut bir gece önceden soğuk suyla ıslatılmalıdır. İçine isteğe bağlı 1 çay karabiber, karbonat eklenebilir. Karbonat nohutun dış zarlarını yumuşatıp daha kolay pişmesini ve gazını hafifletmesini sağlayacaktır.
Nohut genellikle kuru olarak tüketilen bir bakliyattır. Kuru nohudun yemeği yapılırken taze nohut ise genellikle çiğ olarak tüketilebilir. Çiğ nohut tüketmek de sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahiptir. Çiğ nohut yapraklarından ayrılarak tüketilir.
Suda bekledikçe şişen nohut, suya midemiz tarafından sindirilmeyen zehirli maddeleri bırakmaktadır. Gece boyunca nohutların suya bıraktığı gaz, sağlığımız için son derece zararlıdır.
Gaz sıkışmasına neden olan besinler nelerdir? Gazlı ve fermente içecekler de (kola ve maden suyu gibi) fazladan hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına yol açar. Başlıca fasulye, nohut ile mercimek gibi baklagiller ve bazı tam tahıllar gaza neden olabilir.
Haşlama işlemi için nohutları büyük bir tencereye alın, üzerini suyla doldurun ve nohutlar yumuşayana kadar haşlayın. Bu esnada üzerinde kahverengi köpük birikirse bir kaşık yardımıyla bunu alıp atın. Nohutlar yumuşadığında suyunu süzün ve nohutlarınızı durulayın. Süzdüğünüz suyu atmayın.
Bir düdüklü tencere alın ve içerisine nohut, su, tuz, şeker ve kabartma tozu ekleyin. Düdüklünün kapağını kapatın ve nohutları yarım saat haşlayın. Ocağın altını kapattıktan 10 dakika sonra nohudu süzüp yemeği pişirmeye başlayabilirsiniz.
Ocağın altını orta ateşte bırakalım. Kaynayıp da düdüğünden ses gelince düdüğü aşağıya indirip ocağın altını kısalım ve 30-40 dakika pişirelim.
Kullandığınız etler kocaman kocaman değilse eğer nohut / fasulye ile aynı sürede pişer (fotoğraftaki et büyüklüğünü baz alabilirsiniz). O yüzden gerekirse kuşbaşı doğranmış aldığınız etleri pişirmeden önce küçükleyin.
Nohutların haşlama suyuna birkaç damla limon eklerseniz daha kolay yumuşayacaktır. Nohut yemeği pişerken yüzeyde oluşan köpükleri alın. Böylece sindirimi kolaylaşacak ve gazı önleyecektir. Nohut düdüklü tencerede 20 dakika, normal tencerede 1 saat kısık ateşte pişirin.
Nohut ise zor pişen bir besindir. Bu nedenle düdüklü tencerede kısa sürede pişirebilmek mümkündür. Sert bir yapıya sahip olan nohudu etli veya etsiz pişirmek için iyi derecede haşlamak gerekir. Eğer düdüklü tencere kullanılacak ise önceden haşlanmasına veya suda bekletilmesine gerek yoktur.
Birçok kişinin merak ettiği esas nokta ise nohutun kaç saat suda bekletileceğidir. İyice yıkanıp temizlendikten sonra, temiz ve ılık bir suda 8 ile 10 saat boyunca bekletilmesi gerekir.
Nohutlar bir gece önceden suya konur ve kabartma tozu, 1 çay kaşığı tuz eklenerek ağzı kapatılır. (kabartma tozu nohutların daha iri görünümlü olmasını sağlıyor.Tuz da çabuk haşlanmasını sağlıyor. )
Nohutu süt ile ıslatmak hem daha yumuşak hem daha lezzetli hale getirecektir. Islattığımız suya yada süte bir kaç damla limon suyu damlatmak yumuşacık bir nohut yemeği yapmanın diğer bir ipucudur. Islatırken bir çay kaşığı karbonat eklemek yine nohutu yumuşatırken gaz yapmasını da engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri