Azim, Arapça kökenlidir ve Türkçeye de Arapça dilinden geçmiştir. Azim kelimesinin TDK sözlükteki anlamı bir işteki engelleri yenme gücü demektir. Bir işi başarmak için gösterilen güce ya da kararlılığa "azim" denir.
Azmi isminin anlamı da şöyle; 1. Azimli, kararlı.2. Sözünde duran.
ÜLÜ'l-AZM). Hadislerde azim ve bundan türemiş fiillerle “azme”, “azîme” veya “azâim” gibi müştakları “kararlılık, sabır, niyet, hayırlı iş, farz” gibi mânalarda kullanılmıştır (bk.
Esmaül Hüsna'da yer alan diğer isimler gibi El- Azim de Arapça kökenli bir sözcüktür. ''Azm'' şeklinde kullanımı da yaygındır. Büyük ve yüce manasına gelen azamet kelimesinden türetilen Azim, Allah'ın sonsuz kudretini ve yüceliğini tespih etmek için zikredilir.
sıf. Kesin karar verip karârında direnen, gayret gösteren, kararlı, azimkâr.
İlgili 21 soru bulundu
Bu anlamlar doğrultusunda azim kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük "kararlı"dır.
Mücadele ederken ısrarlı ve kararlı olmak bir başka ifadeyle azimli olmak kazanırken en büyük güçtür. Türk Dil Kurumu'nun, “bir işteki engelleri yenme kararlılığı” olarak tanımladığı azim; sağlıklı ve sürdürülebilir başarıya giden yolda oldukça önemli.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
Kuran yaşamımızdaki her alanda yer almaktadır. Müslüman olan kişinin her işinde, yaptığı her etkinlikte her daim Kuran ilk kelam olmuştur. Kuran okumalarının ardından Sadakallahülazim denilmektedir.
Ya Azim zikrine sabah namazı sonrasında devam eden kullar huzur ve mutluluk dolar, onlara niyet ettikleri makam ve unvanlar verilir. Eceli gelmemiş hastaya “Ya Azim” diyerek dua edildiğinde, hasta sağlığına kavuşur. Gönülden çekilen El-Azim esması ile kişi korktuğu tüm şeylerden emin olur.
Arapça ˁzm kökünden gelen ˁazm عزم “kararla bir hedefe yönelme” sözcüğünden alıntıdır.
El-Aliyy ise en yüce demektir. El-Azim ise sonsuz derecede büyük manasındadır.
Sebat kelimesiyle eş anlamlı olan azim, bir işi yapma kararlılığı anlamına gelir. Kelimenin fiil hali ''azmetmek'' şeklinde yazılır. Azimli kişiler ''sabırlı'' ve ''sebatkar'' olarak nitelendirilir. Azim, Osmanlıcada yola çıkmak ve gitmek anlamına gelse de günümüzde bu manasıyla kullanılmamaktadır.
Aze, bir kız ismidir. Köken olarak Türkçedir.
Azem kelime anlamı olarak büyük, yüce ve ulu anlamlarına gelmektedir. Bu isim Arapça kökenli isimlerden bir tanesidir.
Azze isminin anlamı: 1. Dişi ceylan yavrusu 2. Ceylan kadar zarif. 3. Yüce, onurlu.
"Allah da elçisi de elbette doğru söylemişlerdir." (
ifadelerinden hareketle, Kur'an okuduktan sonra "Sadakallahul azim", hadisleri okuduktan sonra da "Sadaka Rasülüllah" demeyi uygun görmüşlerdir.
Yasin suresinin okunup bitirilmesinden sonra şu dua okunmaktadır: "Allahümme Rabbena ya Rabbena tegabbel minna duaena vekti hacetena bi hurmeti sureti yasin ve ecirna minennari ve min azabil kabri ve min şerri sualin bi fadli sureti yasin.
İşte, Diyanet'in bu konuda verdiği o detaylar; "Tövbe edecek kimsenin iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah'a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selam getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi, akabinde de salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.
El Fettah Allahu Tealanın her kapıyı açan olduğu açamayacağı hiçbir kapı aşamayacağı hiç bir engel olmadığı anlamına gelmektedir. Allahu Teala dilerse her şey onun dilemesiyle açılmaktadır.
İki esma-i şerifte oldukça anlamlıdır. Ya Fettah Allah'ın tüm kapıları açabileceğini, aşamayacağı engel olmadığı anlamına gelmektedir. Ya Rezzak ise Allah'ın yarattığı tüm varlıkların rızkına kefil olması anlamına gelir. Yani Allah'ın tüm canlıların ihtiyaçlarını karşılayan olduğunu anlatmak için kullanılmaktadır.
Evlenmek isteyen müminlerin çekebileceği bu etkili zikirler arasında Yüce Rabbimizin 99 adet isminden biri olan Ya Fettah, Ya Habir ve Ya Vedud isimleri günlük olarak mümkün mertebede 5 vakit farz namazlarından sonra zikredilmelidir. *Evlenemeyen kişiler Furkan suresi 74. ayeti okumalıdırlar.
Hırs, salt bir şeyi ihtiraslı olarak isteme güdüsüdür. Azim ise zorluklara karşı metanetli, sabırlı ve kararlı olma durumudur. Azim; çalışmak, çabalamak ve nasip deyip hakkına razı olmaktır. Hırs ise daima daha fazlasını istemektir.
Geçmişten günümüze kadar önemli yerlere ulaşılmasında gereklilik görülür. Azimleri sayesinde insanlar geleceklerine ulaşabilirler. Azmetmek aynı zamanda başarmak demektir. Çaba sarf ederek hedeflerinden vazgeçmeyerek mücadeleci olmaları gerekir.
“Azim”, biz ebeveynlerin çok sevdiği bir kelime… “Azimli olsun, cesur olsun, kendine güvensin…” deriz sık sık çocuklarımızla ilgili sohbet ederken… “Bir işteki engelleri yenme kararlılığı” olarak ifade edilen “azim”; öz güvenle ve cesaretle sürekli öğrenmek, tutkularının peşinden gidip yılmadan denemek demek…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri