"büyük şeyleri elde edebilmek için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir" anlamında kullanılan bir söz.
"Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz " Atasözünün Anlamı: Kendi sahip olduklarına değer vermeyen ve sürekli daha fazlasını isteyen kişi, sonunda elindekini de kaybedebilir.
Türk Dil Kurumuna göre aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözünün anlamı şu şekildedir; bir insanın çok olanı elde etmesi için az olana kanaat getirmesi gerekir. Eğer bir insan karşısına çıkan küçük bir fırsatı geri teperse, ileride karşısına çıkacak olan büyük fırsatları da elinin tersiyle itmiş olur.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Bu tanım-lamadan, kanaatin, çalışmayıp tembellik yapmak olduğu anlamı çıkartılmama-lıdır. Kanaat, çalışıp gayret göstermeyi, fakat neticede az da olsa ele geçen rızka razı olmayı gerektirir.
Kanaatkârlık, razı olmak manasındadır. Dini manada kanaat, Allah'ın verdiğine razı olmak anlamına gelir. Bu bakımdan Mümin'in çok önemli bir vasfıdır. Cenab-ı Hakk'ın kendisine verdiğine razı olmak anlamına gelen bir kelime.
İlgili 17 soru bulundu
sıf. Azla ve elindekiyle yetinen, kanaatkâr.
elindekinden hoşnut olma durumu, kanaat, kanaatkârlık.
Dolayısıyla “ğny” kökü (ğanî, iğnâ ve istiğnâ şeklinde) Allah'ın bir fiili olarak kullanıldığı ayetlerde, “Allah Teâlâ'nın kullarından dileğini zenginleştirmesi (muğnî), zâtında ve sıfatlarında her türlü ihtiyaçtan münezzeh olması, kendi kendine yetmesi ve başkasına muhtaç olmaması” anlamını ifade eder.
Bu durumda kanaatkâr kişi; başkalarına muhtaç duruma düşmeyen, yiyecekte, içecekte giyimde, barınmada asgarî miktarla yetinen ve dünya metaına kalbinde yer vermeyen kimsedir.
Yunanca "kanaat" anlamına gelen doxa, Parmenides'in felsefesinde gerçekliğin bir bölümüne veya genel olarak varlığa dair çarpık ve yanlış kanaat demektir. Bu anlamda yine Yunanca "bilgi" anlamına gelen episteme kavramıyla zıt bir diyalektik içinde düşünülür.
İyi bir eğitim alan ve okuyan insan kendisini bilir, ne yapıp ne etmeyeceğine doğru karar verir. Bilgi sahibi olan insanların doğruyu yanlışı ayırabileceğini bilmelisiniz.
"Az tamah çok ziyan getirir" deyimi, aşırı hırslı ve açgözlü olmanın sonunda zarara yol açabileceğini anlatmak için kullanılır.
Kanaat gibi devlet olmaz Atasözünün Anlamı: Maddi zenginlik ve lüks, kanaatin verdiği huzuru ve mutluluğu sağlayamaz.
Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Aza kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapçadan a 'zâ kelimelerinden türetilerek dilimizde yer almış olan aza kelimesinin iki farklı anlamı bulunmaktadır. Aza kelimesi üye anlamına gelirken aynı zamanda organ ve vücut parçası da demektir.
Değerli kardeşimiz, Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz, anlamına gelen bir hadis rivayeti bulamadık. Ancak bu söz, bir çok ayet ve hadisin anlamından ilhamen alınmış gibidir. Nitekim, “Eğer şükrederseniz artırırım.” (İbrâhîm, 14/7), ayeti ile “Aza şükretmeyen çoğa da şükretmez.” (Ahmed b.
TÜKETİMDE DENGE VE İKTİSADI GÖZETMEK, İHTİYACI ESAS ALMAK VE KANAATKÂR OLMAK. Muhterem Müslümanlar! “Kibirsiz ve israf etmeden yiyiniz, içiniz, giyiniz ve sadaka veriniz.” (Buhari, Libas, 1.) hadis-i şerifleri bize bu konuda rehberlik etmektedir.
Türkçede”yenilik” anlamını ifade eden inovasyon Latinceden dilimize yerleşmiştir. Var olan problemleri yeni fikirler ile birleştirerek, çözümlemek amaçlı yapılan çalışmalardır. İnovatif kelimesinin dilimizde tam olarak karşılığı “yenilikçi” olarak geçmektedir.
Kanaat, çalışmayıp tesadüfen önüne çıkanı kullanmak, başka bir şey aramamak demek değildir. Kanaat, bileğin emeği, alın teri karşılığı kazanılana razı olmak, başkasının kazancına göz dikmemek demektir. Başkasının daha çok kazandığını görünce, onu kıskanmamak, onun gibi çok çalışmak demektir.
İstiğnâ, peygamberlik mesleğinin şiarıdır. Bütün peygamberler, peygamberlik vazifesini eksiksiz yapacaklarına ve bunun karşılığında hiçbir dünyevî ücret almayacaklarına söz vermişlerdir.
Sözlükte “zengin olmak, ihtiyacı bulunmayıp müstağni kalmak” anlamındaki gınâ (ganâ') kökünden türemiş bir sıfat olan muğnî “zenginlik verip tatmin eden” demektir.
Elinde bulunanla yetinme, dünya nimetlerinden kısmetine razı olma. İsraf, ihtiras tama' ve israftan kaçınma. Kişinin Allah'ın kendisine dünya nimeti olarak verdiği paya rıza göstermesi.
Kanaat, kişinin elindekilere razı olma, başkalarının elindekine göz dikmeme olarak tanımlanır. İnsanın sahip olduklarıyla yetinmesinin ve kanaatkâr olmasının kişiyi hırs, tamah, hazlara düşkünlük gibi mal ve dünya tutkusundan uzaklaştırdığı belirtilir.
karar vermek, karara varmak, bu boyle biline demek... ayrica ogretmenler tarafindan ogrencilere verilir. muhakeme yoluyla bir şeyin şöyle ya da böyle olabileceğine dair bir inanışa sahip hale gelmek.
(Albayrak 2009: 139). Deyimimizi, kanaatimce; “1. Bir kişinin gönülsüz olarak düşüncelerini öğrenmek, bir yere davet etmek, 2. Bir kişiden eğitim almak, onun düşün- celerini, görüşlerini benimsemek” anlamlarıyla deyim sözlüklerimize alma- mız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri