En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir. Şekerin Kestirilmesi: Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır.
Kayısı reçeli kaç dakika kaynatılır? Bir gece önceden şekerde bekletilen kayısılar şekerlenirken aynı zamanda yumuşarlar. Bu sebepten böyle sert kayısılarla yapılan reçellerde pişirme süresi genellikle kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte 30 dakikadır.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
l Su dolu bir bardağa reçelden bir damla damlatın. Damla dağılmadan bardağın tabanına kadar inerse reçelinizin kıvamı uygundur. l Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpük hafifçe kızarmış ve içindeki meyveler şeffaflaşmış ise reçeliniz olmuştur.
Kayısıların reçelin içinde tan tane ve diri kalmasını istiyorsanız, sert ve küçük kayısılar kullanın. Ayrıca reçelde daha aromatik bir tat seviyorsanız kaynama esnasında çubuk tarçın kullanarak reçelinizi daha da lezzetlendirebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Sabah tencerenin kapağını açıp, ocak üzerine alın. Orta ateş üzerinde şeker tamamen eriyip, suyu kaynamaya başlayınca ısıyı biraz yükseltin. Yaklaşık 30 dakika kadar kaynatın. Ocaktan almadan 10 dk önce yarım çay kaşığı limon tuzu ekleyin.
Kayısınız ekşi ve sertse bu miktarı biraz daha arttırarak reçelinizi yapabilirsiniz. Buradaki en mühim püf nokta kayısıları en az bir gece şekerle dinlendirmek. Bu sayede şeker eriyip kayısılarla beraber sulu bir hale gelecektir. Ekstra su ilavesi olmadan pişirmenizi sağlar.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Çilekleri derin bir tencereye alın ve üstüne şekeri dökün. Bu durumda çilekleri ortalama 8-10 saat yani 1 gece civarı dinlenmeye bırakın. Sürenin sonundan çilekleri orta ateşte pişirmeye başlayın. Pişme esnasında ortaya çıkan köpükleri süzgeç yardımıyla sürekli temizleyin. 45 dakika kadar pişirme işlemine devam edin.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Temizlenmiş kayısıların üzerine şekeri ilave edip ocağa alın. Kıvam alınca daha önceden kabuklarını soyduğunuz ve haşladığınız çekirdekleri veya bademleri ilave edip ocaktan alın.
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.
Reçeli kaynatırken üzerinde oluşan köpükler görüntüsüne ve berraklığına zarar verebilir. Bu nedenle kaynama sürecinin sonunda reçelin üzerindeki köpükleri bir kaşıkla toplayın. Aşırı köpürmeyi önlemenin yolu ise tencereye bir çay kaşığı kadar tereyağı ekleyin. Reçeliniz daha parlak ve berrak olacak.
Reçeller neden küflenir ve şekerlenir? Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
Şeker, bir reçelin her şeyi. Zira şeker az olursa reçel sulanır, şekeri fazla kaçarsa şekerlenir ve katılaşır.
Fazla şeker ya da az kullanılan şeker zaman içerisinde sıcaklığın da etkisiyle reçelin üzerinde bir şeker tabakası oluşturuyor. Yine sıcaklık ve kullanılan kapların reçel saklamaya uygun olmayışları da reçelin küflenmesine neden oluyor.
Reçeli tepsiye döküp üzerine çekirdekleri ekleyelim. Güneşte bir gün bekletelim. Kıvamını kontrol edelim. Koyu ise bir gün yeterli ancak sulu gibi ise iki gün kalmalı.
Sulanan kayısıları ocağa alın, köpürmesi ve taşması engellemek için 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edin. Orta ateşte ortalama 1 saat ara sıra karıştırarak pişirin. Ocaktan almanıza 10 dakika kala limon suyunu ilave edin ve karıştırın.
Bu arada hazırlanan reçelin içine biraz limon tuzu, yarım aspirin, bir çay kaşığı tuz atılarak karıştırılır. Bu reçelin şekerlenmesini önlemek için yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri