Azami Yüklü Ağırlık Ne Demek? Araçlar için son derece önemli olan azami yüklü ağırlık ne demek? Azami yüklü ağırlık, özellikle yük taşımacılığı için kullanılan araçlarda, aracın herhangi bir sorun yaşanmaksızın güvenle taşıyabileceği ağırlığın miktarına verilen isimdir.
ç) Azami ağırlık: Aracın güvenle taşıyabileceği azami yükle birlikte ağırlığıdır. d) Azami dingil ağırlığı: Araçların karayolu yapılarında güvenle ve yapıya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan dingil ağırlığıdır.
Azami kalkış ağırlığı (MTOW) veya azami brüt kalkış ağırlığı (MGTOW) veya azami kalkış kütlesi (MTOM), yapısal veya diğer sınırlamalar nedeniyle pilotun kalkış yapmasına izin verilen en yüksek ağırlıktır. Günümüzde MTOW çok önemli bir rakamdır. Yeni yapılan uçaklar yolcu ve yakıt kapasitesinde kalkış yapamazlar.
Azami ağırlık : Taşıtın güvenle taşıyabileceği azami yükle birlikte ağırlığına denir.
Aracın azami yük ağırlığı ele alınmak suretiyle Katar ağırlığı hesaplanır. Bu durum ruhsat bilgileri içerisinde bulunmaktadır. Böylece aracın azami yük ağırlığı ile birlikte araçta bulunan ağırlığın toplamı ele alınır. Bunun üzerine standart bir yapının da eklenmesi ile beraber katar ağırlığı ortaya çıkarır.
İlgili 41 soru bulundu
Azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ın üzerinde olan ve 7.500 KG'ı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacak sürücülere verilir. Azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ın üzerinde olan ve 7.500 KG'ı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacak sürücülere verilir.
Aracın doğru azami yüklü ağırlığını araç ağırlık etiketinden öğrenebilirsiniz.
Taşıt katarı ve Katar ağırlığı, aracın maksimum yükleme ağırlığı dikkate alınarak hesaplanır. Bu, lisans bilgilerinde yer almaktadır. Böylece aracın toplam ağırlığı, aracın maksimum taşıma yükü ağırlığı ile birlikte dikkate alınır. Ayrıca standart bir yapının eklenmesiyle tren ağırlığı ortaya çıkarmaktadır.
Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
Etiket üzerinde katar ağırlığı bulunmuyor ise araçlara römork takılmaz. Örneğin bir aracın azami yüklü kütlesi 2252 kg ve katar ağırlığı 3600 kg oluyor ise bu araca azami olarak takılabilecek römork azami çekme ağırlığı 3600-2252: 2348 kg olmaktadır. Bu değer azami yüklü römork kütlesi olmaktadır.
KATAR AĞIRLIĞI – AZAMİ YÜKLÜ AĞIRLIK = FRENLİ RÖMORK kapasitesidir. Örnek olarak verdiğimiz etiketi dikkate alacak olur isek; 5500 kg – 3500 kg = 2000 kg yani aracımız frenli olmak kaydıyla 2000 kg Azami Ağılığı olan römork vb. çekebilir demektir.
Kamyonet ve Kamyonların Yük Kapasitesi
İki dingilli kamyon ya da kamyonet: 13.50 m ölçülere sahip olan araç, 11- 20 ton arası yük alabilmektedir. Üç dingilli kamyon: Ölçüsü 15 m olan aracın alacağı yük 21 ila 24 ton arasındadır. Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir.
GÜNLÜK ÇALIŞMA (SÜRÜŞ): Şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Azami yüklü ağırlığı hesaplamak oldukça kolaydır. Öncelikle aracın normal ağırlığına bakılır. Ardından aracın yük taşıma kapasitesi ve aracın donanımı incelenir. Daha sonra azami yüklü ağırlığı yani aracın taşıyabileceği maksimum ağırlık oranı kg cinsinden standartlara uygun olarak ve yasalar doğrultusunda belirtilir.
Aracın kütlesi, yürür vaziyette kütlesi ile isteğe bağlı donanımın kütlesinin ve imalatçının şartnamesi uyarınca yerleştirilmiş fazlalık yük kütlesinin toplamıdır.
Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir. Bu taşıtların boş ağırlıkları ise 15 ton ile 16 ton olarak belirlenmektedir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Bu ehliyetle hangi araçları kullanabileceğinizi ve merak ettiğiniz diğer soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. B sınıfı ehliyet ile sedan, hatchback, SUV gibi farklı gövde tasarımlarına sahip otomobiller ve kamyonetler kullanılır.
Römork ya da karavanınızın yüklü ağırlığı 750 kg'ın üzerinde ise otomobil (B sınıfı) ehliyetinizin olması yeterli değildir. Bunun için karavan ehliyeti olarak da bilinen Römork çekme ehliyeti (BE sınıfı) almanız gerekir.
Dingil yükü tek dingilde en çok 10 tondur. Tahrikli dingilde ise en çok 11,5 tondur. 2 dingilli motorlu araçlarda ve römorklarda azami ağırlık 18 ton 3 dingilli motorlu araçlarda 25 tondur.
56,452 gram (56.5 kg) ağırlığında veya 44 okkalık bir ağırlık ölçüsü birimi. Osmanlı Devleti zamanında kullanılmış olup bugün kullanılmamaktadır.
Kare veya Dikdörtgen Çelik Çubuk: Ağırlık (kg) = Uzunluk (m) x Genişlik (m) x Yükseklik (m) x Yoğunluk (kg/m^3).
4) Kamyonet: (Değişik:RG-21/3/2012-28240) Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denir.
b) G2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası eşya acenteliği yapacaklara, c) G3 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası kargo acenteliği yapacaklara, verilir. (7) H türü yetki belgesi: Ticari amaçla yurtiçi ve uluslararası eşya taşımacılığı alanında komisyonculuk yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri