PROJELER. Ülkemizin Nahcivan Özerk Cumhuriyeti'ne açılan tek sınır kapısı olan Dilucu Sınır kapısı Iğdır'a 86 km uzaklıktadır. Ülkemizin, Azerbaycan ve Nahcivan ile her geçen gün yoğunlaşan ilişkileri, Dilucu Sınır Kapısı'nın uluslararası ulaşım ve ticarette daha etkili olmasını beraberinde getirmektedir.
Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısı.
Ülke, kuzeyde Rusya ve Gürcistan, batıda Ermenistan, güneyde İran, güneybatıda ise Türkiye ile komşu durumdadır. Azerbaycan, ülkenin doğusunda Hazar Denizi'ne kıyısı olan topraklara da sahiptir. Ayrıca Nahçıvan da Azerbaycan'a bağlı özerk bir bölge konumundadır.
Bu durumda komşu ülkeler kategorisine Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Bulgaristan ve Yunanistan'dan müteşekkil kara komşularının yanısıra, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya, Moldova (denize çıkışı olmasa da), Libya, Mısır, İsrail ve Lübnan'ı da dahil etmek gerekecektir.
Nahçıvan dini kültürü halkının nerdeyse tamamı müslümandır. İslamiyet ve dini vecibelerin kuralları gereği kurumları mevcuttur. Bu dini kurumlar tam olarak devlete bağlı kurumlardır.
İlgili 32 soru bulundu
Mustafa Kemal Atatürk: "Nahçıvan, Türk kapısıdır"
Azerbaycan'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesiyle Nahçıvan, ülkenin ayrılmaz parçası olarak "özerk cumhuriyet" statüsünü muhafaza etti.
Nahçıvan (Azerice: Naxçıvan), Azerbaycan'da şehir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkentidir.
Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye ile sınır komşusudur. Güneyini Kıbrıs Adası ve Akdeniz, batısını Ege Denizi ve kuzeyini Karadeniz çevreler.
Resmî istatistiklere göre 2023'teki Bakü şehir nüfusu 2.336.600'dür. Kentin banliyöleri de dahil olduğu zaman şehrin toplam nüfusu yaklaşık 3.125.000 kişiye ulaşmaktadır, yani Azerbaycan nüfusunun üçte biri bu şehirde yaşamaktadır.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var. Azerbaycan Cumhuriyeti, laik bir ülke olması nedeniyle inanışlarına göre ülke nüfusunun sayısı net olarak bilinmemektedir.
Azerbaycan dili, Azerbaycanca, Azerbaycan Türkçesi veya kısaca Azerice, (Azerice: Azərbaycanca, Azərbaycan dili veya Azərbaycan türkcəsi), Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil.
Azerbaycan'ın en güzel şehirleri listesinin başında yer alan başkent Bakü; şehrin tarihi sembolü Kız Kalesi, ulusal simge olan halıların sergilendiği Azerbaycan Halı Müzesi ve görkemli Ateş Tapınağı'na ev sahipliği yapmaktadır.
Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
İstanbul-Bakü arası uçuş mesafesi toplam 1756 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 2 saat 10 dakika sürüyor.
Türkiye 1991 yılında Bağımsızlıklarını kazanan yeni devletleri ilk tanıyan ülkelerin başında olmuştur. 1992 yılında Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Moldova, Ukrayna, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Belarus'la, Gürcistan'la diplomatik ilişkilerimizi tesis ettik.
Dünyadaki ülke sayısı, gözlemci ülke statüsünde bulunan Vatikan ve Filistin de dahil olmak üzere 208'dir. Avrupa kıtasında 64, Asya kıtasında ise 53 ülke yer alıyor. Dünyada sınırları içerisinde ülke bulunmayan tek kıta ise Antarktika'dır.
Azerbeycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan efsaneleriyle ünlü Yılandağ'ı bu bölgenin en çok turist çeken mekanları arasında bulunuyor. Efsaneye göre Nuh'un Gemisi bu dağa çarparak Büyük Tufan'da yoluna devam etmiş. Yılandağ, Azerbeycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin sembollerinden biridir.
Nahçivan (AZERBAYCAN)
Iğdır Nahçivan geçişleri Dilucu sınırkapısından yapılmakta ve Türkiye ve Azerbaycan devletleri arasında yapılan karşılıklı antlaşmalarla kurallara bağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Azerbaycan'a olan ziyaretlerinde normal pasaport sahipleri vize almak zorundadır.
Azerbaycan'daki Bahai İnancı, karmaşık bir bölgesel değişimler geçmişinden geçiyor. 1850'den önce Nahçıvan'da selefi Bábizm dininin takipçileri kuruldu. 20. yüzyılın başlarında, merkezi şimdi Bakü'de bulunan Baháʼí topluluğu, belki 2.000 kişiyi ve birkaç Bahai Yerel Ruhani Mahfilini sayıyordu.
Manat, Azerbaycan'da kullanılan para birimidir. Azerbaycan'ın millî parası olarak 15 Ağustos 1992'te Ruble ile beraber kullanılmaya başlanmıştır. 1 Ocak 1994'ten beri ülkede geçerli olan tek para birimidir. 1 Ocak 2006'dan itibaren 1 Yeni Manat (AZN) 5000 Eski Manat'a (AZM) eşittir.
Şu an Azerbaycan bayrağı olarak kullanılan, mavi, kırmızı ve yeşil renkli bayrak ilk defa 1988 yılında Nahçıvan'da kullanılmaya başlanmış ve daha sonra, 90'lı yılların başında Nahçıvan'ın resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 30 güne kadarki seyahatlerde vizeden muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri