Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
Uçaklar sık sık, fırtınalarda ve zorlu hava koşullarında motor güç kaybı yaşamadan uçarlar. Sağanak yağmurda sürekli su akışı motorları söndürecek gibi görünse de bu, çok nadiren gerçekleşir.
Uçuş iptali size en az 2 saat önce söylendiyse, havayolu şirketi sizinle ilgilenmeli, yiyecek-içecek, iletişim yolu ve gerekliyse otel ve transfer sağlamalı. Uçuş iptali durumunda tazminat hakkı Yukarıdakine ek olarak tazminat da alabilirsiniz.
hava şartları aşırı boyutlara varmadıkça, eğer görüş varsa uçuş iptal edilmez. lâkin, burada, kalkış ve iniş yapılacak havaalanının özellikleri, havaalanlarının bulunduğu şehirler de önemlidir.
Saatte 30 knot'tan (55.5 km/saat) fazla yan rüzgar uçakların kontrolünü zorlaştırabilir. Saatte 45 knot'tan (83.3 km/saat) fazla karşı rüzgar uçakların kalkış mesafesini uzatabilir ve kalkışı zorlaştırabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. Çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir.
-Yolcuya iptal 2 hafta öncesinde haber verilmezse, -Yolcuya 7 gün ya da 2 hafta arası bir süre içerisinde haber verilirse ama buna rağmen en fazla iki saat önce son varış yeri ve kalkışa planlanan varış saatinden en fazla dört saat sonra ulaşım sağlayabilecek güzergâh önerilmezse yolcu tazminat isteyebilir.
Öte yandan kalkış gerçekleştikten, uçak gerekli yüksekliğe ulaştıktan sonra yaşanan rüzgar koşulları tüm uçağı sarsabilir. Rüzgarın yönü ve hızındaki değişiklikler kanatların üzerinden akan hava akımının değişken olmasına yol açar. Biz de bunu türbülans olarak hissederiz.
Gök gürültülü fırtınalar, uçağın dakikada 6.000 feet'in üzerinde irtifa değişikliği yapmasına neden olabilir (standart tırmanma/alçalma hızı dakikada 2.000 ila 3.000 feet'dir). Potansiyel olarak böyle hava koşulları birden fazla yıldırım çarpmasıyla birleştiğinde uçağı ve yolcuları stres sınırlarına yaklaştırabilir.
Seyahat sigortası paketine dahil olan Biletim Güvende ile uçak biletinizi olası herhangi bir aksilik durumunda uçuşunuza 3 saat kalıncaya dek bilet iptal hakkınız saklıdır.
Unutma! Bunu sadece www.flypgs.com veya Pegasus mobil uygulama üzerinden aldığın biletler için yapabilirsin! c) Biletleme yapılan tarifeli uçuşun kalkış saatine 72 saatten fazla süre olan hâllerde değişiklik veya iptal işleminin biletleme anından itibaren 24 saat içerisinde gerçekleştirilmesi.
Meteorolojik bilgilerden faydalanılarak uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis, yağmur gibi hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutmaktadır. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum önemli ve mutlaka gereklidir.
Yolcularda panik durumuna neden olabilen türbülans, uçağı düşürmez. Uçaklar, her türlü türbülans durumuna dayanacak şekilde tasarlanır.
"Hayır, uçakta bir depremin üzerinden uçsanız hiçbir şey hissetmezsiniz. Sismik dalgalar o kadar hafif olurdu ki, insanların aşağıda yeryüzünde yaşayacakları gibi titremeleri hissetmek şöyle dursun, uçağınızın kükreyen motorunun sesinden bile onları duyamazsınız."
Türbülans rahatsızlık verici olsa da tehlikeli değildir. Uçaklar bu tür durumlara karşı dayanıklı olarak tasarlanır. Uçağın içindeki yolcular türbülans esnasında güçlük çekseler de uçakta herhangi bir sıkıntı oluşmaz. Yine de türbülanstan korkuyorsanız mutlaka kemerleriniz takılı konumda yolculuk edin.
Özellikle Alçak seviyede meydana gelen Shear ( Alçak Seviye Wind Shear'i) inişte, kalkışta ve pist boyunca uçaklar için tehlike oluşturmaktadır. Bu noktalarda meydana gelen shear; inişte, enerji kazanımı veya kaybına, ani irtifa değişikliklerine, pisti kaçırmaya neden olur.
Uçağın hızını değiştiren etmenler ise uçağın havadaki konumu, rüzgâr akımının oluşturduğu etki gibi örneklendirilebilir. Güçlü bir rüzgâr akımı uçağın arkasında kalırsa uçağın hızını saatte ortalama 200 kilometre artırabilir.
Normal bir doğa olayı olması ve sık sık görülmesine rağmen bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Çünkü türbülans açık ve bulutsuz havalarda da ortaya çıkabilir, çoğunlukla tahmin edilmesi ve uçakların radarları tarafından tespit edilmesi mümkün değildir. Genellikle yüksek irtifalarda görülür.
Uçuş iptalleri ile ilgili olarak, bilet alım esnasında belirtilen iletişim adres ve numaralarınıza kısa mesaj göndererek, telefon ile iletişime geçerek veya e-mail gönderimi ile tarafınıza bilgi vermektir.
Uçuşun iptal edilmesi halinde yolcular bilet bedelinin iadesini talep edebilir. Uçuşun iptal edilmesi durumunda eğer gün aşımı söz konusu değil ise, havayolu şirketi belli saatlere göre içecek ve yiyecek hizmeti vermek zorundadır.
Seferi iptal olan yolcularımız uçuş saatine kadar THY web sitesi, mobil uygulaması, çağrı merkezi ve biletin satın alındığı acente üzerinden değişiklik veya iade işlemlerini tamamlayabilirler. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Ege'de 3-5 bofor rüzgar demek Midilli'nin kuzeyi için hiç bir anlam ifade etmez, sadece Kuzey Ege'de adalar tarafından yolu kesilmeyen rüzgarın hızını gösterir.
10 Nisan 1996'da yaşanan rüzgarın hızı saatte 408 km olmuştu. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bunu kaydedilen en şiddetli rüzgar olarak niteliyor.
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir. Çoğu zaman fırtınaya şimşek, yıldırım ve gök gürültüsü de eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri