Bencillik “Sadece kendini ve kendi çıkarını düşünmek” olarak tanımlanabilmektedir. Bencil İnsan Nasıldır? Bencil kişi, başkalarını ya da karşısındakini düşünmeden ve önemsemeden sadece kendi isteklerini,ihtiyaçlarını düşünerek hareket eder.
Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarını herkesinkinden üstün tutan, hodbin, hodkam, egoist. Öncelikle kendi çıkarlarını sağlamaya uğraşan (kişi).
Bencil insanlar sürekli olarak yalnız kendi çıkarlarını düşünür, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün ve önemli tutar, o çerçevede davranırlar. Başka bir deyişle menfaatçi ve çıkarcıdırlar. TDK Güncel Türkçe Sözlük'te bencil insanlar hodbin, hodkâm ve egoist olarak nitelenirler.
Bencil kavramı için ayrıca hodbin, hodkam ve egoist de denilmektedir. Bencil Kime Denir? Bencil kelime anlamı itibariyle sadece kendini düşünen başkalarını önemsemeyen insanlara denilmektedir.
Bencillik; başka insanların fikir, düşünce ve isteklerini dikkate almadan, kendi istekleri doğrultusunda hareket etmeye verilen isimdir. Bencil karakter yapısına sahip bireyler, karşısındaki bireylerin düşüncelerini önemsememeyi tavır olarak benimserler, bu sebeple toplum içerisinde yer bulabilmeleri oldukça zorlaşır.
İlgili 29 soru bulundu
Hodbin Olmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Hodbin olmak, her zaman, her koşulda maddi çıkar gözetmek anlamına gelir. Hodbin kişiler için yardımlaşma ve fedakarlık gibi erdemlerin hiçbir önemi yoktur.
vurdum duymaz teriminin Türkçe İngilizce sözlükte anlamı
gamsız, kedersiz.
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Egoizm, bireyin kendilerinin ve yakınlarının özel çıkarını arttıracak davranış ve eylemlerde bulunmasını ifade eden bir kavramdır. “Hazcılık” (hedonizm) ve “faydacılık” (utilitarianism) özünde özel çıkarın önemine ve yararına değinen felsefelerdir. Egoizm, felsefi yazında çok önemli tartışmalara konu olan kavramdır.
Psikolojik egoizm her bireyin nihai amacının kendi refahı olduğunu iddia eder. Bu düşünce, çıkarı en üst düzeye çıkaramayan eylemleri mümkün kılar ama psikolojik egoistlerin hedef göstermeyi sevdiği alturistik davranışa veya yalnızca görev düşüncesinden doğan motivasyon gibi davranış tiplerine olanak sunmaz.
Fransızca kökenli bir kelime olan egoist kelimesinin kelime anlamı bencil olarak tanımlanmaktadır. Bencil yani egoist kişiler aynı zamanda ukala, kendini beğenmiş, öfkeli, kibirli ve de kindar olan kişilerdir.
Kendisini hayranlık derecesinde beğenen ve genellikle kendi çıkarlarını düşünen insanlara egoist denir.
İnce düşünen kişilere, kibar, nezih, centilmen, nazik ve düşünceli denir. Bu şekilde hareket etmeyen kişiler ise düşüncesi, kaba ve nobran olarak nitelendirilir. Deyimdeki ince kelimesi, kibar manasında kullanılmıştır.
Başkaları tam olarak kendileri gibi düşünüp, hareket etmedikçe onlarla bir çalışma içine girmek istemezler, zorunda kalırlarsa agresifleşirler. Yanlış yapmamak için yaptıklarını defalarca kontrol ederler. Olayların olumlu olumsuz yönlerini sürekli tartmaya çalıştıkları için karar vermekte güçlük çekerler.
Ruminasyon; istemsiz şekilde ortaya çıkan ve kontrol edilmesi zor, bastırmak için çaba gerektiren çeşitli tekrarlayıcı düşüncelere sahip olmaktır. Bu tür düşünceler kişinin zihnini sıklıkla meşgul eder fakat problemin çözümüne dönük bir sonuç oluşturmaz.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Aşırı düşünmenin ruh sağlığı sorunlarıyla çift yönlü bir ilişkisi olabilir. Stresli olaylar, depresyon ve kaygı insanları fazla düşünmeye daha yatkın hale getirebilir ve bu aşırı düşünme daha kötü stres, endişe ve depresyona katkıda bulunur.
Aşırı düşünmeye sebep olan düşünceler sürekli tekrarlandığı için, kimi zaman "geviş getirme" (İng: "rumination") olarak da ifade edilmektedir. Yapılan araştırmalar, 25-35 yaş arası bireylerin %73'ünün uzun vadeli aşırı düşünme probleminden muzdarip olduğunu göstermektedir.
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
Marjinal kelimesi, anlam olarak, farklı, sıradan olmayan, toplumda alışılagelmiş düzenin dışında kalan anlamı taşır. Genellikle, kişiler için kullanılmakta olan marjinal kelimesi, aynı zamanda sıfat olma özelliği taşımaktadır. Marjinal kelimesinin, özellikle moda dünyasında sıkça kullanıldığını görmekteyiz.
Evcimen sözcüğü kadınlar için ev işlerinde iyi olan, evde oturan ve becerikli şeklinde karşımıza çıkar.
mülayemet / mülâyemet
Lâtife etmek, şaka yapmak. Sevinç izhar etmek. Yumuşaklık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri