2001 yılında Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından verilen Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü'nü almaya hak kazanan Sancar, 2005 yılında bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alan ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilerek bu akademiye seçilen ilk Türk bilim insanı oldu.
Aziz Sancar (8 Eylül 1946, Savur, Mardin), Türk doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. Yapmış olduğu çalışmalarla 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
Arnold 2018'de ödülü kazanmıştı. 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere verilen Nobel Kimya Ödülü'nü 2015'te Türk bilim insanı Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, "Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı" olmuştu.
Nobel Edebiyat Ödülü "edebiyat alanında ideal bir yönde en seçkin eseri üretmiş olan kişiye" veriliyor.
Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde çok sık kullanılan EdU adlı bir molekülün, özellikle beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti. Sancar, ABD'nin en saygın bilim dergilerinden Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri'nde (PNAS) acil yayımlanan makalesindeki buluşuyla ilgili konuştu.
İlgili 33 soru bulundu
Ona şu yanıtı verdim: 'Ben Müslümanım ve Allah'a inanıyorum. Evrime inanmak gibi bir şey yoktur, Evrim bir gerçektir ve inanç meselesi değildir.
Aziz Sancar, (D. 8 Eylül 1946, Savur), Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Nobel Kimya Ödülü'nü 2015'te kazanan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçen Aziz Sancar, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne ilişkin değerlendirme yaptı.
Günde 4 saat uyurdu, geri kalan zamanlarda hep ders başındaydı. Biz oyun oynarken mutlaka ders çalışırdı. Kolejle, okulla ilgili değil, ilim adamı kendini belli ediyor."
Bu sorunun cevabını Nobel Ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar'ın bizzat kendisinden dinleyelim: “Bilimde başarılı olmak için hem çok çalışmak hem de çok okumak gerekir.” (Ne mutlu ki ikisini de Bilgi Merkezi'nde yapabilirsiniz.)
Sancar DNA onarımı ile Moleküler Biyoloji alanında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı. Doçentlik tezini Yale Üniversitesinde tamamlayan Sancar, tezini DNA onarımı alanında tamamladı.
Sancar, Nobel ödülüne layık görüldüğünün açıklanmasının ardından, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye'den ABD'ye 1974'de geldiğini aktaran Sancar, "Bu dönemde Türkiye'de yüksek derecede temel bilim yapma olanağı yoktu. O nedenle ABD'ye geldim. O dönemde temel bilimlerde imkanlar sınırlıydı.
2015 Nobel Kimya Ödülü'nü aldıktan sonra verdiği bir röportajda Galatasaray'a bağlılığını ve Turgay Şeren'e hayranlığını ifade eden Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, 17010 sicil numarasıyla Galatasaray Spor Kulübü'ne üye oldu. Türkiye, kısa bir süre önce gelen haberle büyük bir gurur yaşamıştı.
Aziz Sancar Teksas Üniversitesi'ndeki doktora çalışması sırasında, bakterilerde UV (morötesi) ışımadan hasar görmüş DNA'yı onaran fotoliyaz enzimini kodlayan geni klonlamayı, yani genomdan ayrı olarak elde etmeyi, ayrıca bakterinin bu enzimi fazladan üretmesini sağlamayı başardı.
Orhan Pamuk, 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülünü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçti.
Günümüzde varlığını sürdürmeyen ülkeler de dahil olmak üzere toplamda 33 ülkeden ödül kazanan olurken ödülü kazanan kişilerin 77'si Amerika Birleşik Devletleri adına bu başarıya ulaştı.
Nobel Vakfı, İsveç para biriminin son zamanlarda değer kaybetmesi nedeniyle bu yılki Nobel Ödüllerinin para miktarını 1 milyon kron (90 bin dolar) artırarak 11 milyon krona (986 bin 270 dolar) çıkaracağını açıkladı.
Nobel Kimya Ödülü, 1901'den bu yana her yıl kimya alanında insanlığa önemli katkı sunan kişilere veriliyor. 1901'den bu yana her yıl verilen ödülü, 2015'te Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar kazanmıştı. Sancar, Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri