Ergenliğin başlama yaşı takvim yaşından çok kemik yaşı ile ilişkilidir. Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Genel olarak kızlar için takvim yaşı 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşlarında ilk bulguların başlaması beklenir.
Erkeklerde ergenliğin ilk belirtisi testislerin büyümeye başlamasıdır. Ortalama yaş 12 olarak kabul edilmektedir. Çocuk endokrin polikliniklerinde “orşidometre” denilen aletle ölçüm yapıldığında, testis hacminin 4 ml'ye ulaşması, artık testosteron salgılanmasının başladığını ve ergenliğe girildiğini düşündürür.
Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür.
ERKEKLERDE ERGENLİK BELİRTİLERİ
Fiziksel gelişimleri genelde 18 yaşına kadar tamamlanırken, ruhsal ve sosyal gelişimleri 25 yaşına kadar devam etmektedir. Ergenliğin sona ermesinde ergenliğin başlangıç yaşı ve seyri yol göstericidir.
Ergenliğe giren erkek çocuklarında da ilk değişimler cinsel organlarda yaşanır. Bu süreçte penis ve testislerde büyüme yaşanır. Sperm taşınmasına yardımcı olan kanallar gelişir. Erkeklerde ise sakalların çıkması, boy uzaması, ses kalınlaşması, omuzların genişlemesi gibi fiziksel değişimler görülür.
İlgili 40 soru bulundu
Ergenlik döneminde, testisler (ya da erbezleri) adı verilen iki yuvarlak salgı bezi sperm ve testosteron hormonu üretmeye başlar. Testisler büyür. Testisler, penisin altındaki deri bir kesenin yani testis torbasının içinde tutulur. Ergenlik döneminde, testis torbasında cinsel organ tüylenmesi görülür.
Sağlıklı bir çocuğun boy ve ağırlık ölçümlerinin, erişkin boyutuna gelene dek yaşına ve cinsine uygun gerçekleşmesi gerekiyor. Artışların düzenli devam etmemesi sorun olduğu anlamına geliyor. Büyüme (boy anlamında) kızlarda 18, erkeklerde 19 kemik yaşına ulaşıldığında tamamlanıyor.
Erken ergenlik yaşı
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Ergenlik, vücudunun şekillenmesi demektir. Leğen kemiğin (kalçandaki geniş kemik) büyümeye başladıkça, kalçaların da genişleyecek, göğüslerin gelişecek ve belin daralacak. Başka bir deyişle, vücut hatların daha yumuşak ve daha kıvrımlı olacak. Bazı genç kızlar bu dönemde hızlıca kilo da alabilir.
Erkeklerde yüz kılları tipik olarak 14 yaş civarında görülür. Kızlarda fiziksel olarak ergenlik gelişimi yaklaşık 4 yıl içinde tamamlanırken, erkeklerde yaklaşık 6 yıl içinde tamamlanır. Kızlar, genelde 15 ila 17 yaşları arasında ergenlik gelişimini tamamlarken, erkekler genellikle 16 ila 17 yaşları arasında tamamlar.
Bilişsel olarak çocuklar artık büyük oranda soyut düşünebilmektedirler. Olaylar karşısında neden-sonuç ilişkisini kurabilmekte, genel ahlaki kavramları bir yetişkin gibi algılayabilmektedir. Çocuklar bu süreçte kendilerini ilgilerini yeteneklerini sorgulamaya başlarlar.
Yaklaşık olarak bir buçuk yıl sonra da erkek organları büyür. Büyüme 14-16 yaşına gelene kadar devam eder. Erkeklerdeki pelvik bölgesinde kıllar ortaya çıkar, 12-14 yaşında yüz kılları çıkar, koltuk altı kılları da bundan bir ya da 2 yıl sonra ortaya çıkar.
Ergenlik bulgularının kız çocukta 8, erkek çocukta da 9 yaşından önce ortaya çıkması durumuna erken ergenlik deniyor. Ergenlik kızlarda normal şartlar altında 10 ila 15 yaş civarında, göğüslerin belirginleşmesiyle başlıyor.
İslam âlimlerine göre büluğa erme; erkekler için rüyalanma (rüyada meninin gelmesi), kızlar için ise aybaşı kanının gelmesi ile başlar. Eğer bu alametler görülmezse çocuk hicri seneye göre onbeş yaşına girdiği zaman büluğa ermiş kabul edilir ve kendisine yetişkin hükümleri uygulanır.
İlk adet sonrası büyüme potansiyeli azalır ve ortalama 5-6 cm (3-10 cm) boy uzar. Erkeklerde boy kazanımı ergenliğin daha geç dönemlerinde belirgindir ve büyüme hızı 9-10 cm/yıldır. Ergenlik sürecinin üç dört yılda tamamlanmasından sonra nihai erişkin boya ulaşılır.
Erkeklerde gecikmiş ergenlik belirtileri şunlardır: Penis ve testislerin 14 yaşına kadar büyümeye başlamaması, 5 yıldan uzun süren genital büyüme, Akranlara kıyasla daha kısa boy.
Ergenlik döneminde cinsel uyarılabilirliğin, cinsellikle ilgili konulara ilginin artması ve hatta cinsel ilişki isteğinin oluşması doğaldır. Ancak ergen, fiziksel açıdan olgunlaştığı için cinsel ilişki için hazır hale gelmez, aynı zamanda bilişsel ve duygusal açıdan da olgunlaşması gerekir.
Eğer endişeniz İslam dinine göre günah işlemiş olmak ve cezalandırılma korkusu kaynaklı ise o yaştaki davranışlarınızdan sorumlu olmadığınızı ve çocukluk yaşında yapılan hataların günah olmadığını belirteyim.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Erkeklerde boy ortalama 19-20 yaşına kadar uzamaya devam etmektedir.
Ancak belli yaş aralıkları belirtmek mümkün elbette; Erken ergenlik: Kızlarda ortalama 10 - 13, erkeklerde 13 - 15. Orta ergenlik: Ortalama 13 - 15 yaşlarından 17 yaşa kadar. Geç ergenlik: Ortalama 18'den 20'li yaşların başlarına kadar olan dönem.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri