Geçici plakalar diğer plakalar gibi metal plaka üzerine basılmaz. Geçici trafik belgesi olarak adlandırılan geçici plakalar sarı bir zemine sahip karton üzerine basılır. Bu sarı zemine sahip karton plakaların zeminlerinden çaprazlama beyaz bir şerit geçer. Ayrıca plakaların harf kodu sadece “G” harfi ile ifade edilir.
Bu belge imalatçı ve bayilerine tecrübesi yapılacak araçlara, depo gümrük satış yerleri, teşhir yeri ve benzeri gibi yerler arasında sürülecek araçlar için verilir.
* A sınıfı trafik belgesi için istenen ücret : 4.080 Türk Lirası * Diğerlerinden ise : 404,20 Türk Lirası * Uygunluk belgesi verilmeyen araçlara verilen izin belgesi esasında geçici plaka ücreti harcı ise 305,20 Türk Lirasıdır.
"A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesine istinaden verilecek "G" ve "T" plakalar 8000-9999 arasındaki rakamlardan oluşur. "G" plakalar karton kâğıttan da olabilir. "A" Geçici Trafik Belgesi Düzenleme Yetki Belgesi müracaatı, ilgilinin ticari faaliyetini sürdürdüğü yerdeki tescil kuruluşuna yapılır.
Sarı plaka henüz tescil işlemi gerçekleşmemiş araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit bulunuyor.
İlgili 15 soru bulundu
Henüz tescil edilmemiş araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Bu araçların yer değiştirebilmeleri için geçici plaka düzenlenir. Bu plakalar günlük, haftalık ve aylık olarak verilebilir.
Geçici plaka verilecek kişilerin sahip oldukları ehliyet sınıfına uygun olan şartları taşıması gerekmektedir. Sarı plaka almak isteyen kişilerin gereken belgeler ile birlikte trafik tescil kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Sürücülerin sarı plaka almak için ödemesi gereken belli bir harç ücreti bulunmaktadır.
MA plakalı araçlar “Suriye plakalı araç” demek değildir. Suriye'deki araçların plakaları Latin alfabesine göre değil Arap alfabesine göre yazılmakta. Suriye plakalı araçlar Türkiye'ye giriş yaptığında plakalarını Latin alfabesine dönüştürmek zorunda. Aracın tescil edilip trafiğe çıkabilmesi için araç muayenesi zorunlu.
0001 plakalı araç TBMM Başkanı'na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir. 0004 plakalı araç Genel Kurmay Başkanı'na aittir.
Özel plaka vergisinde öncelikli kıstas plaka sahibin gelirine göre hesaplanır ve yılda iki defa ödenmektedir. Bu sebeple özel plaka içi net bir ücret bulunmamaktadır. Genel olarak karşılaşılan miktarlar ise 10.000 TL ile 20.000 TL arasındadır.
Geçici ehliyet belgesi ile trafiğe çıkılabilir. Bu belge ile araç kullanmanızda herhangi bir yasal sakınca yoktur. Geçici olmasının sebebi de sürücü belgenizin hazırlanma sürecinde araç kullanabilmeniz içindir.
“D” Geçici Trafik Belgesi, yurt dışından satın alınan veya yurtdışına satılan araçların karayollarında sürülerek götürülmesi veya getirilmesi için trafik tescil kuruluşlarınca verilen belgedir.
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.
Hak sahibi ülkedeyse aracı yakınları kullanabilir
Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
Şehir plakaları 01'den başlayarak alfabetik sırayla verilmektedir. 67 plaka kodlu alfabetik sıranın sonunda Zonguldak yer almaktadır. 67'den sonra 81'e kadar sırayla il yapılan ilçelere kodlar verilmektedir. Ülkemizde en son il olan ilçe Düzce olduğu için 81 no'lu son plaka kodu Düzce'de kullanılmaktadır.
geçici giriş belgesi yurdumuzda elçilik, konsolosluk ve benzeri uluslararası kuruluşlarda çalışan diplomatik statüsü olmayan kişilere çalıştıkları yere göre düzenlenen belgedir.
Plakalarda bir, iki veya üç harfli alan kodu (örneğin B=Berlin, BI=Bielefeld ve BIT=Bitburg), bir veya iki alfabetik harf ve en fazla dört rakam bulunur. Alan kodunda ayrıca çift noktalı Ä, Ö veya Ü harfi bulunabilir, ancak alfabetik harflerde çift nokta bulunamaz.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL'dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL'dir.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
MAVİ PLAKA İŞLEMLERİ
Türk Vatandaşlığından çıkmış Mavi Kart - Pembe Kart sahibi olan ve Türkiye' de ikamet edip Çalışan, Öğrenim gören Yabancı Uyruklu kişiler.
Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, İthalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında, Satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda bu plakalar veriliyor.
Bilindiği üzere; kamu kurumu niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları (oda, birlik, federasyon, konfederasyon) araçlarına siyah renkli resmî plaka verilmektedir. Odaların resmî plakalı araçları kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiği hususunu bilgilerinize sunuyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri