Yetenek seçimi programları, bir sporcunun belirli bir branşta veya pozisyonda yeterliliğini gösterecek özel testleri ifade etmektedir (Lidor ve ark. 2009). (Epstein, 2013). uygun fiziksel aktivite ve sportif etkinliklere katılım düzeyini artırmaktır. sağlar.
• Yetenek tanılama ve yönlendirme (talent identification):
potansiyeline sahip olanların tespit edilmesi, başarılı olabileceği spor dalları hakkında bilgilendirilmesi ve önerilerde bulunulmasıdır.
YETENEK SEÇİMİNİN YARARLARI
1. Kişilerin kısa zamanda istenilen yüksek performansa ulaşmasını sağlar. 2. Üstün yetenekli sporcularla çalışan antrenörün çalışma şevki ve isteği artar. 3. Sporcunun kendine güveni artar.
Yetenek seçiminde temelde iki yöntem uygulanır. Bunlar, doğal seçim ve bilimsel seçim yöntemidir. Doğal seçim yönteminde kişi ya seçtiği spor dalına katılır ya da başarılı olamadığı bir daldan başka bir spor dalına yönelip orada başarılı olur.
İlgili 20 soru bulundu
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız. Mesleğimiz de bu alanlardan biridir.
Bompa yetenek belirleme evrelerini üç aşamada incelediğini ifade etmiştir. Birinci evreyi "ön seçim'' olarak kabul edebiliriz. Ön seçimde ekonomik bir uygulama yöntemi kullanarak, mümkün oldukça çok sayıda çocuk ve genç bu süreçten bir çok kez geçirilmelidir. 3-10 yaş arasında gerçekleşir(Spora başlama çağı).
Yetenek Seçimi İçin Ön Şartlar
Kondisyonel Ön Şartlar: Sporcunun; genel ve özel dayanıklılığı,statik ve dinamik kuvveti, sürat, reaksiyon yeteneği, beceri ve hareketlilik gibi özellikleri.
“Yetenek bireyin potansiyel olarak herhangi bir konuda neleri iyi yapabileceği konusundaki becerisini ifade eder (Altınöz, 2009).” “Yetenek bir bireyin tekrar edebilen düşünme, hissetme ve davranma yetilerinin üretken bir şekilde uygulanabilmesidir (Buckhingham ve Vosburg, 2001).”
Yetenek gelişimi, bireylerin doğuştan sahip olduğu özellikler ile başlar ve yaşam boyu deneyimler, eğitim ve çevresel faktörlerle şekillenir. Eğitim sürecinde, yeteneklerin ortaya çıkarılması, desteklenmesi ve geliştirilmesi önemlidir.
Özel yetenek, genel olarak zekâ, yaratıcılık, müzik, sanat, matematik, sportif beceri gibi alanlarda görülebilir.Bu yeteneğin keşfedilmesi ve geliştirilmesi, kişinin kendini iyi ifade etmesine, farklı alanlarda başarılı olmasına ve hayatının farklı zamanlarında daha mutlu ve doyumlu hale gelmesine yardımcı olur.
Yetenek alanı: Özel yetenekli öğrencinin tanılandığı genel zihinsel yetenek alanı, görsel sanatlar yetenek alanı ve müzik yetenek alanını ifade eder.
Yetenek, kişinin aynı anda beceri, başarı, pratiklik, yaratıcılık, liderlik ve zamanı doğru kullanabilme gibi özellikleri de kapsayan bir kavramdır.
Kendi içinde niteliği çok farklı veya birbirini tamamlayıcı “öz yetenekler”e de ayrılır. Dediğim gibi aslında her insan öz yetenekleriyle doğar. Yeteneksiz insan yoktur. “Öz yetenekler”, klasik yeteneklerin çok daha altında, derinlerde yatan, yatkınlıklardan ve harici faktörlerden etkilenmeyen kişilik özellikleridir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
Oktay Aydın - Psikolojik Danışman. Üstün zeka ile özel yetenek birbirine karıştırılan iki kavramdır. Üstün zeka ilişki kurabilme, akıl yürütme becericisi olarak tanımlanır. Ancak özel yetenek; sanat, spor gibi belli özel alanlarda çocuğun yaşıtlarına göre daha iyi performans göstermesi olarak tanımlanabilir.
Yetenek testleri, bireyin yetenek ve yetkinliklerinin belirlenmesinde kullanılan değerlendirme araçlarıdır. Başarı ve yetenek testleri bu guruba girmektedir. Yetenek testleri genel olarak performans ölçen testler olarak bilinir. Bireyin belirli bir alandaki becerisini, yatkınlığını ve performans başarısını ölçer.
Yetenekli bir sporcu, kendini tam anlamıyla spora adar, çalışkan ve hırslıdır, sistematik şekilde çalışır. Gerginlikte (stres altında) bile gerçekçi, doğru değerlendirme yapabilir. Riski göze alabilir. Başarısızlıklar karşısında gücünü kaybetmez, bunu bir motivasyon gerekçesi yapabilir.
Statik yetenek kavramı görüşü: sportif başarının büyük ölçüde kalıtımla belirlendiğini, gelişmesinin ise salgı bezlerinin gelişimine bağlı olduğunu savunur. Günümüzde de yaygın olan bu görüş, ikizler üzerinde yapılan araştırmalarla doğrulanmaktadır.
3. Tekno-motorik ön şartlar: Sporcunun denge yeteneği, yer mesa- fe ve tempo hissi,önceleme (Antisipasyon)topa yatkınlığı, ritmik ve akıcı- lık gibi özelliklerdir. 4. Öğrenim yeteneği: Sporcunun uyarıları algılama, gözlem ve analiz etme özellikleri, öğrenme ve eğitilebilirlik seviyesidir.
Doğuştan gelen yetenek dediğimiz olgu aslında yok. Doğuştan yetenekli dediğimiz hiç kimsede böyle bir yetenek yok. Sadece dikkat ve ilgi alanlarımızın belirli bir yöne kaymasına neden olabilecek genetik yatkınlıklar mevcut.
Yetenek transferi (talent transfer), yetenekli olarak tanımlanan en yüksek seviyede yüksek performans eğitimine devam ederken spor branşına ilgisi azalan sporcular, o spor branşına teknik, taktik ve kondisyonel açıdan benzer diğer spor branşlarına yönlendirilmesi işlemidir.
Bağımsız değişken deneyi yöneten kişi tarafından tespit edilip düzenlenir. Bağımlı değişken ise tespit edilmiş koşulları bağlı olarak gözlemlenen değişiklilerdir. Örneğin, uykusuzluğun basketboldeki isabet yüzdesi üzerine etkisi araştırıldığında, uykusuzluk bağımsız değişken, isabet yüzdesi bağımlı değişkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri