Görevden alma, görevine son verme ya da verilme eylemine azil denir. Bir kişiye verilen tüm temsil yetkisinin geri alınmasıdır.
Azil, temelde uzaklaştırmak anlamına gelir. Azletmek (azil etmek) eylemi bu sözcükten türemiştir. Hukuki anlamda bu sözcük, bir sorumluyu görevden alma anlamına gelir.
Aziller sicili noterden veya dilekçeyle Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ulaşan görevden alma isteklerinin (azillerin) kayıt altına alındığı deftedir. Vekaleten azillerin vekalet verenin soyadının baş harfine göre kaydedildiği sicildir.
Sözlükte "ayırmak, uzaklaştırmak" anlamına gelen azil (azl), bir fıkıh terimi olarak, tek taraflı irade beyanıyla bir yönetici veya memurun görevine son verilmesi, bir vekil veya mümessilin temsil yetkisinin kaldırılması anlamında kullanılmıştır.
Terim olarak ise; kadın hamile olmasın diye erkeğin menisini dışarıya atmasıdır. Azil; İslâm'dan önce ve İslâmî devirde iki sebeple yapılıyordu: Ya cariye gebe kalmasın diye buna başvurulur (çünkü gebe kalan cariye satılmaz); yahut hür olan kadın gebe kalmasın veya memedeki çocuğa bir zarar gelmesin diye yapılırdı.
İlgili 20 soru bulundu
Sözlükte “ayırmak, uzaklaştırmak” anlamına gelen azil, gebeliği önleyici bir usul olarak, cinsî münasebet esnasında meninin rahim dışına akıtılmasına denir.
Avukat azletmek, belirli nedenlerin varlığı halinde veya hiçbir neden olmaksızın, vekalet verilen avukatın bu vekalet sözleşmesine son verme anlamına gelir. Avukatın, aldığı işi kusuru veya ihmali ile gereği gibi yerine getirmemesi durumunda haklı olarak azil işlemi gerçekleştirilebilir.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.
Avukatın azli için sözlü beyan yeterli değildir.
Vekalet ilişkisinin noter aracılığıyla kurulması sebebiyle, azil işlemi gerçekleştirilirken yine noter aracılığıyla vekaletin iptali gerçekleştirilir.
AZİL BEYANI BELİRLİ BİR ŞEKLE TABİİ DEĞİLDİR.
Azil beyanı, avukatın kabulü şartına bağlı değildir. Belirli bir şekle de tabii değildir. Avukatın herhangi bir şekilde örneğin kısa mesaj, e-posta, ihtarname vb. şekilde azli mümkündür. Önemli olan şey, tek taraflı bu beyanın karşı tarafa ulaşmasıdır.
Hukuki destekçiniz olan avukatlara işlemlerin yapılabilmesi veya davaların takip edilebilmesi için noter aracılığı ile vekalet çıkartılması gerekmektedir. İşte bu vekaletlerin iptalini sağlayan işleme de azilname denmektedir.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
Gerçekten, temsil yetkisini sona erdiren nedenlerden biride azil işlemidir. Azil, yani temsil olunanın temsilcinin yetkisine son vermesi, temsil olunanın bu konudaki irade açıklamasıdır. Kuşkusuz, bu özelliğinden dolayı iradenin açıklandığı anda değil, temsilcinin bunu öğrendiği andan itibaren hüküm ve sonuç doğurur.
Herhangi bir sektör ya da alanda, kişi veya kişileri görevden uzaklaştırma ya da görevden almak azletmek anlamını karşılamaktadır.
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
Azil Kitap Açıklaması
Bireyin yalnızlığı, toplum dışına çıkmasıyla sonuçlanıyor.Toplum dışına itilen (ya da bunu kendi tercih eden) birey, kendi doğrularını yaratıp onlarla yaşamaya başlıyor. Zamanla toplum ile birey arasında genişleyen ahlak farkı, ikisinin de hastalanmasının temel nedeni oluveriyor.
Avukatın azlinde haklı neden kavramı ,sınırlı sayıda olmamakla birlikte ,çerçevesi Yargıtay kararları ile büyük oranda çizilmiştir. Avukatlık Kanunu madde 174 “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir.
Madde 39 - Avukat, kendisine tevdi olunan evrakı, vekâletin sona ermesinden itibaren üç yıl süre ile saklamakla yükümlüdür. Şu kadar ki, evrakın, geri alınması müvekkile yazı ile bildirilmiş olduğu hallerde saklama yükümlülüğü, bildirme tarihinden itibaren üç ayın sonunda sona erer.
(TBK mad. 42, 512) Mahiyeti itibariyle azil bir taraflı irade beyanıdır ve muhatabına usulünce tebliği ile tekemmül eder.
TBB DİSİPLİN KURULU KARARI; AVUKATIN AZLEDİLMESİNDEN SONRA HİÇBİR İŞLEM YAPMAMASI GEREKİR. Avukatın azledilmesi halinde, azlin kendisine tebliğ edildiği veya mahkeme dosyasına konulduğu tarihten itibaren ilgili dosyada hiçbir işlem yapmaması gerekir.
“Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.” Şayet avukatın kusuru yahut ihmali varsa azil haklı olarak nitelendirilip avukata herhangi bir vekalet ücreti ödenmesi gerekmeyecektir.
Vekil tarafından belirli nedenlerin varlığı halinde veya hiçbir neden olmaksızın, vekalet verilen avukatın bu vekalet sözleşmesine son verilmesi azil olarak nitelendirilir. Azil ile birlikte borç ilişkisi ileriye etkili olarak sona erer. Avukatın azli için sözlü beyan yeterli değildir.
Azil, avukata verilen vekaletnamenin veya temsilciye verilen temsil belgesinin belli gerekçelerle sona erdirilmesi işlemidir. Avukatın azledilmesi, Avukatlık Kanunu'nun 174. maddesinde düzenlenmiştir.
Azil, pratikte ise bir kimseye verilen görev yetkisinin elinden alınması, bir memurun mesleğinden men edilmesi ve meslekten çıkartılması anlamlarında da kullanılır. Bir kişiye verilen görev hukukta görev yetkisi azledilme yoluyla elinden alınabilir.
📄Avukat arz etmez. 📄Arz etmek tanımı gereği yüksek makama saygıyla sunmak anlamına gelir. Avukatlık hakkın talep edilmesine dair bir meslektir. 📄Avukat-Hakim-Savcı arasında hiyerarşik ilişki yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri