çünkü; bilindiği gibi ağaç, kökleri yardımıyla topraktan çeşitli mineraller alarak büyür, meyvesini olgunlaştırır. çoğu zaman toprak zenginleşsin diye gübrelenir. maalesef mezarlık toprağında insan ölüleri olduğu için meyvelere insani yağlar, mineraller geçer. bu yüzden yenmez.
Mezarlıkta zayi olacağından endişe edilen kuru ot ve ağaçların kesilip satılmasında bir sakınca yoktur. Bu satıştan elde edilen paranın kamu yararına kullanılması gerekir. Ayrıca mezarlıkta bulunan ağaçların meyveleri de yenilebilir (el-Fetâva'l-Hindiyye 1/166-167; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/245).
Bunun yerine komşular veya yakınlarının, cenaze sahiplerine ve uzaktan gelenlere ikramda bulunmaları sünnettir (Tirmizî, Cenâiz, 21 [998]). Cenaze sahiplerinin mezarlıkta veya evde helva, ekmek gibi şeyler dağıtmalarının ise dinî bir dayanağı yoktur.
Yol kenarındaki ağaçların meyvelerini yemek caiz mi? Değerli kardeşimiz, Başkalarına ait olan ağaçların meyvelerini onlardan izinsiz yemek caiz olmaz. Ancak sahibi olmayan veya başkası tarafından insanların faydasına sunulmuş ağaçların meyvesini yemenin bir mahzuru yoktur.
Ağaçtan herkesin geçtiği sokağa düşmüş ise, ceviz gibi çürümeyenleri, sahibinin izin verdiği biliniyorsa, yemek caiz olur. Kiraz gibi çürüyecek meyve ise, sahibinin yasak ettiği bilinmedikçe alıp yenilebilir. Alıp, evine götürmek caiz değildir.
İlgili 27 soru bulundu
Kaju diğer çerezler gibi helaldir, haram olmasını gerektirecek herhangi bir sebep yoktur, haram olduğunu iddia edenler varsa onlardan bunun delilini talep etmeniz uygun olur.
Yerin altında veya üstünde yaşayan her tür böcek, sinek, arı, örümcek, kırkayak, tırtıl, meyve kurdu, akrep, yılan, kertenkele, keler, kurbağa, salyangoz, fare, köstebek vb. hayvanların yenmesi haramdır.
Orman içinde katran çıkarmak için izin verilmez. Diğer Orman Ürünlerini Sökmek, Kesmek ve Toplamak : Madde 13- Devlet Ormanlarında her çeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
Her ağacın meyvesi olmaz Atasözünün Anlamı: Her şeyin ya da herkesin faydalı veya verimli olmadığını ifade eden bir atasözüdür. Aynı şekilde, her durumun ya da kişinin beklenen sonuçları veremeyebileceğini vurgular.
🤔 Hangi meyve ağaçta yetişmez? 🌳 Çilek.
Muhammed'in (s.a.s) “Cafer'in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden bir iş gelmiştir.” hadisi sebebiyle cenaze sahibinin taziye için gelen misafirlere yemek hazırlaması mekruh sayılmıştır.
Allah Resulü ölü yakınlarının yükünü hafifletmek için evlerine yemek götürülmesini tavsiye etmiştir. Zamanla bazı yörelerde bu tavsiyelerden uzaklaşılmış ölü yakınlarına yemek götürmenin yerini, ölü sahiplerinin taziyede bulunanlara yemek hazırlaması almıştır.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.
MEZAR ÜSTÜNDE VE ÇEVRESİNDE YEŞİL BİTKİLERİN OLMASININ HİKMETİ "Peygamber Efendimiz, mezarlığa dikilen her ağacın, mezarda yatanlar için rahmete vesile olacağını'' ifade etmiştir. Ebediyete göçmüş birinin defin işlemi tamamlandıktan sonra mezarının üzerine etraftaki yeşilliklerden koparılarak dikilir.
Rüyada Mezarlıkta Çeşmeden Su İçmek
Rüyasında mezarlıkta bulunan bir çeşmeden su içtiğini gören kişi aile yaşantısında olumlu pozitif şekilde etkileneceği yorumlanır. Bu durumda kendisi ve ailesinin yaşantısı bolluk ve bereketle geçecektir. Bu durum sonucunda hedeflerine doğru bir şekilde varacaktır.
Mezarların üzerine bulgur, buğday dökülmesi, doğadaki hayvanların aç kalmayıp yemeleri içindir. Mezarlara su dökülür ve çam dikilir. Özellikle mezara yiyecek bırakılması uygulaması, ölen kişiye sevabının gitmesi içindir (KK: 1, 2, 3, 4, 5).
[1] Bilgili, erdemli kimse çok konuşmaz; gösterişten kaçınır. Ama bunlardan yoksun olan kişi,bilgiçlik taslar; çok konuşur; boş laflarla çevreyi rahatsız eder.
Atasözü Özelliği bulunan bir iş için herhangi bir kimse ve herhangi bir şey kullanılamaz.
Atasözü "iyi veya güzel olan her şeyin az çok sıkıntı veren bir yanı da bulunur" anlamında kullanılan bir söz.
Kozalak şurubu sağlık açısından faydalıdır. Şurup tüketimini bırakmanın, sağlık açısından herhangi bir faydası yoktur. Tabi ki bünyesi hassas olan kişiler ve çam ağaçlarına karşı alerjik yapıya sahip olan kişilerin, kozalak şurubunu tüketmemesi gerekir. Kişilerin aşırı miktarda kozalak şurubu tüketmesi zararladır.
ve sakız ağacıdır.
kozalağı gibi ürünleri toplayıp götürenlere 100 lira idari para cezası verileceği öngörülmüştür. Bu açıdan bakıldığında, kanun koyucunun, odun dışı orman ürünlerinden yararlanma konusunda ticari amaçlı yararlanma ile kişisel ihtiyaçlar için yararlanmayı ayırmadığı görülmektedir.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Böcek türlerinden olan çekirgenin istisna olarak Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) tarafından helal olduğu bildirilmiştir. Dört mezhepte çekirgenin yenilmesi helal görülmüştür. Sahabe döneminde yenilmesinin yaygın olduğu bilinen çekirge, günümüzde gıda olarak bazı bölgelerin dışında pek kullanılmamaktadır.
Tespitimize göre rivâyetlerde etlerinin yenilebileceği bağla- mında ismi zikredilen hayvanlar şunlardan ibarettir: Toy kuşu, çe- kirge, yabanî eşek, at, Arap tavşanı, keler/kertenkele, kirpi, tavşan, sırtlan, deniz hayvanları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri