Karbonhidrattan zengin gıdalar günlük enerjimizin büyük kısmını oluşturur ve çok tüketilir. Ekmek, makarna, yufka, pasta, börek, pilav; tatlı olarak bal, pekmez, reçel yoğun karbonhidrat kaynaklarıdır. Bu gıdaların çok tüketilmesi hem sağlıksızdır hem de kilo alımına yol açar.
3. Yemek öncesi yenen aperatiflerden uzak durun. 4. Yarım porsiyon ısmarlayın. 5. Tatlı seçiminizi çikolata, fındık, süt, potasyumdan zengin meyve, peynir gibi size yasak şeylerin bulunmadığı tatlılar olmalıdır.
Dondurma. Süt gibi gıdalar hem potasyum hem de fosfor bakımından zengin gıralardır. Diyaliz sırasında bu gıdalardan uzak durmak önemlidir.
Diyaliz Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Besinler
Domates, biber, karpuz, kavun, kiraz, vişne, şeftali, kayısı ve üzüm tüketirken dikkat edilmesi gerektiğini, bu besinlerle ilgili temel sorunun aşırı tüketiminin vücutta sıvı ve potasyum fosfor oluşumuna neden olacağını söyleyen Dr.
Bir böbrek hastası günde 2 avuç kadar meyve tüketebilir. Özellikle potasyum değeri fazla olan sarı renkli meyvelere çok dikkat edilmeli, Baharatlarda potasyum oranı yüksek olduğu için kesinlikle önerilmez, illaki acı yenmek istenirse 1 – 2 adet yeşil acı biber tüketilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Diyaliz hastalarının kaçınması gereken besinler : Alkollü içecekler Potasyum yönünden zengin gıdalar : Muz, patates, domates, portakal, havuç kavun,...
Fazla miktarda şekerli-tatlı yiyecek ve unlu gıda tüketimi şişmanlığa, damar sertliğine neden olabilir. Fazla miktarda tüketimden kaçınılmalıdır. Meyve suyu içmektense meyve yemek, lifli gıda alımını arttıracaktır.
Kalori kısıtlaması yapılan hastalar dahil, içine yağ koymamak şartı ile, tüm yemeklerinizde serbest miktarda salata yiyebilirsiniz. Bu salatalar, mevsimine göre, domates, salatalık, yeşil biber, havuç, turp, roka vb. içerebilir.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Beslenme programında önerilenden fazla süt, yoğurt, et, balık, tavuk, ekmek, sebze ve meyve tüketilmemelidir.
Bu grup karbonhidrat yani şeker kaynağı olmasına rağmen az miktarda protein de içerir. Tahıllar ve tahıl ürünleri olan un, ekmek, makarna, kraker ve gevrekler bu gruba girer. Tahıllardan tam taneli tahıllar potasyum içeriği yüksek olduğu için diyalize giren hastalara rafine tahıllar tüketmesi önerilir.
Diyaliz hastalarının diyetinde karbonhidratlar
Kilo durumunuza göre yiyeceğiniz karbonhidratlı gıdaları ayarlamalısınız. Karbonhidratlardaki (ekmek, makarna, pirinç, bulgur ve özellikle kuru bakliyat) protein miktarı ile ette bulunan protein benzerlik gösterir.
Diyaliz sıvısının içinde yoğun bir karbonhidrat kaynağı olan şeker vardır ve bu şekerin bir kısmı vücudumuz tarafından emilmektedir. Bu da vücudumuza ekstra bir enerji verir ve şişmanlığa neden olur.
Dr. Ercan Ok, “Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerin bayram tatlıları eşliğinde tüketimi diyaliz hastalarının sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu besinler içerisinde hem fosfor hem de potasyum barındırdığındandiyaliz hastaları tarafından tüketilmesi sakıncalı olabilir.
* Diyetle alınan tuz miktarının kontrolü için; kuruyemişler, cips, tuzlu bisküvi ve krakerler, tuzlu ev salçaları, sucuk, salam, sosis, pastırma, hazır çorbalar, turşular, salamuralar, maden suyu ve meşrubatlar tüketilmemelidir.
-"BÖBREK HASTALARI DİKKAT ETMELİ"-
Böbreklerinde taş ve kum riski olanlar aşırı çilek yememeli" dedi.
Böbrek hastaları için protein önemli bir mineraldir; ancak hayvansal protein tüketimi kısıtlandırılmalıdır. Et, balık, mercimek, bulgur ve süt ürünleri beslenme listenizde ÖLÇÜLÜ miktarda yer almalıdır.
Böbrek yetmezliğinde potasyum atılamaz ve kanda artar, ani kalp durmalarına neden olur. Kuru sebze ve meyvelerde (bamya, üzüm, incir vb) taze meyve (muz, üzüm, erik vb) ve tüm sebzelerde boldur. Bu nedenle tüm sebzeler önceden haşlanmalı ve suyu da atılmalıdır. Potasyumu kısıtlı tüketmelidir.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Fasulye ve mercimek, aslında oldukça sağlıklı besinlerdir. Ancak yüksek oranda fosfor içerdikleri için, böbrek ve diyabet hastalarına çok fazla önerilmez.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
Böbrek hastalarının ıspanak tüketip tüketemeyecekleri konusunda mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini belirten Özden Örkçü, “Hastalığın seviyesi, kişiye göre değişiklik göstermesi nedeniyle ıspanak tüketimi noktasına farklı sonuçlar çıkarabilir.
Domates, pırasa, armut ve üzüm; safra ve böbrek taşlarına iyi gelir. Domates, sıcak aylarda bol miktarda yenilirse, böbrek ve kan dolaşımını rahatlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri