"Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz " Atasözünün Anlamı: Kendi sahip olduklarına değer vermeyen ve sürekli daha fazlasını isteyen kişi, sonunda elindekini de kaybedebilir.
Aza Kanaat Etmeyen Çoğu Hiç Bulamaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: büyük şeyleri elde edebilmek için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir.
Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz.
Değerli kardeşimiz, Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz, anlamına gelen bir hadis rivayeti bulamadık. Ancak bu söz, bir çok ayet ve hadisin anlamından ilhamen alınmış gibidir. Nitekim, “Eğer şükrederseniz artırırım.” (İbrâhîm, 14/7), ayeti ile “Aza şükretmeyen çoğa da şükretmez.” (Ahmed b.
Tamah etmek, başkasının parasına ya da malına göz dikmek, elindeki ile yetinmemek anlamına gelir. Bu fiilin paraya tamah etmemek şeklinde kullanıldığını da görürsünüz. Paraya tamah etmemek, paraya tenezzül etmemek anlamına gelir. Aza tamah eden kelimesi de az ile yetinen kişiler için kullanılan bir sıfattır.
İlgili 39 soru bulundu
Aza kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapçadan a 'zâ kelimelerinden türetilerek dilimizde yer almış olan aza kelimesinin iki farklı anlamı bulunmaktadır. Aza kelimesi üye anlamına gelirken aynı zamanda organ ve vücut parçası da demektir.
"Az tamah çok ziyan getirir" deyimi, aşırı hırslı ve açgözlü olmanın sonunda zarara yol açabileceğini anlatmak için kullanılır.
edit: aza tamah etmeyen çoğu bulamaz başlığına yönlendirildi. (bkz: g.o.r.a.) doğru kullanım şekli budur. ayrıca çokta doğru bir atasözüdür.
[1] "Elindekiler ile yetinmesini bilen kimse sıkıntı çekmez" anlamında bir söz.
Bu hususta en çok bilinenlerden biri de 'el elden üstündür' atasözüdür. 'El elden üstündür' atasözünün halk arasındaki anlamı; 'bir işte ne kadar iyi iseniz veya kendinize aşırı bir güveniniz var ise unutmayınız ki her zaman sizden daha iyi birileri vardır' anlamına gelmektedir.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Kanaat sahibi, çalışmayan ve tembellik gösteren bir kimse olarak da algılanmamalıdır. O, çalışan, gayret eden, fakat neticede eline geçen rızka razı olan, çoğa sevinip aza üzülmeyen, her iki durumda da mutlu olan kimsedir.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Bu tanım-lamadan, kanaatin, çalışmayıp tembellik yapmak olduğu anlamı çıkartılmama-lıdır. Kanaat, çalışıp gayret göstermeyi, fakat neticede az da olsa ele geçen rızka razı olmayı gerektirir.
Elindekine razı olma, azla yetinme anlamında ahlâk terimi. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
muhakeme yoluyla bir şeyin şöyle ya da böyle olabileceğine dair bir inanışa sahip hale gelmek.
[1] Kimi durumlarda yardımlaşarak işlerin kolay kurtulacağını anlatır. [2](Doğru Olmaya Bilir 1. Anlamı Yazın)Yardımlaşma Bazı Durumlarda Gerekli Olabilir.
"Irmak kenarına çeşme yapılmaz" Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir şeyin veya bir hizmetin, zaten bolca bulunan veya kolayca ulaşılabilecek bir yerde ya da durumda olmasının gereksiz olduğunu belirtir. Irmak kenarında zaten su bulunduğu için ayrıca bir çeşme yapmak gereksizdir.
[1] Bir gereksinimini karşılayacak parası bulunmayan kişi, önemli bir malını satmayı göze alırsa sorun kalmaz.
Az Tamah Çok Ziyan Getirir Atasözünün Anlamı Ne Demek? Sahip olduğu az miktarda bir şeye tamah etmeyen, onunla yetinip mutlu olamayan kimseler; her zaman hırsla giriştikleri kazanma uğraşlarında büyük kayıplara uğrayacaklardır.
(Uludağ, 1991: 223) Çoğunlukla hırsla eş anlamlı kullanılan tama' (tamah) da sözlükte; “doymazlık, çok isteme, aç gözlülük” anlamındadır. Haris ve tamahkâr ise hırslı, açgözlü demektir.
sıf. ve i. (Ar. ṭama' “tamah” ve Fars. -kār ekiyle ṭama'-kār'dan) Tamah eden, mal, para vb.ne aşırı derecede istek duyan kimse, aç gözlü. i. Tamahkâr olma durumu, aç gözlülük: Her çektiğimiz tamahkârlığımızdan (Burhan Felek).
Nitekim o, “Dünyaya rağbet etmemek (zâhidlik) demek, kişinin helâl olan şeyleri kendisine haram kılması veya malını dağıtıp tüketmesi değildir. Bilakis dünya hayatında zâhidlik demek, elinde olan şeylere Allah (cc) katında olanlardan daha fazla güvenmemendir.” buyurmuştu.
[1] Elinde avucunda bir şey bulunmamakla birlikte küçük kazançları beğenmeyen kişi, büyük kazanç hayaliyle geçinir.
Yeterli bularak daha çoğunu istememek, iktifâ etmek: Binânın içinde zaman zaman çok basit düzenlerle yetinen bu mîmârîye (…)
Azami Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: En büyük, en yüksek, en çok, maksimum.
Bu bağlamda aza kelimesinin eş anlamı olan sözcük: Üye.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri