Aşırı derecede nefes nefese kalma, hızlı kalp atışı, çukurlaşmış gözler veya kedinizin tuvalet kabında daha az idrar belirtisi fark ederseniz, kediniz susuz kalmış ve sıcaktan aşırı muzdarip olmuş olabilir.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Kediler su içmezse dehidrasyon riskiyle karşıya kalırlar. Dehidrasyon ise hayati tehlikeye neden olan bir problemdir. Kediler susuz kaldıklarında yalnızca 48 ile 72 saat arasında yaşayabilirler. Bu noktaya gelene kadarsa hayati organlarında işlev kaybı görülmeye başlar.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Yetersiz su içmek kedinizin böbrek hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarla boğuşmasına yol açabilir. Ortada bir sebep yokken kediniz su içmeyi bıraktıysa, kediniz içtiği suyun tadı beğenmiyor olabilir. Bazı kediler musluktan su içmeyi tercih etse de bazı kediler arıtılmış su içmek isteyebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Genel olarak kediler günde yaklaşık bir bardak su tüketirler. Kurutulmuş yiyeceklerle beslenirlerse bu artacaktır. Kediniz içtiği su miktarını önemli ölçüde artırıyorsa, özellikle son zamanlarda kediniz de kilo vermişse, daha fazla araştırma için bir veterinere danışmalısınız.
Yapılan çalışmalarda kedinizin günde tükettiği kuru mama miktarın 5 katı kadar su tüketmesi gerektiği saptanmıştır. Yani günde ortalama 50 gram kuru mama yiyen bir kedinin en az 200-250 ml kadar su tüketmesi gerekmektedir.
Kedilerin Acıktığı Nasıl Anlaşılır? Kediler nasıl mutluluğunu bol bol mırlayarak belli ediyorsa, acıktığını da gözlerinizin içine baka baka miyavlayarak anlatırlar. Hatta öyle ki kediler, sesli ifadeleri, beden dillerinde en çok acıktıklarında kullanırlar.
Kedi ve Köpekler Susuz Kalırsa Ne olur? Uzun süre susuz kalan kedi ve köpekler derilerindeki elastikiyeti yitirirler ve bu dehidrasyon onların bağışıklık sistemlerinin düşmesine, bu nedenle de organlarının hızla tükenmesine sebep olur. Bu da ciddi rahatsızlıklara hatta yaşamlarının sona ermesine bile yol açabilir.
Su Kabındaki Suyu Her Gün Değiştirin
Evcil hayvanlar, özellikle de köpekler, kirlenmiş su içmeyi reddedebilirler ve bu da temiz suya ulaşamadıkları için susuz kalmalarına neden olabilir1. Suyu her gün değiştirmeye artı olarak, evcil hayvan su kaplarını da her gün temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
Kedileri suya alıştırmak için öncelikle bazı değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz. Mesela su kabını değiştirmek, beslenme tarzında ciddi değişiklikler yapmamak, musluk suyu yerine içme suyuna alıştırmak, iştah kaybını önlemek ve en az 15 derecelik ısıdaki suyu kullanmak gibi uygulamalara geçebilirsiniz.
Mama kaplarının yanında ya da tuvaletlerine yakın noktalarda konumlandırılan su kapları kedilerin su içmekten kaçınmasına neden olabilir. - Diğer bir potansiyel neden ise kedilerin yaş mama ile beslenmesidir. Sıvı ihtiyaçlarını yaş mama tüketerek karşılayan kediler ek su içme ihtiyacı hissetmeyebilir.
Bazı kediler sadece su kabını sevmediği için su içmek istemezler. Bu tamamen kedinin kendi tercihi ile alakalıdır. Bazı kediler metal su kabı yerine seramik olanları ya da plastik olan yerine cam su kabını tercih edebilir. Onların su içmesini sağlamak için birkaç farklı materyalde su kabı denemesi yapabilirsiniz.
Suyun sıcaklığını 15-20 derece civarında tutmak kedimizin su tüketimini arttırabilir. Bunun için belli aralıklarla değiştirdiğimiz suyun içine buz parçaları atılabilir. Bununla beraber içme suyunu daha cazip hale getirmek için de suya biraz süt ilave edilebilir.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Kuru ve yaş mama arasında denge kurmak çok önemli
Konserve mama tüketenler günde ilave 30 ml, halbuki kuru mama tüketen kediler vücut için 210 ml suya ihtiyaç duyarlar. Yüksek miktarlarda suyu tüketmelerini sağlamak çok zordur, çünkü doğaları gereği yüksek miktarda su tüketimine yatkın değildirler.
Doğum anı yaklaştıkça kedinin vajinasından bir miktar sıvı geldiği görülür, yattığı yerde bir kaç kez dışkısını da yapabilir. Nefes alıp verişleri sıklaşıp ıkınmaya başladığında ise doğum başlamıştır.
Yani bir kedinin günde ne kadar su içmesi gerektiği de bu iki faktöre bağlı olacaktır. Ortalama olarak düşünürsek eğer bir kedi ağırlığının her kg'ı için en az 50 ml'ye eşit miktarda su içmeli. Yani bir kedi 4 kg ağırlığındaysa günde en az 200 ml su içmesi gerekecektir.
Kediler genel olarak bağımsız canlılardır ve kısa süreli yalnız kalabilmeleri için doğal bir yetenekleri bulunur. Birçok yetişkin kedi ırkı, 24 ila 48 saat boyunca evde yalnız kalabilmektedir.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Kediler ne kadar süre aç kalabilir? Su ihtiyacını karşılayabilen kediler bir ve iki hafta gibi uzun süre aç kalabilir. Bunun yanı sıra protein almadan ya da et ürünleri yemeden üç dört gün dayanabilirler. Ancak hem susuz hem de aç kalan patili dostlarımız üç gün sonucunda ölebilir.
Mamayı küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayın ve artan kısmını yeniden kullanmayın, atın. Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir.
Özellikle yaz aylarında kedinizin su kabının temiz ve dolu olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Onu daha fazla su içmeye teşvik etmek ve daha kolay serinlemesini sağlamak için suyunun içine birkaç tane buz küpü atabilirsiniz.
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
Kedilerde çok fazla su içilmesine polidipsi denir ve genelde önemli hastalıkların bir semptomudur: enfeksiyon, böbrek yetmezliği, diyabet veya diğer hormonal bozukluklar. Veteriner hekiminiz neden çok fazla su içtiğinin nedenin bularak size en iyi tedaviyi sunacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri