Yer elmaları güzelce yıkanır. Bir yandan tencerede su kaynatılır. Yıkanan yer elmaları kararmamaları için limon suyunda bir miktar bekletilir. Suyu süzüldükten sonra kaynar suya atılır ve 7-8 dk. pişirilir.
Yer elması patates gibi toprak altında bulunduğu için bol su ile yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra çıkıntılı tarafları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması muhafaza edileceği zaman ise evvela temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır.
Yer elması toprağın altından çıkarıldıktan sonra meyve gibi soyularak tüketilebilir ya da patates gibi haşlanarak püresi yapılabilir. Havuç ve soğan gibi farklı sebzelerle birlikte yer elmasının yemeği hazırlanabilir.
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.
Tıpkı kereviz gibi zor soyulan yiyecekler sınıfına girer. Fakat keskin bir sebze soyma aletiyle ya da bıçakla kısa sürede soyabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Soğanları yemeklik doğrayın, yağı tencereye koyup soğanları şeker ve tuz ile pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince üzerine yer elmalarını koyup 2 dakika daha kavurun. Daha sonra garnitür ve suyu ekleyip 15-20 dakika pişirin.
Yer elması patates gibi toprak altında büyüdüğü için bol su ile yıkanmalıdır. Yıkandıktan sora çıkıntılı kısımları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir.
Yer elması bir günde ne kadar yenmeli? Bunun için kesin bir veri yok! Çünkü sürekli yer elması yemek imkansız ve 7-Keto oranı yaşla birlikte azalıyor. Bu açığı kapatmak için günde 200 miligram 7-Keto maddesi alınması öngörülüyor.
Görünüş olarak turp, zencefil ve kerevize benzetilse de tat olarak çok farklıdır. Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır. Bazen yemeklerin içinde patatese benzetilen bu sebze çiğ olarakta tüketilebilir.
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
Böbrek sağlığına faydalıdır ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Besleyici ve düzenleyicidir. Solunum yolu rahatsızlıklarına birebirdir. Öksürüğü keser.
Yapılan araştırmalarda inulinin çeşitli kanser türlerinin engellenmesinde, kan şekerini dengelemede, trigliseridlerin ve kötü kolesterolün düşmesinde etkili olduğu görülmüştür. Ancak inulin gaz yapabilir. Hassasiyeti olan kişilerin özellikle çiğ yer elması tüketiminden kaçınması gerekebilir.
Bahar ayında ektikten sonra Aralık ayının sonuna doğru, toplamaya başlıyoruz. Yer elmasının kabuğu soyulmaz. Kabuklu bir şekilde yenilir.
Su, limon suyu, tuz, şeker ve unu ayrı bir kapta kçırpın, Bu karışımı da tencereye alıp kapağını kapatın, Kısık ateşte yer elmaları ve havuçlar yumuşayana kadar pişirin, Soğuduktan sonra servis yapın.
Derin bir kap içine rendeleyin. Rendelediğiniz yer elması ve havucun üzerine 2 tutam ince ince doğranmış dereotu, yarım çay bardağı dövülmüş ceviz, 6 yemek kaşığı dolusu yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez ve az miktar tuz koyup, karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu yer elması salatasını servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tatlı patates olarak da bilinen yer elması kahverengi kabuklu bir kök sebzedir. Latince adı Helianthus tuberosus olan yer elmasının çeşitlerine göre renkleri de değişkenlik gösteriyor.
Yer elması potasyum bakımından yüksek ve sodyumun düşük olduğu kan basıncını düşürür. Bir fincan yer elması 643 miligram potasyum ve sadece 6 miligram sodyum içerir. Ayrıca, yer elmasındaki lif içeriği, kan basıncının düşürülmesine yardımcı olan vücutta insülin performansının arttırılmasında yardımcı olur.
Demir ilaçlarını bırakın: Kansızlığa iyi gelir
Yer elması içinde bulunan yüksek oranda demir kansızlığı da önlemektedir. Yiyeceğiniz bir porsiyon yer elmasından yaklaşık olarak 13 mg demir alabilirsiniz.
Yer elması kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İçerisinde nişasta da bulundurmadığı için şeker hastaları tarafından tüketildiğinde fayda sağlayabilir. İçerisinde yer alan İnülin maddesi sayesinde sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur.
Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.
Limon suyu ve sıcak suyu ekleyip düdüklü tencerede 10 dakika, normal tencerede sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. – Servis tabağına aktarıp soğuduktan sonra üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirin.
Yaprak rengi yeşil olup üzerleri tüylüdür. Yer elmasının çiçekleri gösterişli, büyük ve sarı renklidir. Her dalın ucunda tek bir çiçek tablasında çok sayıda çiçek oluşur. Çiçeklerinin gösterişli olması nedeniyle bazı yörelerimizde ev bahçelerinde süs bitkisi olarak da kullanılırlar.
Yer elmalarının dış kabuklarını fırçalayın ve suyun altında yıkayın. Bol su koyduğunuz tencereye alın ve yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Yerelmalarının kabuklarını soyun ve blender kabına alıp püre kıvamına gelene kadar ezin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri