Susuzluk; konsantrasyonun azalmasına, tepki verme süresinin artmasına, kısa dönemli hafıza problemlerine, huysuzluğa ve anksiyeteye neden olabilir13. Sık sık baş ağrısı yaşıyorsanız ne kadar su içtiğinizi düşünmeniz gerekir. Vücuttaki sıvı eksikliği, beyinde büzüşmeye neden olarak baş ağrısına yol açar14.
Bu su kaybının, düzenli bir şekilde su içilerek telafi edilmesi gerekir; Yetersiz su tüketimi, su kaybını artıracağı için halsizlik, kilo alma, cilt sorunları, erken yaşlanma, kabızlık, yüksek kolesterol, eklem ağrıları, tansiyon, sindirim bozuklukları gibi birçok sıkıntıya sebep olur.
Kan hacmi azalır. Tansiyon düşer. Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getirir.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Su İçme İsteksizliği Neden Olur? Su içme isteksizliğinin ardında sindirim sistemi sorunları, mide rahatsızlıkları ya da suyun tadından veya kokusundan hoşlanmama gibi farklı nedenler olabilir. Kimi zaman su tüketme alışkanlığının bulunmaması da su içme isteksizliğine yol açabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Yeterli su almak Önemli
yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, zayıflık, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve genel halsizlik ile ilişkilidir. ve baş ağrısı semptomlarında artış gözlenir.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabiliyor.
SU ZEHİRLENMESİ KAÇ LİTRE SU İÇİNCE OLUR? Genel olarak bir için önerilen yaklaşık iki litre su ile karşılaştırıldığında, insanların günde 7 ila 8 litre su içtikten sonra ölümler ve hastaneye yatışlar bildirilmiş durumda.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur.
Dehidrasyon baş ağrısından kaynaklanan ağrı, ön, arka, yan veya başın her yerinde olabilir. Başı hareket ettirmek daha fazla ağrıya neden olabilir. Dehidrasyon baş ağrıları sadece vücut çok fazla sıvı kaybettiğinde ortaya çıktığından, baş ağrısıyla birlikte dehidrasyon belirtileri ortaya çıkacaktır.
Bağırsaklar, besinlerdeki suyu emer ve atıkları bırakır. Daha sonra bu atıklar, dışkı yoluyla dışarıya atılır. Eğer vücut susuz kalırsa, bağırsaklar çok fazla su emmek zorunda kalır ya da bağırsak kaslarının büzülmesi yavaşlar. Bu da kabızlığa neden olur.
Kişinin yeterli miktarda su alıp almadığını anlaması bazı kendisinde yapacağı bazı gözlemlerle mümkündür. Yeterli su içen kişinin idrarı açık sarı veya soluk sarı renktedir. Önemli olan diğer bir husus günde kaç defa idrara çıktığıdır. Normal şartlarda yetişkin bir birey günde 6-7 kere idrara çıkmalıdır.
Sıklıkla ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülen ödem, vücutta ağırlığa ve şişliklerle yol açıyor. Regl, menopoz, fazla kilo, yetersiz su içmek, fazla karbonhidrat tüketimi, yüksek miktarda tuz içeren diyetler ve aşırı egzersiz ödemin başlıca nedenlerinden.
Günde kaç litre su içilmesi gerektiğine dair uzmanların farklı önerileri olabiliyor. Genel bir söylemde bulunmak gerekirse gün içerisinde 2 litreye tekabül eden 8 bardak su içilmesi ideal kabul ediliyor. Ancak bu ölçü herkes için, her şartta yeterli olmayabiliyor.
Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir. Bu sayı kişinin günlük aktivitesine, cinsiyetine ve ne kadar terlediğine bağlı olarak değişir. Yeterli su içmenin vücudumuz için yararlarını Avrasya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun anlattı. Neden su içmeliyiz?
Su, Organların Düzenli Çalışmasını Sağlar
Kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ile böbrek, beyin ve karaciğerin düzgün çalışması, yeterli su tüketilmesine bağlıdır3. Ayrıca düzenli ve yeterli su içmek kabızlığa ve yüksek tansiyona da iyi gelir.
Suyun özgül ağırlığı 1'e eşittir. Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır.
Çok fazla su içip sarhoş olmak veya bir başka deyişle zehirlenmek de mümkün. Daha doğrusu, çok miktarda suyu çok hızlı içtiğinizde bu mümkün olabilir. Su sarhoşluğu aslında kandaki sodyumun aşırı su yüzünden seyrelmesiyle oluşur. Semptomları alkol sarhoşluğuyla aynı olduğu için bu duruma su içip sarhoş olmak deniyor.
Tek seferde fazla miktarda su tüketildiğinde böbrekler suyun atılmasını sağlayamadığı için geçici olarak ağırlık artışı ile karşılaşılabiliyor. Neyse ki su içmek kiloda kalıcı bir artışa neden olmuyor. Üstelik kilo verme sürecini ya da kas yapımını olumsuz olarak etkilemiyor.
Ramazan boyunca günde 17 saate yakın susuz kalan bünyelerde normal dönemlere göre daha fazla saç dökülmesi ve kepeklenme ile karşılaşıldığını belirten uzmanlar, oksijeni yükseltilmiş saç ürünlerini tavsiye ediyor.
Kilo Artışı: Vücut susuz kaldığında veya diğer bir deyişle içilen su miktarı yeterli gelmediğinde sindirim enzimleri ve bağırsakların çalışma temposu yavaşlar. Yavaşlayan sindirim sistemi de kilo artışına neden olabilir. Yani “Su içmek zayıflatır mı” sorusuna verilecek yanıt “evet”tir.
Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabilir. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri