B Sınıfı Ehliyet Otomatik Vites Kullanabilir mi? B sınıfı ehliyet artık iki ayrı türde veriliyor. Biri otomatik biri de manuel. Ama her iki ehliyet tipi de otomatik araçları kullanabilir.
Otomatik vites ehliyetinde ehliyet sahibinin manuel araç kullanıp kullanamayacağına dair bir ibare olup olmadığı merak ediyorsanız, evet yazıyor. Yani yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olan sürücülerin ehliyetinde 'Sadece otomatik vites araç kullanabilir' ibaresi yer alıyor.
B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Otomatik vites araba ehliyeti üzerinde “Sadece otomatik vites araç kullanabilir” ibaresi bulunuyor. Bununla beraber yeni sistemde manuel ehliyet sınıfı B ve otomatik ehliyet sınıfı B1 olarak kabul ediliyor.
KISACA SIZE AÇIKLAYALIM: 18 yaşına giren tüm sürücü adayları B Sınıfı Otomatik Ehliyeti alabilir. B sınıfı Otomobil Otomatik Ehliyeti alanlar bu araçları sürebilir; otomobil, traktör, 4 tekerlekli motosiklet ve Moped (50 cc ye kadar) kullanabilmektedir. Bunların haricinde olan taşıtları sürmeye yetkili değillerdir.
İlgili 28 soru bulundu
B sınıfı ehliyette olduğu gibi otomatik vitesli otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Ancak bu şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız, bunun bir cezasının olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu cezanın adı Yetersiz Ehliyet Cezasıdır. Yani otomatik vites ehliyet alan bir kişinin, manuel araç kullanmak için yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için ödemesi gereken ceza 10002 TL'dir.
Otomatik vitesli araç kullanmak isteyen ve sürücü eğitimi sırasında otomatik vitesli araç kullanan sürücü adayları B1 sınıfı ehliyet sahibi olacak. B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler yazılı sınavda diğer sürücü adayları ile aynı soruları cevaplayacaklar sadece direksiyon sınavında otomatik vitesli araç kullanacaklar.
Otomatik vites ehliyet hangi araçları kullanır? Otomatik vites olan M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
Hangi Vites Türü Tercih Edilmeli? Çok uzun süre direksiyon başında olmayan ve araçta konfor arayan kişiler için tam otomatik ya da yarı otomatik vites daha mantıklıdır. Uzun süre araç kullanacağı için yakıt tüketimini önemseyen ve araca tam hakim olmak isteyen kişiler için ise düz vites daha uygundur.
Türkiye'de en fazla sahip olunan B sınıfı ehliyet ise otomobil ve kamyonet tipi araçlar için talep edilmektedir. 18 yaş ve üzeri olma şartı aranan bu ehliyetler, otomobil veya kamyonet tarzı araçlar ile trafiğe çıkabilmek için gereklidir.
Otomatik vites ehliyeti alıp, Manuel vites(Düz vites) ehliyete dönüştürmek istersem masrafı ne kadar? - 3150 TL sürücü kursu ücreti. - 295 TL direksiyon sınav ücreti.
Manuel ve otomatik sürücü kursu fiyatı 2900 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 1451 TL. Toplam 4631 TL. Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL. Toplam 3735 TL.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir. Fakat B sınıfı otomatik vites ehliyeti olan sürücüler sadece B sınıfı Otamatik vites araç kullanabilirler.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Bu ücret A sınıfı ehliyetin yanı sıra A1, A2 ve F sınıfı için de geçerlidir. B sınıfı sürücü belgesi için ise 2.489,90 TL harç ücreti, 624 TL değerli kağıt ücreti ve 145 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 3.258,9 TL ödenmesi gereklidir. Kalan diğer tüm sınıfların ücreti ise aynıdır.
Yeni ehliyet sistemi ile birlikte otomatik vites ehliyet sahibi olanların ehliyetinde 'Sadece otomatik vites araç kullanabilir' ibaresi yer almaktadır. Yani, otomatik vites ehliyeti ile manuel vites kullanmanın önüne geçilmiştir.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
B Sınıf Sürücü Belgesi
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor.
B sınıfı ehliyetle kullanılan otomobiller maksimum 9 kişi alabilen araçlar ve maksimum ağırlığı 3500 kg olan kamyonetleri kullanabilir. B sınıfının alt ehliyet türleri kapsamında olan araçları da bu ehliyete sahip olarak kullanmanız mümkün.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri