Diyarbakır patentli olan soğuk baklava, bugün Türkiye'nin her yerinde yapılmaktadır. Ancak soğuk baklavayı Hacı Baba olarak özel bir formülle ilk biz ürettik ve patentini alarak tescilledik. Özellikle son bir buçuk yıldır tatlı dünyasını allak bulak eden bir ürün oldu soğuk baklava.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Diyarbakır usulü
1900'lü yılların başında Diyarbakır yöresinde doğmuş olan bir tatlıdır. Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir.
Soğuk baklavanın 2018 yılında patenti ve isim hakkını aldığını belirten Yılmaz Elaldı, günlük 7 bin dilim yılda 180 ton üretimde 2 milyon 400 bin kişi bir yılda soğuk baklavayı tattığını söyledi.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
İlgili 32 soru bulundu
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
Soğuk Baklava Nasıl Ortaya Çıktı? Soğuk baklava Diyarbakır'dan çıkarak tatlı kültürümüze kazandırılmış bir lezzet. Diyarbakır'ın baklava ustaları yaz aylarında daha çok tercih edilen tatlılar olan sütlü Nuriye ve güllaçtan ilham almışlar, böylece ortaya sütlü soğuk baklava çıkmış.
Diyarbakır'da yıllardır hizmet veren 1968 yılından bugüne vatandaşların damak tadına hitap eden meşhur Kadayıfçı Sıtkı Ustaya, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Soğuk Baklava Marka Tescil Belgesi verildi.
Diyarbakır patentli olan soğuk baklava, bugün Türkiye'nin her yerinde yapılmaktadır. Ancak soğuk baklavayı Hacı Baba olarak özel bir formülle ilk biz ürettik ve patentini alarak tescilledik. Özellikle son bir buçuk yıldır tatlı dünyasını allak bulak eden bir ürün oldu soğuk baklava.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi soğuk baklavaya ismini veren şey buz gibi şerbeti. Bu nedenle şerbeti hazırladıktan sonra serin bir yerde soğuyana dek bekletmeniz gerekiyor.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Soğuk baklava ve sütlü Nuriye'nin aynı tatlılar olmadığını da hatırlatmak isteriz, zira yapım aşamaları tamamen farklı.
Hoşverdi tatlısı nedir? baklavanın şerbeti yerine süt tercih edilerek, üstüne fıstık taneleri ve kakao serpiltilmiş halı. hafif çok leziz bir tatlı. gaziantep orijinli olup erzincan'da daha popüler bir tatlı.
Yunan kardeşlerimize "Bari adını baklaviedes falan yapsaydınız" şeklinde laf atmak üzereyken 1987 yılında Birleşmiş Milletler'in yaptırdığı araştırma sonucu baklavanın bir Suriye tatlısı olduğu aklımıza geldi. Suriye'yi bir kenara bırakarak, karşı yakanın yaptığı baklavalar; bizim ev baklavası dediğimiz türden.
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir.
Dünyanın en pahalı tatlısı Kahramanmaraş'ta: Bir tepsisi 2.5 milyon lira. Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
Tabi ki bunda, uzun yıllardan bu yana baklava yapımını kuşaktan kuşağa aktaran ailelerin payı oldukça büyük. İşte bunlardan bir tanesi de, 50 yıldan uzun bir süredir bu meslekle uğraşan ve Ankara'da Baklavacı Hacıbaba markasını sizlerle buluşturan Baday ailesi.
şerbetli tatlıları oldum olası sevemedim. sütlü tatlılardan da bazılarını severim aslında tatlıyla pek aram yoktur desem yeridir. ancak bu soğuk baklava denilen şeyin adı "ıslak baklava" olarak değişmeli. diğer klasik baklavanın adı da "kuru baklava" olarak tatlı aleminde yerini almalı. dolayısıyla baklava denilen şey ...
Sütlü şerbeti sayesinde baklavaya kıyasla hafif bir lezzet sunan soğuk baklava, kalori bakımından baklavayla neredeyse aynı içeriktedir. Yapımında yer alan, tereyağı ve çikolata soğuk baklava yerken bol bol yağ ve karbonhidrat alınmasını sağlar. 1 porsiyon soğuk baklava 215 kcal.
Soğuk baklavadaki farkın şerbetinde olduğuna dikkati çeken Acar, "Normal baklavanın şerbeti su ve şekerden yapılır. Soğuk baklavada ise süt ve şeker kullanılıyor. Su kesinlikle girmez içine. Hamur katları daha azdır.
1987 yılından beri de Sıtkı Usta ve oğulları İbrahim, Ahmet, Süleyman, Mehmet ve Ömer Altunbay hep birlikte markalarını ileriye taşımışlardır ve taşımaya da devam etmektedirler.
Fıstıklı Yeşil Burma (Dolama)
Baklava iyi birlikte yiyeceğiniz favori lezzetler arasında yerini alan kaymak, baklava deneyimlerinizde vazgeçilmeziniz olacaktır. Dilerseniz fıstıklı, dilerseniz cevizli baklava ile kaymak tüketebilir, baklavanın yoğun tadını kaymak ile nötrleyebilirsiniz.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
1 KG : (14-15 ADET)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri