Yavaş yemek yeme vücuda sağlık kazandırır!
Yavaş yenilen yemek sayesinde midede yanma, ekşime, dolgunluk hissi oluşma riski en aza iner. Bu da yemeği daha keyifli hale getirir, besinlerden tat almayı sağlar. Besinlerin iyi çiğnenmesi, özellikle pişmemiş çeşitli meyve ve sebzelerin sindirimi için oldukça önemlidir.
“Karnınızın üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini teneffüs etmeye ayırın (yani boş bırakın ki daralmayasınız).” “Karnınızı tam doldurmayasınız ki ibadet ve zikre gücünüz olsun.” “Şeytan insan vücudunda kan gibi dolaşır. Az yiyiniz ki, şeytanın yolları tıkansın.”
Çünkü sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, kalp damar hastalıklarını, obezite ve şeker hastalıklarını, erken yaşlanmayı önlemede yardımcı olur. Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmek, mide rahatsızlığı çekmemek için de lokmaların iyi çiğnenerek, 20 dakikadan kısa sürede yenilmemesine özen gösterilmesi gerekir.”
İlgili 29 soru bulundu
Teşekkürler. Evet olur.Yavaş yemek ve besinleri çiğnemek tokluk hissini artırır ve kilo vermenize yardımcı olur. Ayrıca yavaş yemek sağlığınıza ve yaşam kalitenize katkı sağlar.
Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
Sirkeden başka katık yok denildiğinde sirkenin getirilmesini ister ve “Sirke ne güzel katık, sirke ne güzel katık” buyurur. Hz. Muhammed sabah ve akşam yemek yerdi. Ancak öğle yemeği yediğine dair hiçbir rivayet yoktur.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar olarak ulaşır. Besinler sindirim için hazır olmadığından da mide daha fazla efor harcar, yorulur ve beraberinde de hazımsızlık, dolgunluk hissi, yanma, şişkinlik ve ağrı gibi şikayetler ortaya çıkar.
Hızlı yemek yemek besinlerin kana hızlı bir şekilde karışmasına ve fazla kalori almanıza sebep olur. Aşırı kilo alımının yanı sıra bu durum sebebiyle çeşitli metabolizma problemleri de ortaya çıkabilir. Diyabet, insülin direnci bunlardan bazılarıdır.
Özelikle uzun süre yetersiz beslenmek fiziksel, mental ve psikolojik bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çok düşük kalorili beslenmenin yaratacağı bazı temel sağlık sorunları şunlar olabilmektedir. Kalori, vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Az yemenin, yani yediklerinizi azaltıp düşük kalorili besinlere yönelmenin kilo kontrolünü kolaylaştırdığı, kilo vermeye yardım ettiği kesindir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta az yemekle öğün atlamalar ve ara öğünleri ciddiye almama yanlışlarının yapılmasıdır.
Düzenli olarak vücuda gerektiğinden daha az kalori alınması yorgunluğa neden olur ve günlük besin ihtiyacının karşılanması zorlaşır. Kalori kısıtlı diyetler yeterli miktarda demir, folik asit ve vitamin B12 sağlamaz. Bu durum, anemi ve aşırı yorgunluğa neden olur.
Kavun, karpuz, taze hurma, et
Peygamber kavunla ve karpuzla taze hurmayı beraber yerdi. Eti sever ve "Ehli dünya ve ehli Cennetin yemeğinin efendisi ettir" derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi.
Görünüşü mide bulandırıcı ya da iğrendirici olan bazı canlıların yenilmesi mekruh kabul edilmiştir. Hicaz Demir Yollarınında naklettiği gibi efendimiz balık yemiştir. el Cevab: Efendimizin karpuz yemeyin diye bir emri yoktur. Meyvalardan yasaklandığı sabit olmadıkça yemek helaldir.
kahvaltıda 7 tane zeytin yemek sünnettir. zaten bunu söyledik daha önce. biliyosunuz o zeytinleri de elle alıp yemek sünnettir. sağ elle peygamberimiz zeytinle çatal batırmamış. neden zeytin.
Antik Yunanistan'da insanlar günde genelde 3 öğün yemek yerlerdi.
Adına harira dedikleri ve arpa ezmesinden oluşan bir un çorbası yapılıyor, çorbanın unu süt içinde pişiriliyordu. Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu. ' Oldukça ilgimi çekmişti ve mutlaka denemek istemiştim.
ÜZÜM: Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- üzümün yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Üzüm, en sevdiği meyvelerden biridir. Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir.
Fazla uyuyanlar ise metabolizma hızlarını yavaşlatarak zayıflamayı zorlaştırır. Günlük 7-8 saat uyku en uygun olanıdır.
7 – 8 arası kahvaltı zamanı!
Kahvaltı, uyandıktan sonraki bir saatlik sürede mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıya vakit ayırmak için erken uyanmak sana zor gelmesin. Çünkü güne erken başlamak ve bunu kahvaltıyla taçlandırmak gününü daha verimli hale getirecektir. İlk uyandığında su içmeyi ihmal etme.
Öncelikle kalkınca aç karnına 2 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsin. En geç 1 saat içinde de kahvaltını yapmaya çalışmalısın. Bu durumda kahvaltı saatin 11.00 ile 12.00 arasında olur. Eğer 06.00 gibi erken bir saatte kalkıyorsan, saat 6.00 ile 7.00 arasında kahvaltı yapmaya çalışmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri