Asit seçiminde cildin yağ dengesi yani kuru, yağlı veya karma olması durumu da önem taşır. Örneğin, çeşitli cilt tiplerinde rastlanabilen akne sorununun azaltılmasında yağlı ciltler için salisilik asit daha etkili bir çözüm sağlarken, kuru ve hassas ciltlerin azelaik aside yönelmesi daha olumlu bir etki yaratabilir.
Azelaik asitlerin salisilik asitler ile birlikte kullanılmamaları gerekir. Birbirlerinin etkilerini nötrleyen bu iki bileşim cildin tahriş olmasına sebebiyet verebiliyor. Azelaik asit ve arbutin kullanımı her ne kadar benzer işlevlere sahip gibi görünüyor olsa da bu iki maddenin de birlikte kullanımı önerilmiyor.
- Azelaik asitler retinoidlerle birlikte kullanılabilen içeriğe sahiptirler. Azelaik asidi retinoidlerle birlikte kullanmak ciltte yan etki yaratmamakla birlikte retinoidlerin etkinliğini arttırmaktadır. - Hassas cilde sahip kişilerin cilt bakım rutinine dahil etmesi gereken bir içeriktir.
Salisilik asit, antimikrobiyal özelliği bulunduğundan akne oluşumuna karşı neden olan bakterilere karşı savaş açar. Ciltte iltihaplanmaların yaşanması durumunda antienflamatuar özelliğinden de faydalanılır. Bu yüzden cilt bakım alanında akne ve sivilce tedavisinde salisilik asitten yararlanılır.
Azelaik asit, arpa, çavdar ve buğdayda doğal olarak oluşan bir asittir. Bu bileşen cilt bakımında, özellikle hassas ve akneye eğilimli cilde sahip olanlar için önerilmektedir. Komedojenik skoru 1 olması, akneye eğilimli ciltler için önemli bir aktif içerik haline getirir.
İlgili 30 soru bulundu
Azelaik asit genellikle topikal olarak cilde uygulanır ve köpük, jel, azelaik asit kremleri ve azelaik asit serumu olarak kullanılır. Çoğunlukla doktor kontrolünde reçeteli bir şekilde kullanımı tavsiye edilen azelaik asit, daha küçük doz olanlarında reçetesiz olarak da tedarik edilebilir.
Yağda çözünebilen yapısı sayesinde gözeneklere nüfuz eder ve tıkanıklıkları ortadan kaldırarak ciltteki pürüzlü görünümü azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda güçlü antibakteriyel özellikleriyle de ön plana çıkar. Cilt sağlığı için oldukça gerekli olan bu asit, cildin temizlenmesi ve bakımı için ideal bir seçenektir.
Usulüne uygun şekilde kullanılan salisilik asla sivilce çıkarmayacağı gibi, var olan büyük ve inatçı sivilceler için çözüm sağlar. Cilt gözeneklerinde biriken yağlı dokuyu kurutarak sivilce problemini engellemesi, salisilik asidin cilde faydaları arasındaki önemli bir detaydır.
Tek başına salisilik asit, piyasadaki en etkili sivilce tedavisi değildir. Ancak, sivilce ile mücadelede kullanılan diğer ürünlerin cilde daha iyi nüfuz etmesine yardımcı olma yeteneği ile önemli bir yardımcıdır.
Glikolik asit + Salisilik asit
Birlikte işe yarayacak şekilde tasarlanmamış olan akne tedavileri veya peeling ürünleri birlikte kullanılmamalıdır; çünkü cildi çok kurutabilir, tahriş edebilir ve cildinizi soyabilir. Birlikte kullanmak yerine, ürünleri farklı günlerde kullanmayı tercih etmelisiniz.
NASIL KULLANILIR:
Köpüğü gece rutininizde masaj hareketleriyle cildinize uygulayın. Uygulamadan sonra yüzünüzü bol su ile yıkayınız. Uyarılar: Sadece harici kullanım içindir.
Gebelik ve emzirme döneminde kullanılabilir. Ancak yeterli oranda kullanılması gerekir. Hamile ve emziren kişilerin ciltleri hassas ise doktor kontrolünde kullanmaları önerilmektedir. Gluten içermemektedir, hassas olan kişilerin kullanımı için uygundur.
Bu kombinasyon hassas ciltlerde kızarıklık ve yanma hassasiyetini arttırabilir. Azelaik asit kullanılan cilt bakımı rutininde Niasinamid ve C vitamini ile birlikte kullanılabilir.
Salisilik Asit Serumunu Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Salisilik asit serumu, cildi mikro düzeyde soyarak peeling etkisine sahip olduğundan sonrasında cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş kremi kullanmak gerekmektedir.
Ayrıca, acidum salicylicum 3 yaşından küçük çocukların kozmetik ürünlerinde (şampuanlar hariç) kullanılmamalıdır. Bazı durulanan kozmetiklerde koruyucu olarak kullanılan salisilik asit konsantrasyonu %2-3'ü geçmemelidir (ürünün tipine ve kullanım amacına bağlı olarak).
Salisilik asit veya glikolik asit içeren ve reçetesiz satılan akne kremleri, jeller ve merhemler, cilde uygulandıklarında ölü cilt hücrelerinin dökülmesini hızlandırıp, ciltteki fazla sebumu temizleyerek kapalı komedonları geçirmede etkilidir.
Glikolik asit, cilt bakımında kullanılan en popüler alfa-hidroksi asittir (AHA). Şeker kamışından elde edilir ve en küçük AHA'dır, bu nedenle cilde nüfuz etmede en etkili olanıdır.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Salisilik Asit % 10: Yüz bölgesi yeni oluşan kırmızı sivilceler için kullanılmaktadır. Salisilik Asit % 15: Yüz bölgesi eski kırmızı sivilceler için kullanılmaktadır. Salisilik Asit % 25: Sivilce İzleri ve Sivilce Çukurları için kullanılmaktadır.
Salisilik Asidin Zararları
Önerilen miktardan fazla kullanılan salisilik asit içeren kremler nedeniyle cildin üst tabakası soyulabilir. Ciltteki fazla yağın atılması ile birlikte deri normalden daha fazla kuruyarak tahriş olur. Kaşıntı, kurdeşen, batma ve karıncalanma görülebilir.
Salisilik asit aslında bir BHA'dır. Lekelerle savaşan glikolik asit, kuru cildi nemlendiren laktik asit ise çok bilinen AHA'lardır.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Karma bir cilde sahipseniz ve yüzünüz çok fazla sivilce içermiyorsa sivilce izlerin olduğu bölgeleri günlük olarak yıkayabilirsiniz. Bunun yanında organik asit olan benzoil peroksit ve salisilik asit içeren ürünlerden yararlanmak cilt temizliğini sağlayarak sivilce izlerine iyi gelecektir.
Ciltte leke oluşumuna engel olmak için yaz-kış fark etmeden güneş koruyucu krem kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Salisilik asit tüm cilt tiplerinin kullanımına uygundur ve her gün kullanılabilir.
Niacinamide ve salisilik asit kombinasyonu birlikte çok iyi çalışır. O yüzden eğer sebum dengelemek istiyorsanız, akne probleminiz varsa ve gözenek görünümünden şikayetçiyseniz tercih edeceğiniz serum formülasyonunda bu ikisinin birlikte yer almasına mutlaka bakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri