Kış salatalarına ve balık yanına çok yakıştığı için hemen herkes severek tüketmektedir lakin turp gaz yapıcı özelliğe sahiptir. İçeriğinde yüksek oranda kükürtlü bileşikler olduğu için turp bağırsaklarda aşırı hareketlenme, gaz ve ishal gibi sıkıntılara yol açabilmektedir.
İçeriğinde bulunan kükürtlü bileşenleri ile aşırı tüketilmesi durumunda kişilerde birtakım gaz sorunlarını ortaya çıkarabilir. Çok fazla tüketilmesi halinde bağırsak hareketlerini hızlandırarak ishal sorunlarına neden olabilir.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, crohn, ülseratif kolit vb şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Kırmızı turp karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım ediyor. Gaz şikayeti olan kişilere fayda sağlıyor. Bronşit, öksürük gibi şikayeti olan kişiler için siyah turp çok yararlıdır. Beyaz turpun ağrı kesici bir özelliği vardır.
Turp Tüketmenin Riskleri
Genel olarak tüketilmesi güvenilir bir besin olan kırmızı turp çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik ve kamplar yer alır.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Sülfürlü bileşikler açısından zengin olduğundan, iyi bir karaciğer ve safra dostudur. Karaciğer ve safra kesesi sağlığı açısından siyah turp, antioksidan içeriği açısından ise kırmızı turp tercih edilmelidir.
* İçerdiği kükürtlü birleşikler nedeniyle gaz yapıcı özelliği vardır. * Aşırı tüketilmesi sonucunda barsakları hızlandırıcı etki yaparak ishale sebep olabilir. * Turp yüksek oranda oksalat içerir. Oksalatlar, vücuttan demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına yol açar.
Her gün bir adet orta boy turp tüketerek, günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 25'ini karşılayabilirsiniz.
Turp mezesini kebap gibi et yemekleri yanında servis edebilirsiniz. Mezenize dilediğiniz baharatları ekleyebilir, damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Maalesef evet, turp yüksek seviyede gaz yapıcı bir sebzedir.
Gaz şikayetine dikkat! Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, chron, ülseratif kolit vb. şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikâyeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Tepeden tırnağa şifa kaynağı olan alabaş turpu çiğ, haşlanmış, kızartılmış ya da kavrulmuş şekilde tüketilebileceği gibi çorbası da yapılabilen bir bitkidir. Kabuğu rendelendikten sonra çiğ olarak elma yer gibi de yenilebilir.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Soğan: Faydası saymakla bitmeyen soğan, içinde yer alan fruktan adlı bir maddeden dolayı şişkinlik ve gaz birikmesine sebep olur. Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur.
Turpun kabukları soyulur, havuç kazınır. Yıkanır. İkiside rendelenir.
Bilimsel çalışmalar, beyaz turpun iltihaplanmayı azalttığını, eklem romatizmasına ve kalp sağlığına olumlu etki sağladığını göstermiştir. Karaciğer Sağlığını Destekler: Beyaz turp, karaciğer sağlığı için faydalı olan sülfür içerir ve karaciğerle ilgili rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.
Türkiye' de tüketilen kırmızı turpun % 70' i Kadirli' de üretilir. Son yıllarda kırmızı turpun yanı sıra siyah ve beyaz turp da (Japon turpu) ilçemizde yetiştirilmeye başlanılmıştır. Bu festivalin yapılış amaçlarından en önemlisi Kadirli Turpunu Türkiye' ye tanıtmak ve tescilini yapmaktır.
Turp Otunun Faydaları
İdrar söktürücü etkiye sahiptir. İçerdiği mineral ve vitaminlerden dolayı cinsel gücü artırıcı bir fonksiyona sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri